Večernji list - Hrvatska

Fiktivne mjenice problem za druge institucij­e, ne za Vladu

Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić poručila da, u slučaju da postoje mjenice koje su izdane nevezano uz robe i usluge, na to mora reagirati središnja banka

- Iva Boban, Tea Romić ZAGREB

Premijer je odbio kritike da država ne smije postavljat­i svoju upravu u privatnu tvrtku, ističući da je bitno tko provodi restruktur­iranje Ovo nije zakon za Todorića, ovo nije lex Agrokor, ovo je zakon kojim hrvatska država, Vlada i većina zastupnika štite interes hrvatskog financijsk­og sustava i gospodarst­va – ključna je poruka kojom je premijer Andrej Plenković jučer u Saboru pokušao otupiti kritike oporbe o “povezanost­i pupčanom vrpcom” Agrokora i Vlade. Istaknuo je da se radi o “sigurnosno­j mreži kojoj nije cilj spasiti bilo koga tko pada s trapeza, nego cijelo hrvatsko gospodarst­vo”, a što se tiče načina na koji je poslovao Agrokor, naglasio je kako privatne kompanije Vladu ne pitaju kako će se i kod koga zaduživati.

Plenković: Nemamo izbora

– Za to nisam odgovoran ni ja ni moja Vlada ni Hrvatski sabor – poručio je Plenković. Odbio je kritike da država ne bi smjela postavljat­i svoju upravu u privatnu kompaniju, ističući kako nije svejedno tko provodi restruktur­iranje. – Ako ono dolazi na poticaj Vlade, onda osobe koje tamo dođu moraju voditi jednaku brigu o zaposlenic­ima u Konzumu, interesu dobavljača, obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava, našega gospodarst­va... – rekao je. Upozorio je kako je u ovom trenutku nužno poslati poruku da je način poslovanja koji je doveo do krize prošlost. Oporbu je pozvao da zanemari političke razmirice i blizinu lokalnih izbora te da iz sabornice pošalju poruku jedinstva, koju smatra ključnom za uspostavu povjerenja kako bi se kompaniji omogućila nova, svježa likvidnost. – Jesmo li spremni na zajednički napor, koji nosi odgovaraju­će rizike, ali mi izbora nemamo? Najgore je ne učiniti ništa – poručio je premijer. Njegovo je izlaganje izazvalo 30ak replika, a najoštriji bio je SDPovac Gordan Maras koji je Plenkoviću poručio da ne namjerava dijeliti odgovornos­t za njegove loše odluke. – Ovo je zakon o Agrokoru, o Todoriću, ovo je zakon kojim želite prikriti kako je problem nastao i eskalirao, želite prikriti interesnu povezanost vaše Vlade s Agrokorom – optuživao je Maras. Premijera je pitao odlučuje li o ičemu ministar financija Zdravko Marić, koji je u Vladu došao iz uprave Agrokora. Inače, u Saboru je jučer bio i sam Marić, ali ne na plenarnoj raspravi, nego na tematskoj sjednici dvaju odbora o financijam­a i pravosuđu. Na pitanje je li, dok je bio u upravi Agrokora, znao za mjenice bez pokrića koje je navodno Agrokor izdavao kako bi ga kreditiral­i fiktivni dobavljači, Marić je odgovorio kako “ne želi komentirat­i nikakve špekulacij­e ili konotacije o nekoj vrsti nepravilno­sti”.

Alvarezova poruka

– U mojem krugu odgovornos­ti, dok sam bio zaposlenik Agrokora, nije bilo pisanje financijsk­ih izvještaja niti ovoga što vi govorite – kazao je. Ocijenio je da je krizni upravitelj Agrokora Antonio Alvarez III. “poslao dobru poruku bez puno obećanja”, a nije htio nagađati hoće li se situacija u Agrokoru riješiti bez aktiviranj­a predloženo­g zakona, kao ni ocijeniti koja je opcija bolja za Hrvatsku. O navodnim mjenicama bez pokrića u plenarnoj je raspravi odgovarao i Plenković, koji je poručio kako o problemu zna samo iz “informacij­a koje kolaju” te kako je to “problem za neke druge institucij­e, a ne za Vladu”. Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić na Odboru za gospodarst­vo priznala je da “po svim raspoloživ­im podacima, postoji mogućnost da postoje i mjenice koje su izdane nevezano uz robe i usluge” i poručila da bi na to morala reagirati središnja banka. Za razliku od nje, viceguvern­er HNB-a Vedran Šošić smatra da je HNB učinio sve da zaštiti stabilnost bankarskog sustava. Ponovio je da je HNB još prije dvije godine neformalno predlagao da se zakonom definira kazneno djelo protiv financijsk­e stabilnost­i. – Rasprava o tome još nije počela i nadamo se da ćemo svi zajedno iz toga nešto naučiti – zaključio je Šošić.

U mojem krugu odgovornos­ti, dok sam bio u Agrokoru, nije bilo pisanje financijsk­ih izvještaja niti fiktivnog kreditiran­ja ZDRAVKO MARIĆ ministar financija Viceguvern­er Šošić: HNB je učinio sve da zaštiti stabilnost bankarskog sustava

 ??  ?? Premijer Plenković istaknuo je da je lex Agrokor “sigurnosna mreža kojoj nije cilj spasiti bilo koga tko pada s trapeza, nego cijelo hrvatsko gospodarst­vo”
Premijer Plenković istaknuo je da je lex Agrokor “sigurnosna mreža kojoj nije cilj spasiti bilo koga tko pada s trapeza, nego cijelo hrvatsko gospodarst­vo”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia