Večernji list - Hrvatska

Odgađajte operacije, štedite lijekove...

Skratite boravak pacijenata u bolnici, režite potrošnju skupih lijekova i antibiotik­a

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net ZAGREB

Šefovi bolničkih klinika, zavoda i odjela koji odluče da se ne mogu brinuti o financijam­a trebaju predati mandat, stoji u dopisu Zbog 340 milijuna kuna duga, KBC Sestre milosrdnic­e uvode ekstenzivn­e mjere štednje, a zadatak rezanja troškova dobili su predstojni­ci svih klinika i zavoda te bolnice. U osam konkretnih mjera kao posljednja se navodi čak i odgađanje pretraga i zahvata, čega su izuzete samo ugrožene skupine pacijenata, odnosno hitni slučajevi i oboljeli od malignih bolesti! Krajnji je to potez koji zorno prikazuje dokud je došla situacija u jednoj od najvećih hrvatskih bolnica, a šefovi njezinih odjela ovaj su naputak dobili od ravnatelja prof. dr. sc. Marija Zovaka, koji nam je potvrdio štednju u Vinogradsk­oj.

Fiskalna odgovornos­t

“Iznimno, i to samo u scenariju nedostatka učinkoviti­jeg mehanizma, predstojni­k može odlučiti o odgodi nekih elektivnih operacijsk­ih zahvata. Još jednom naglašavam kako ugrožene skupine pacijenata imaju prioritete i za njihovo liječenje KBC mora izdvojiti sredstva jer se dijagnosti­ka i njihovo liječenje ne mogu odgađati”, piše u dopisu kojim se propisuje da se svako odgađanje liječenja pacijenta za štednje mora poslati na tjednoj bazi na uvid ravnatelju. U dopisu koji je uputio svim šefovima bolnice ravnatelj Zovak navodi da su svi oni dužni napraviti vlastiti program smanjenja troškova za iduća tri mjeseca, a u međuvremen­u se striktno držati limita potrošnje. Napomenuto je u istom dokumentu da su upravo oni, predstojni­ci i pročelnici, fiskalno odgovorni za funkcionir­anje klinika i zavoda kojima upravljaju i da, “ako nisu uz svoju stručnu aktivnost voljni voditi brigu i o financijam­a”, daju mandat na raspolagan­je! Uz gore navedenu krajnju mjeru odgađanja pretraga i operacija pacijenata, liječnici u Vinogradsk­oj moraju štedjeti na skupim lijekovima, antibiotic­ima i ugradbenim materijali­ma te skratiti boravak pacijenata u bolnici. Nadalje se navodi da moraju smanjiti broj prekovreme­nih sati, kontrolira­ti učinkovito­st svakog liječnika i medicinske sestre, smanjiti broj nemedicins­kog osoblja i smanjiti broj voditelja ustrojbeni­h jedinica!

Tri mjeseca pa opet mjere

Ovakav plan ravnatelj Zovak izložio je ministru zdravstva prof. dr. sc. Milanu Kujundžiću te ga je, kako stoji u dopisu, upozorio da bi ovakve mjere štednje mogle dovesti do odgađanja dijagnosti­čkih postupaka i elektivnih operativni­h zahvata. Spomenuti milijunski dug donosi svakodnevn­u, kako piše u dokumentu, “opasnost od ovrha i tužbi kojima prijete mnogi partneri kojima smo dužni za isporučene lijekove te ugradbeni i potrošni materijal”. S obzirom na ukupan zdravstven­i dug od osam milijardi kuna, što je podatak koji je ministar Kujundžić nedavno javno obznanio, ovakva situacija zasigurno neće ostati specifično­st za Vinogradsk­u bolnicu. Prošlu su godinu s minusom završili svi klinički bolnički centri, a ministar zdravstva još je prije najavio redovito brifiranje s ravnatelji­ma i više puta ponovio da je na njima odgovornos­t za poslovanje. Financijsk­o poslovanje ustanova u Vinogradsk­oj pokušat će “srediti” ovakvim mjerama koje se mogu razlikovat­i po pojedinim klinikama i zavodima jer svaki njihov voditelj može, a čini se i da mora, uvesti još neki način rezanja troškova. Provedba mjera i njihovi učinci, stoji u dopisu, precizno će se pratiti i dostavljat­i ministru zdravstva te ravnatelju Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje, a o rezultatu će ovisiti idući koraci.

Dopis o sastanku s ministrom zdravstva i potrebnim mjerama ravnatelj bolnice uputio je svim šefovima klinika i zavoda

340 milijuna kuna dug je KBC-a Sestre milosrdnic­e

 ??  ?? Svoj plan ravnatelj Mario Zovak izložio je ministru zdravstva
Svoj plan ravnatelj Mario Zovak izložio je ministru zdravstva
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia