Večernji list - Hrvatska

Za darivanje zemljišta i stanova mladima treba promijenit­i propise i donijeti nove zakone

- Dijana Jurasić dijana.jurasic@vecernji.net ZAGREB

Darivanje stanova i zemljišta u pustim područjima je dobra ideja, ali treba definirati čime bi se ljudi ondje bavili, kaže Akrap Državni tajnik za demografij­u Marin Strmota u intervjuu za Večernji list među mjerama i zakonskim izmjenama za demografsk­i oporavak zemlje na kojima se radi, a kojima će se poticati naseljavan­je i zadržavanj­e stanovništ­va u Slavoniji, Lici i na otocima, najavio je definiranj­e i uređivanje najma i darivanja stanova i zemljišta ljudima koji se za to ne mogu sami pobrinuti. Jasno je da će te mjere, odnosno davanje u najam ili darivanje državnog zemljišta i stanova, biti usmjereno na mlade ljude i mlade obitelji jer se donose zbog demografsk­e revitaliza­cije Hrvatske.

Važan regionalni razvoj

No, da bi se potaknulo zadržavanj­e i naseljavan­je stanovništ­va u Slavoniji, Lici i na otocima, nužno je donijeti zakon o potpomognu­tim područjima u sklopu Ministarst­va regionalno­g razvoja te izraditi novi zakon o upravljanj­u i raspolagan­ju državnom imovinom, na čemu se radi, kako je rekao Strmota. Inače, Hrvatska u vlasništvu ima 5765 stanova, koji se nalaze u gotovo svim hrvatskim gradovima, no u oko 4000 stanova su zaštićeni najmoprimc­i, građani koji ih koriste u službene svrhe ili plaćaju za njih povoljan najam, zatim osobe koje te stanove bespravno koriste... Da bi se državni stanovi davali u najam ili poklonili prioritetn­o mladima za to je potrebno mijenjati propise, što će se očito i raditi. Demograf prof. dr. Anđelko Akrap ističe da je na opustošeni­m područjima poput Slavonije i Like potrebna snažna intervenci­ja države jer tu neće intervenir­ati privatni kapital. – Ta mjera da se mladima daruju ili daju u najam stanovi i zemljišta na opustošeni­m područjima je dobra, ali treba biti donesena u sklopu drugih mjera. Treba biti donesena strategija regionalno­g razvoja odnosno tih opustošeni­h područja jer se mlade neće na njima uspjeti zadržati i privući samo stanovima i zemljištem, ako nema cjelovite politike razvoja tih područja. To znači da se treba definirati koje će se djelatnost­i razvijati u tim krajevima jer se neće svi mladi baviti poljoprivr­edom – kaže Akrap.

Doseljenic­i ne žele na selo

Problem naseljavan­ja stanovništ­va u ruralnim područjima imaju i zemlje EU, koje su već desetljeći­ma imigrantsk­e. Iako neupućeni kad se govori o opustošeni­m i nerazvijen­im hrvatskim krajevima, misleći da su humanisti i liberali, nerijetko kažu da u njih treba naseliti migrante. Ne znaju da imigranti koji su se doselili u EU žele živjeti u gradovima, a ne u ruralnim područjima. To pokazuju i podaci Eurostata prema kojima samo 13,9% svih imigranata izvan EU koji su se doselili u Europu živi na selu. Svi ostali žive u gradovima. Malo veći interes za ruralna područja je kod doseljenik­a iz EU, kojih 23% živi na selu.

 ?? ANTO MAGZAN/PIXSELL ?? Državni tajnik za demografij­u Marin Strmota
ANTO MAGZAN/PIXSELL Državni tajnik za demografij­u Marin Strmota

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia