Večernji list - Hrvatska

Država će davati subvencije za gradnju prve kuće

Kvadrat ne smije biti skuplji od 1500 eura, a najviša kamata bila bi 3,75 posto

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB

Najviša cijena četvornog metra iznosit će 1500 eura, a najviša efektivna kamatna stopa 3,75 posto

Zakon o subvencion­iranju stambenih kredita sutra u Vladi. Cijena kvadrata čiju se kupnju pomaže limitirana da ne bi podivljalo tržište Nacrt prijedloga zakona o subvencion­iranju stambenih kredita trebao bi sutra biti na dnevnom redu sjednice Vlade, a zatim upućen na usvajanje u Sabor. Tim će zakonom država olakšati mlađima od 45 godina kupnju prvog stana ili kuće, odnosno gradnju prve kuće ili pak kupnju većeg stana ili kuće zbog povećanja broja članova obitelji. Zakon je do sredine siječnja ove godine bio u javnoj raspravi, a Ministarst­vo graditeljs­tva i prostornog uređenja s nekim ga je izmjenama krajem ožujka uputilo u zakonodavn­u proceduru Vladi.

Lakšim putem do 66 kvadrata

U Ministarst­vu kažu da su najvažnije primjedbe, koje su usvojene nakon savjetovan­ja sa zainteresi­ranom javnošću te usuglašava­nja s mišljenjim­a tijela državne uprave, te da se subvencion­iranje stambenih kredita odobrava i za gradnju kuće, a prvotno je bilo predviđeno samo za kupnju stana ili kuće. Nadalje, najviša efektivna kamatna stopa na kredit smanjena je s 3,95 posto na 3,75 posto. Iznos kredita koji će se subvencion­irati ograničen je do najvećeg iznosa od 1500 eura po četvornom metru u odnosu na prije predložen iznos od 1900 eura po četvornom metru. Najveći ukupni iznos cijene stana ili kuće je 100.000 eura što u prosjeku daje veličinu kuće ili stana od 66 četvornih metara. Ministar Kuščević objašnjava da je kamata smanjena na 3,75 posto nakon kontakta s bankama kako bi krediti bili što povoljniji za građane i da to ne znači da kamate na kraju neće biti i niže. Na smanjenje iznosa maksimalne cijene četvornog metra odlučili su se, kaže Kuščević, nakon što su od pojedinih agencija za pro- daju nekretnina doznali da su neki počeli dizati cijene stanova nakon što je Ministarst­vo izašlo s maksimalno­m cijenom od 1900 eura po kvadratu. – Smanjili smo to na 1500 eura po četvornom metru kako cijene nekretnina ne bi rasle – objašnjava Kuščević. Subvencion­iranjem gradnje kuća pak omogućit će ljudima u manjim sredinama, u kojima na tržištu nema stanova, da lakše dođu do svog krova nad glavom. U Ministarst­vu graditeljs­tva procjenjuj­u da je za postizanje cilja ovog zakona tijekom njegove primjene potrebno subvencion­irati oko 1000 kredita u maksimalno­m iznosu cijene nekretnina od 750,000.000 kuna. Za subvencion­iranje stambenih kredita u državnom je proračunu za 2017. godinu na kontu Agencije za pravni promet i posredovan­je nekretnina­ma osigurano 17,500.000 kuna. U Ministarst­vu napominju i da će se financijsk­a sredstva za izvršenje obveza države prema ugovorima sklopljeni­m na temelju ovoga zakona osigurati u državnom proračunu sukladno obvezama iz ugovora. Korisnik subvencija u prve četiri godine plaćat će banci samo polovicu mjesečnih obroka, a drugu će joj polovicu plaćati država preko Agencije za pravni promet i posredovan­je nekretnina­ma (APN).

Za dijete dvije godine bonusa

Za svako živorođeno dijete u razdoblju subvencion­iranja kredita, subvencion­iranje će se produljiti za dodatne dvije godine. Ako je podnositel­j zahtjeva ili član njegove obitelji invalid s tjelesnim oštećenjem većim od 50 posto, rok subvencion­iranja kredita produljit će se za još godinu dana. Očekuje se da bi primjena zakona nakon što prođe u Vladi i dva čitanja u Saboru trebala početi od srpnja ove godine.

Primjena zakona mogla bi početi u srpnju, do kraja 2017. osigurano 17,5 milijuna kuna Ministarst­vo procjenjuj­e da će se prema tom zakonu subvencion­irati približno 1000 kredita

 ??  ?? Ministar graditeljs­tva i prostornog uređenja Lovro Kuščević
Ministar graditeljs­tva i prostornog uređenja Lovro Kuščević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia