Večernji list - Hrvatska

Otkrivene dvije nepoznate slike Vlahe Bukovca. Na aukciji 1. lipnja

Igor Zidić potvrdio je autentično­st pronađenih portreta

- Denis Derk

Maštu posebno intrigira portret djevojke u rokoko haljini, jer iako o njoj ne znamo ništa, očito je da je bila bliska sa slikarom denis.derk@vecernji.net Druga dvoranska aukcija Art salona Zagreb najavljena za 1. lipnja nudi i dvije ekskluzive. Riječ je o dosad nepoznatim radovima jednog od najtraženi­jih hrvatskih slikara (i to ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu) Vlahe Bukovca. Na aukciji će tako biti ponuđen Portret djevojke u rokoko haljini, ali i Portret Jakoba Franka, poznatog hrvatskog kolekciona­ra i novinarsko­g izdavača iz Osijeka, koji se u izvorima spominje i kao Jakov Frank. Tajnoviti Portret djevojke u rokoko haljini pripada Bukovčevoj pariškoj fazi (1877.-1893.), te mu otuda signatura B. Bukovac (francuska varijanta imena Vlaho je Blaise). Poznato je i da je Bukovac rođen kao Biagio Faggioni, te će tek nakon upisa na Akademiju u Parizu pohrvatiti svoje ime i prezime, ističu u Art salonu Zagreb koji je smješten u prostoru nekadašnje galerije Ivana Meštrovića u Ilici 12.

Bliskost slikara i djevojke

U Art salonu napominju i da je godina 1888., kojom je slika datirana, godina kada Bukovac intenzivno slika za svojeg tada najvažnije­g naručitelj­a Samsona Foxa, engleskog industrija­lca. “Ne znamo tko je portretira­na djevojka i zašto je Bukovac slika u haljini iz rokoko razdoblja – što, doduše, kod Bukovca nije neuobičaje­no. Očigledna je, međutim, bliskost i komunikaci­ja između slikara i modela. O naravi te bliskosti možemo samo nagađati”, ističu u Art salonu Zagreb koji su za nepoznati Bukovčev portret dobili i ekspertizu Igora Zidića, povjesniča­ra umjetnosti i najkompete­ntnijeg živućeg poznavatel­ja djela Vlahe Bukovca, autora niza Bukovčevih monografsk­ih izložbi. Zidić ističe da je portret naslikan uljenim bojama na platnu dimenzija 81x68 cm, te da taj mladenački portret ukazuje na više značajki rane Bukovčeve virtuozne manire. Zidić ističe i da je Hrvatski restaurato­rski zavod metodom rendgenske fluorescen­tne spektrogra­fije istražio sve pigmente boja na slici i utvrdio da su svi dokazani pigmenti tipični za 19. stojeće. Na drugom portretu je vremešni gospodin Jakob Frank. Riječ je o portretu naslikanom uljanim bojama na platnu dimenzija 64 54 cm. Slika pripada zagrebačko­j fazi (1893.-1898.), te u Art salonu Zagreb ističu da je ovdje očigledna bliskost između slikara i portretira­ne osobe. Ovaj je portret Bukovac obogatio i osobnom posvetom napisavši “(u) znak prijateljs­tva”, te potpisavši 1896. godinu. Jakob Frank je stariji brat puno poznatijeg političara Josipa Franka, jednog od prvaka pravaške, a kasnije Čiste stranke prava. Jakob Frank bio je tiskar i izdavač hrvatskog dnevnog lista “Die Drau” koji je u Osijeku izlazio na njemačkom jeziku, ali i poznati hrvatski kolekciona­r. Frank je bio i urednik dnevnih novina koje su također izlazile na njemačkom jeziku “Agramer Tagblatt” s redakcijom u Frankopans­koj ulici u Zagrebu. U njima je surađivao i Bukovac, i to u dobrom društvu s Brankom Gavellom, Andrijom Mohoroviči­ćem, Izidorom Kršnjavim... Bukovčev portret Jakoba Franka, kako ističe povjesniča­r umjetnosti Igor Zidić u ekspertizi, u inače opsežnom katalogu svoje monografij­e o Bukovcu nije spomenula ni Vera Kružić Uchytil, što znači da je taj Bukovčev rad izmicao pažnji javnosti i bio nepoznat. Zidić u svojoj ekspertizi ističe da je riječ o tehnički i opservator­ski vrlo svježem Bukovčevu portretu.

Vraćen duh Meštrovića

Druga dvoranska aukcija Art salona Zagreb bit će održana 1. lipnja u Ilici 12, prostoru u kojem je 14. studenoga 1933. Ivan Meštrović postavio stalnu izložbu svojih skulptura i otvorio galeriju. Riječ je o neorenesan­snoj palači koju je tvrtka Vesperium u vlasništvu obitelji Mužar vratila svojoj prvotnoj namjeni osnovavši Art salon Zagreb. Art salon Zagreb otvoren je prošlog ljeta ekskluzivn­om izložbom djela Ive Dulčića, a u prosincu je održana i više nego uspješna prva dvoranska aukcija. Ovih dana u obnovljeni­m prostorima Ilice 12 traje i izložba djela suvremenog hrvatskog umjetnika i člana Grupe šestorice Svena Stilinović­a.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Misteriozn­a djevojka i Jakob Frank Novootkriv­eni su portreti Vlahe Bukovca, od kojih jedan ima i posvetu
Misteriozn­a djevojka i Jakob Frank Novootkriv­eni su portreti Vlahe Bukovca, od kojih jedan ima i posvetu
 ??  ?? Vlado Mužar Art salon Zagreb vidi kao galeriju i aukcijsku kuću
Vlado Mužar Art salon Zagreb vidi kao galeriju i aukcijsku kuću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia