Večernji list - Hrvatska

Korištenje arhiva treba nadzirati

Most planira već idući tjedan konačni prijedlog zakona poslati Vladi

- (ipš) Tea Romić tea.romic@vecernji.net ZAGREB

Mišljenja na okruglom stolu dali su ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva, pučka pravobrani­teljica, agencija za zaštitu osobnih podataka Iako sve rasprave upućuju na to da se svi slažu s otvaranjem arhiva, uvijek se nađe neko “ali” zbog kojeg se smatra da bi to otvaranje trebalo ograničiti. Tako je nakon prvog čitanja Sabor obvezao Most da prije upućivanja konačnog prijedloga Zakona o arhivskom gradivu i arhivima u proceduru pribavi mišljenja Hrvatskog državnog arhiva, Agencije za zaštitu osobnih podataka, pučke pravobrani­teljice i povjerenic­e za in- formiranje, što je Most napravio jučer na okruglom stolu u Saboru koji je trajao više od tri sata.

Transparen­tno otvaranje

Mostov Nikola Grmoja naglasio je kako je Most spreman prihvatiti konstrukti­vne kritike koje zakon može popraviti, ali da nikako ne planiraju odustati od potpunog otvaranja arhivske građe. Zatražio je od svih da mu primjedbe dostave do petka, kako bi Most već idući tjedan konačni prijedlog zakona poslao Vladi na očitovanje. – Kada se slušaju argumenti protiv, ispada da trebamo napraviti povijesno istraživan­je o tome koji su podaci u arhivu da bismo vidjeli možemo li napraviti povijesno istraživan­je tih arhiva. To može napraviti samo istraživač, i zato ne možemo stavljati nikakve izuzetke za pristup građi – smatra Siniša Pavlović, odvjetnik obitelji ubijenog emigranta Stjepana Đurekovića. Povjesniča­r Ivo Banac dodaje kako mu se čini da je on samo arbitrarno­m voljom arhivista imao pristup svim podacima pa je v.d. ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva Mario Stipančevi­ć rekao da upravo zbog toga arhivisti podržavaju transparen­tno i kvalitetno otvaranje arhiva. – Međutim, moram reći da mi nemamo ni prostor koji bi primio svu građu, ni ljude koji bi je pazili – naglasio je Stipančevi­ć. Povjerenic­a za informiran­je Anamarija Musa zalaže se za potpuno otvaranje arhiva jer se tu radi o ljudskom pravu, odnosno pravu čovjeka da zna, ali smatra da to treba biti ili posebna glava zakona ili čak zasebni zakon kako bi se jasno definirali problemi sa zaštitom osobnih podataka, ali se zalaže i za osnivanje tijela nadzora arhive i njezina korištenja.

Moraju postojati kriteriji

Pučka pravobrani­teljica Lora Vidović vjeruje da dostupnost osobnih podataka i njihovo neograniče­no korištenje može dovesti do diskrimina­cije pojedinca ili njegove obitelji, dok u Agenciji za zaštitu osobnih podataka kažu kako ne može sva arhiva biti dostupna bez ikakvih kriterija.

“Ispada da trebamo napraviti istraživan­je da utvrdimo možemo li istraživat­i”

 ?? P. MACEK/PIXSELL ?? Nikola Grmoja: Most je spreman prihvatiti konstrukti­vne kritike, ali ne planiramo odustati od potpunog otvaranja arhivske građe
P. MACEK/PIXSELL Nikola Grmoja: Most je spreman prihvatiti konstrukti­vne kritike, ali ne planiramo odustati od potpunog otvaranja arhivske građe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia