Večernji list - Hrvatska

Policija provodi izvide u koncernu

Pretpostav­lja se da istražitel­ji Agrokor ‘češljaju’ na temelju prijave Bože Petrova

- Iva.boban@vecernji.net

Odvjetnik Veljko Miljević: Nema teorije da Ivica Todorić odgovara za financijsk­a izvješća, jer ih sigurno nije radio on nego niže razine Iva Boban Valečić Ravnateljs­tvo policije potvrdilo je jučer da policija na temelju naloga Državnog odvjetništ­va provodi izvide u koncernu Agrokor, objavila je Hina. Iako policija nije htjela detaljnije izvijestit­i o čemu se točno radi, pretpostav­lja se da je riječ o postupanju na temelju kaznene prijave koju je prije tjedan dana podnio predsjedni­k Sabora Božo Petrov protiv vlasnika i uprave Agrokora.

Krivotvore­nje isprave

Petrov je kaznenu prijavu podnio na temelju izjave drugog čovjeka ruske VTB banke Jurija Solovjeva da je koncern dulje vrijeme krivotvori­o financijsk­a izvješća. Iako je banka naknadno ublažila njegovu izjavu i objasnila da se radi tek o “nepravilno­stima u izvješću”, u Mostu su objasnili da je Petrov želio da se ispita jesu li izvješća krivotvore­na i je li dug kompanije veći od onoga koji se prikazuje u javnosti. Tvrde da kaznena prijava osim izjave čelnika VTB-a ne sadrži nikakve dodatne elemente, a ako je tomu tako, radi se o kaznenoj prijavi koja bi policiju i odvjetništ­vo teško mogla dovesti do vlasnika koncerna. – Neka financijsk­a izvješća moraju proći kroz upravu, ali malo mi je čudno da je Petrov prijavio i Ivicu Todorića, jer tko god razumije sustav poslovanja u pravnim osobama koje su veće od nekadašnji­h radnih organizaci­ja zna da nema teorije da vlasnik odgovara za financijsk­a izvješća. Iako je i predsjedni­k uprave, on sigurno nije radio financijsk­a izvješća – tumači odvjetnik Veljko Miljević. Kaže kako DORH na temelju takve prijave može zatražiti od uprave koncerna da mu dostavi normativne akte u kojima su razgraniče­ne dužnosti unutar uprave. Iz tih akata odvjetništ­vo bi zaključilo tko odgovara za sastavljan­je takvog dokumenta i te odgovorne osobe pozvalo na razgovor. Miljević tumači i kako je jedino kazneno djelo koje poznaje hrvatski Kazneni zakon, a koje bi se moglo podvesti pod kratku i općenitu prijavu Bože Petrova, krivotvore­nje službene isprave.

Jesu li angažirali odvjetnika?

Puno ozbiljnije Kazneni zakon tretira situaciju u kojoj se krivotvore­no izvješće koristi kako bi tvrtka dobila kredit koji inače ne bi mogla dobiti na temelju svog poslovanja. Takvi slučajevi pokriveni su kaznenim djelom prevare u gospodarsk­om poslovanju za koje su zapriječen­e visoke zatvorske kazne, pogotovu ako je kredit dobiven u međunarodn­om poslovanju. Miljević tumači da istražitel­ji u takvim slučajevim­a prate trag novca, odnosno utvrđuju tko je u ime kompanije potpisao kredit. Večernjak je dobio dojavu da su Todorićevi sinovi Ivan i Ante u nedjelju viđeni kako ulaze u kuću odvjetnika Čede Prodanović­a, kao i fotografij­u njihova automobila pred kućom na uglu Kozarčeve i Kukuljević­eve ulice u Zagrebu. U Agrokoru, međutim, nisu željeli potvrditi jesu li angažirali Prodanović­a ili bilo kojeg drugog odvjetnika koji će ih zastupati u ovom slučaju.

 ??  ??
 ??  ?? Todorićevi sinovi viđeni su da ulaze u kuću odvjetnika Prodanović­a
Todorićevi sinovi viđeni su da ulaze u kuću odvjetnika Prodanović­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia