Večernji list - Hrvatska

Varao teško bolesne ljude pa osuđen na rad za opće dobro

Boran Ivasović od obitelji pacijenata izvukao je 391.000 kuna, a njih troje ubrzo je preminulo

- Elvis Sprečić elvis.sprecic@vecernji.net ZAGREB

Lažno se predstavlj­ao kao doktor koji je završio medicinu u SAD-u i koji iza sebe ima tim od sedamdeset stručnjaka koji rade na lijeku – Doktore Ivasoviću, sjećate li se što ste vi meni rekli? Rekli ste da ću sa svojim suprugom ruku pod ruku šetati Samoborom, ali ja se sada šećem sama, i to na grob svom suprugu – riječi su u kojima je S. B. sažela obećanje koje joj je dao Boran Ivasović, po struci stomatolog i teolog. On je nedavno na zagrebačko­m Općinskom kaznenom sudu zbog varanja osoba oboljelih od teških i neizlječiv­ih bolesti kojima je lažno obećavao da će ih izliječiti čudotvorni­m koktelima nepravomoć­no osuđen na godinu dana zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro.

Svima sam govorio isto

Ivasović se optužnicom teretio da je prevario šestero bolesnika s područja Zagreba, Samobora i Zaprešića između travnja 2012. i svibnja 2013., a od njih je uzeo ukupno 391.000 kuna. Za bocu u kojoj je bila litra koktela tražio je 1100 eura, a troje od šestero pacijenata preminulo je za vrijeme dok ih je liječio. Sud je Ivasovića proglasio krivim za prijevaru petero pacijenata, i to pod obrazlopon­ovljenog ženjem da se lažno predstavlj­ao kao doktor koji je završio medicinu u SAD-u te da je tvrdio kako iza sebe ima tim od sedamdeset­ak stručnjaka koji u laboratori­ju proizvode lijek baziran na novoj tehnologij­i samo zato da bi bolesnike doveo u zabludu i prodao im “čudotvorne” koktele za koje je znao da nisu učinkoviti. – Nalazio sam se s članovima obitelji pacijenata i svima sam im govorio isto. Onima kod kojih je bolest bila tek otkrivena sam predočavao da su šanse za izlječenje veće, a onima kod kojih je uznapredov­ala govorio sam da mogu pokušati pomoći, ali da ništa ne obećavam. Članovi obitelji tih pacijenata koji mene sada optužuju bili su mentalno zdravi, čuli su uvjete liječenja te su takve uvjete prihvaćali – branio se Boran Ivasović koji je pred sudom izjavio da se ne osjeća krivim. – Mom bratu koji je tada imao 55 godina liječnici su dijagnosti­cirali rak debelog crijeva koji je već bio metastazir­ao na mozak, jetru, pluća i kosti. Liječnici u Vinogradsk­oj i na Rebru rekli su mi kako više nema nade i da se pripremim na najgore.

Nema otegotnih okolnosti

Preko poznanika sam saznala za doktora Ivasovića i našla sam se s njim u hotelu Antunović. Ondje mi je govorio da je izliječio već mnogo pacijenata i da će kokteli za mog supruga koštati 8000 eura. Kada sam mu rekla da ću ga još više nagraditi ako izliječi mog brata, uzvratio mi je “da pustim sad nagrade, da je bitno samo da mi njemu pomognemo” – rekla je sestra V. B., pacijenta koji je ubrzo preminuo. U odnosu na visinu Ivasovićev­e kazne, ona je takva jer je sud kao olakotne okolnosti cijenio to da je neosuđivan­i otac petero djece koje mora uzdržavati, da je i sam bolestan te da se primjereno držao pred sudom. Otegotnih okolnosti, po ocjeni suda, nije bilo.

Članovi obitelji tih pacijenata koji me sada optužuju mentalno su bili zdravi i prihvatili su moje uvjete liječenja BORAN IVASOVIĆ osuđeni stomatolog i teolog Rekli ste da ću se šetati sa suprugom ruku pod ruku, a sada se šećem sama, na njegov grob Kazao je da nisu bitne nagrade, nego da je sada samo bitno da pomognemo mom bratu

 ??  ??
 ??  ?? Čista savjest Ivasović je izjavio kako se ne osjeća krivim za kaznena djela koja je počinio na štetu pacijenata
Čista savjest Ivasović je izjavio kako se ne osjeća krivim za kaznena djela koja je počinio na štetu pacijenata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia