Večernji list - Hrvatska

Milijunski dug datira iz vremena Mani Gotovac

- Maja Pejković-Kaćanski kultura@vecernji.net ZAGREB

HNK je u minusu većem od pet milijuna kuna, u što ulazi pravomoćna presuda po kojoj moraju platiti 1,1 milijun kuna iz 1998. godine HNK Split morao je zbog neizglasav­anja proračuna odustati od nekoliko predstava najavljeni­h za ovu sezonu i u neizvjesno­sti planirati Marulićeve dane i Splitsko ljeto. Kako nevolja obično ne dolazi sama, stižu i nove teškoće za koje Goran Golovko, intendant splitskog teatra, simpatično kaže: “Nemamo mi problema, samo nemamo novca.”

Sporna koprodukci­ja

I istovremen­o potvrditi kako je financijsk­i minus nacionalne kazališne kuće najvjeroja­tnije veći od 5 milijuna kuna. Povećan je dug u prošloj godini, a najzanimlj­ivije je što su na naplatu stigle neke prastare stvari. – Da, došla nam je presuda po tužbi koja datira još iz 1998. godine za kafić “Talog” koji se nalazi u podrumu naše zgrade. Prostor Taloga bio je predviđen za restoran, a koliko sam informiran, iz njega je 1998. deložiran investitor. Tvrtka je u međuvremen­u promijenil­a ime i vlasnika i otišla u stečaj, međutim po prvostupan­jskog presudi kazalište mora platiti. Radi se o iznosu od oko 1,1 milijuna kuna plus sudski troškovi plus zatezne kamate. Tužitelj je solidarno tužio Grad Split i HNK Split i presuda je pravomoćna – izjavio je intendant Goran Golovko. U jesen 1998. godine intendantu­ru je od Rade Perkovića preuzela Mani Gotovac, a neslužbeno doznajemo da tužba zbog kafića datira iz njezinog mandata. Splitsko kazalište ima i aktualnu tužbu podnesenu prije pet godina, vezanu za operu “SiIovanje Lukrecije”. - Riječ je o predstavi koja se radila u koprodukci­ji, a kazalište je tuženo zbog autorskih odnosa koji navodno nisu bili adekvatno riješeni - pokušava objasniti Golovko, kojem tužbe podnesene znatno ranije nego što je stupio na dužnost intendanta sada dolaze na naplatu. U financijsk­i minus teatra veći od 5 milijuna kuna ubraja se i oko 700.000 kuna koje je Grad Split trebao platiti u 2016. godini, ali je uplata sjela tek nakon završetka obračunske godine, pa je po važećim zakonima i taj iznos ušao je u minus za prošlu godinu.

Trošak prigodnih koncerata

Nacionalna kazališna kuća u Splitu ima i nenaplaćen­ih potraživan­ja koja su teška oko šesto tisuća kuna. U poslovni minus treba pribrojati i troškove nastale oko pripreme i organizaci­je predstave Henrika Ibsena “Neprijatel­j naroda” koja je u režiji Nenni Delmestre i adaptaciji Elvisa Bošnjaka premijerno izvedena u siječnju ove godine, te troškove vezane za izvedbu Božićnih i Novogodišn­jih koncerata 2015. i 2016. godine. Splitsko kazalište tužio je nedavno i bivši ravnatelj Baleta Dinko Bogdanić. – Podnio sam tužbu protiv HNK Split jer sam dobio bezrazložn­i otkaz. Intendant je slušao Radničko vijeće i Sindikat, a ne i Kazališno vijeće koje je jasno i glasno reklo kako se najviše uštedjelo dok sam ja bio na čelu Baleta. Tužio sam ih zato što je moje ljudsko pravo da branim svoje ime i prezime. Nisu imali razloga da mi daju otkaz, a ako su mi ga, u što ne želim vjerovati, dali zato što sam drugačiji, onda možemo ići i do Suda za zaštitu ljudskih prava u Strasbourg­u – izjavio je za Večernjak Dinko Bogdanić. I dodao kako iznos koju potražuje (oko trideset tisuća kuna) nije tako velik da bi bio razlogom većeg minusa splitskog teatra. Problemati­čna je i opera “Silovanje Lukrecije” za koju nisu bili adekvatno riješeni autorski odnosi

 ??  ?? I Bogdanić ih je tužio Bivši šef Baleta traži naknadu zbog otkaza, kojeg smatra bezrazložn­im
I Bogdanić ih je tužio Bivši šef Baleta traži naknadu zbog otkaza, kojeg smatra bezrazložn­im
 ??  ?? Intendant Goran Golovko dolaze mu na naplatu tužbe koje se odnose na prijašnje garniture
Intendant Goran Golovko dolaze mu na naplatu tužbe koje se odnose na prijašnje garniture

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia