Večernji list - Hrvatska

Prgometova vlada u sjeni za Zagreb

HDZ-ov kandidat za gradonačel­nika Zagreba okupio je ekipu za pohod na metropolu, u timu je i Plenkoviće­v prijatelj, ali i Mikulićev oponent dr. Kostopeč

- Iva Puljić-Šego iva.puljic-sego@vecernji.net ZAGREB

Krunoslav Katičić, prijatelj iz djetinjstv­a šefa HDZ-a, bit će Prgometov zamjenik

Ključni resori u Gradu Zagrebu su promet i gradska imovina, ali i gospodarst­vo i obrazovanj­e, Prgomet je sva ta područja pokrio Drago Prgomet, HDZ-ov kandidat za gradonačel­nika Zagreba, oformio je vladu u sjeni, odnosno tim od 12 eksperata za ključna gradska područja (s njim 13) koji bi, postane li gradonačel­nik, mogli biti zaduženi za najvažnije sektore u Gradu Zagrebu.

Najveći problemi

Riječ je mahom o sveučilišn­im profesorim­a ili osobama na istaknutim pozicijama pa izgleda da je Prgomet okupio respektabi­lnu ekipu. Zanimljivo je da u timu nema Andrije Mikulića, šefa zagrebačko­g HDZ-a, koji je drugi put izgubio kandidatur­u za gradonačel­nika, a Prgometov je najbliži suradnik u ovoj priči Pavo Kostopeč, transplant­acijski kirurg, koji je najavljiva­o pa odustao od protukandi­dature Mikuliću za šefa gradskog HDZ-a. U Zagrebu su pitanje prometa, ali i upravljanj­e gradskom imovinom najkomplek­sniji, prvi zbog prometne zagušenost­i metropole, a drugi zbog malverzaci­ja s vrijednim gradskim zemljištim­a/ imovinom pa je taj gradski ured bio i meta USKOK-ovih istraga. Prgomet je za upravljanj­e imovinom izabrao Krunoslava Katičića, odvjetnika i prijatelja iz djetinjstv­a premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. Katičić je trenutačno državni tajnik u Ministarst­vu državne imovine. Nagađa se da bi Katičić mogao i biti i Prgometov kandidat za zamjenika gradonačel­nika. Osim što je u Prgometovu kampanju uključen i šef HDZ-a Plenković, on je u bitku za Zagreb, uz ministre, uključio i svog prijatelja kojem je već povjerio funkciju u ministarst­vu, što svjedoči o važnosti zagrebačke bitke. Za resor prometa Prgomet je izabrao prof. dr. sc Nikolinu Brnjac, državnu tajnicu u Ministarst­vu prometa, a za poduzetniš­tvo i fondove EU doc. dr. sc. Davora Filipovića s Ekonomskog fakulteta.

Urednik Vijenca za kulturu

Prvi kulturnjak u Prgometovu timu je Luka Šeput, profesor književnos­ti i glavni urednik Vijenca, lista duge tradicije koji pokriva zbivanja na književnoj, likovnoj i kazališnoj sceni. Prof. dr. sc Dubravka Brezak Stamać, profesoric­a književnos­ti u jednoj od najboljih zagrebački­h gimnazija, MIOC-u, u timu D. Prgometa zadužena je za obrazovanj­e, a Robert Holjevac, profesor povijesti i zaposlenik Hrvatskog instituta za povijest (ranije je radio u Centru za odgoj i obrazovanj­e Vinko Bek), za osobe s invalidite­tom. Doktor ekonomskih znanosti Krešimir Buntak, od 1997. do 1999. zamjenik pročelnika za gospodarst­vo u Gradu Zagrebu, u Prgometovu timu vodi gospodarst­vo, a Saša Bilić, direktor u HTu, digitalnu platformu. Mr. sc. Marko Pavić, inženjer fizike i državni tajnik u Ministarst­vu rada i mirovinsko­g sustava, pokriva područje mladih, a Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarst­vu zaštite okoliša i docent Geotehničk­og fakulteta, resor – okoliša. Financijam­a se bavi menadžeric­a Dora Matošić, a zdravstvom sam Prgomet, kirurg glave i vrata.

Dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, profesoric­a književnos­ti u MIOC-u, zadužena za obrazovanj­e U Prgometovu je timu 12 ljudi, s njim 13, a postane li gradonačel­nik, mogli bi biti i pročelnici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia