Večernji list - Hrvatska

PLENKOVIĆ JE PREUZEO ZAPUŠTENU DRŽAVU, NO TITANIK PLOVI

- Davor Ivanković

Sada se vidi još bolje da je Andrej Plenković, kada je prije nepunih šest mjeseci preuzeo premijersk­u poziciju, naslijedio zapuštenu državu. Uglavnom, Plenkoviće­voj Vladi dolaze, jedan za drugim, na naplatu svi računi koje su prethodne vlade gurale duboko pod tepih. Pa je istodobno suočen s neriješeni­m problemom Ine, Agrokora, Borova i Slavonije, Petrokemij­e, Hrvatskih autocesta (HAC), željeznica, Pelješkim mostom, mostom Čiovo, zapuštenom Hrvatskom vojskom, demografij­om, školstvom, čak i sportom, diplomacij­om... Otvorio mu se i problem s granicom sa Slovenijom, a na kraju, naslijedio je i zapušteni HDZ. Ako je točna tvrdnja da je za vlast to bolje što je bolja oporba, onda je i na ovom polju Vlada naišla na problem, jer suočena je i sa zapuštenom oporbom koja nije nimalo inspirativ­na. Kada oporbenjac­i nazivaju Plenkoviće­vu Vladu “Titanikom” (Vrdoljak) i najavljuju armagedon (Bernardić i SDP), pokazalo se, naprotiv, da Hrvatska jest poput

Premijer taktikom Bonda preuzima sav rizik na sebe. Zasad, oporba puca u prazno

Titanika, no da posada ipak uspijeva izbjegavat­i ledene sante. Plenković je uspio spriječiti opći gospodarsk­i potop zemlje zbog Agrokora, i u tom je procesu dokazao da njegova Vlada ima sposobnost donošenja brzih i neophodnih odluka. Pokazao je to i kada su pala željezna vrata na slovensko-hrvatsku granicu, te ih je u jednom danu opet otvorio. To su činjenice. Problem je što se u svemu tomu Plenković ponaša poput Bonda, Jamesa Bonda. Radi u tajnosti, upravlja procesima iz pozadine, šuti sve dok ne procijeni da je došlo vrijeme za objavu. Naprotiv, kao da uživa u svemu tome i namjerno pušta Bernardiće, Vrdoljake, Marase da se zatrčavaju i najavljuju armagedon, a onda se pojavi on i kaže – evo rješenja. Stoga što rabi taktiku Bonda, hrvatski 007, naravno, preuzima i sav rizik na sebe za svoje postupke. Zasad mu ide, a oporba udara u prazno. Sreća da je Bernardić uveo onaj krizni telefon zbog Agrokora. Poslužit će za psihopomoć onima koje živcira što Plenkoviće­v “Titanik” nikako da naleti na santu i potone.

 ??  ?? PREMANTURA Hrvatski i slovenski vojnici na rtu Kamenjak deset dana su sudjeloval­i u međunarodn­oj vojnoj vježbi “Štit 17”, čiju su završnicu jučer promatrali i predsjedni­ci Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor.
PREMANTURA Hrvatski i slovenski vojnici na rtu Kamenjak deset dana su sudjeloval­i u međunarodn­oj vojnoj vježbi “Štit 17”, čiju su završnicu jučer promatrali i predsjedni­ci Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia