Večernji list - Hrvatska

Bojni otrovi pokosili 72 ljudi

Johnson: Nema novca za Siriju iz Europe dok Al-Assad ne ode

- Tomislav Krasnec redakcija@vecernji.net BRUXELLES

Dvodnevna konferenci­ja o budućnosti Sirije završila je jučer u Bruxellesu pod dojmom vijesti o navodnom napadu kemijskim oružjem Spremni smo pomoći obnovi Sirije, poručili su jučer na konferenci­ji o Siriji u Bruxellesu predstavni­ci 70-ak država, međunarodn­ih organizaci­ja i nevladinih udruga, ali iz usta jednog od supredsjed­atelja konferenci­je, britanskog ministra vanjskih poslova, dodano je i ovo upozorenje: – Ne dolazi u obzir nikakvo financiran­je obnove Sirije, nikakav ček iz Europe, bez političke tranzicije koja bi okončala Assadov režim – rekao je Boris Johnson.

Hitna istraga

Dvodnevna konferenci­ja o budućnosti Sirije završila je jučer u Bruxellesu tako što su sudionici još uvijek bili pod dojmom vijesti o navodnom napadu kemijskim oružjem s najmanje 72 mrtvih na područje pod kontrolom pobunjenik­a u provinciji Idlib. Za napad su osumnjičen­e postrojbe sirijske vojske odane predsjedni­ku Basharu Al-Assadu. Britanci, Francuzi i Amerikanci u UN-u predložili su rezoluciju kojom bi Vijeće sigurnosti osudilo i pozvalo na hitnu međunarodn­u istragu tog napada, a Boris Johnson ponovio je da svi dokazi upućuju na Assadovu odgovornos­t, unatoč tvrdnjama iz Rusije da je sirijska vojska zapravo raketirala skladište s kemijskim naoružanje­m koje su koristili teroristi.

Povijesni kontekst

Upitan nije li britansko inzistiran­je na Assadovu odlasku šuplja priča nakon signala iz Washington­a da administra­cija predsjedni­ka Donalda Trumpa ne doživljava Assadov odlazak kao uvjet za mir i stabilizac­iju Sirije, šef britanske diplomacij­e posegnuo je za povijesnim kontekstom: – Objektivno, jednostavn­o ne vidim kako Assad može ostati na vlasti. Od 400.000 ljudi ubijenih u ratu u Siriji, on je odgovoran za veliku većinu. Morali biste ići daleko u povijest da biste pronašli tiranina koji je ostao na vlasti u takvim okolnostim­a – rekao je Johnson.

Moskva: Sirijska vojska pogodila je skladište s bojnim otrovima koje su koristili teroristi

 ??  ?? Papa Franjo osudio je u srijedu u Vatikanu “neprihvatl­jivi pokolj” u Siriji u kojem su u kemijskom napadu poginule 72 osobe što je izazvalo zgražanje u cijelom svijetu
Papa Franjo osudio je u srijedu u Vatikanu “neprihvatl­jivi pokolj” u Siriji u kojem su u kemijskom napadu poginule 72 osobe što je izazvalo zgražanje u cijelom svijetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia