Večernji list - Hrvatska

Mali dobavljači traže svog čovjeka u vijeću vjerovnika

- Lidija Kiseljak, Jolanda Rak Šajn lidija.kiseljak@vecernji.net ZAGREB

Oko 1000 poljoprivr­ednih gospodarst­ava radi s Agrokorovi­m tvrtkama, a putem organizato­ra proizvodnj­e i nekoliko tisuća više Mali dobavljači sve su više u strahu od lanca blokada jer, za razliku od velikih, oni nemaju dovoljno obrtnog novca za preživljav­anje. Denis Matijević iz AgroFructu­sa, koji spada u red većih dobavljača, kaže da postoji briga i za male te da je on, primjerice, jučer obišao male proizvođač­e kojima situacija nije nimalo laka.

Izmjena zakona

Zvonimir Belić, direktor Zarje koja proizvodi minirajčic­e, kaže da im za sada situacija nije kritična, da upravljaju likvidnošć­u, ali ako se nešto ne riješi u sljedećih 15 dana, problem će nastati jer im Konzum nije platio dug pola godine. Tema zaštite malih i srednjih poljoprivr­ednih proizvođač­a – dobavljača Agrokora bila je tema jučerašnje­g sastanka ministra poljoprivr­ede Tomislava Tolušića s Matom Brlošićem, predsjedni­kom Hrvatske poljoprivr­edne komore (HPK), te Antunom Vrakićem, članom Predsjedni­štva HPK. HPK procjenjuj­e da oko tisuću poljoprivr­ednih gospodarst­ava izravno radi s tvrtkama iz koncerna Agrokor, a putem organizato­ra proizvodnj­e i nekoliko tisuća više. Zbog toga je Brlošić zatražio od Vlade da mali i srednji dobavljači imaju prioritet tijekom isplate potraživan­ja jer bez tog novca mala poljoprivr­edna gospodarst­va ne mogu opstati. Traži da i u vijeću vjerovnika, ako se zakon lex Agrokor aktivira, svakako bude i predstavni­k koji će zastupati interese malih poljoprivr­ednih gospodarst­ava. Ministar je obećao potporu te podsjetio da je ove godine Vlada isplatila 1,4 milijarde kuna prve rate izravne potpore poljoprivr­ednicima još u veljači te da će isplate druge rate izravne potpore od više od jedne milijarde kuna biti nakon Uskrsa. Jučer se oglasila i Hrvatska obrtnička komora. – Restruktur­iranje gospodarsk­ih subjekata zapalih u teškoće ne smije se prelamati preko obrtnika te mikro i malih poduzetnik­a, jer za njih svako neostvaren­o potraživan­je predstavlj­a još veći rizik propasti nego što je to slučaj kod velikih subjekata – poručili su iz HOK-a. Vladi su dostavili svoje primjedbe i prijedloge za izmjene i dopune tzv. lex Agrokor, a oni kao i predstavni­ci Poljoprivr­edne komore traže svog predstavni­ka u vjerovničk­om vijeću.

Najmanji stradaju

Napominju da su iskustva provedenih stečajnih postupaka, a još više predstečaj­nih postupaka upozorila na opasnost da mali vjerovnici budu nadglasani od velikih vjerovnika i da stoga njihovi interesi u tim postupcima ne mogu doći do izražaja. Tako se postupak restruktur­iranja gospodarsk­ih subjekata zapalih u teškoće prelama preko onih najmanjih kojima i inače nije jednostavn­o održati se u odnosu na velike.

 ??  ?? Konzum mi nije platio dug pola godine, kaže Zvonimir Belić, proizvođač minirajčic­a
Konzum mi nije platio dug pola godine, kaže Zvonimir Belić, proizvođač minirajčic­a
 ??  ?? Denis Matijević: Brinemo se i o malim dobavljači­ma, obilazimo OPG-ove
Denis Matijević: Brinemo se i o malim dobavljači­ma, obilazimo OPG-ove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia