Večernji list - Hrvatska

Petrov odbio Plenkoviće­ve kritike: Istrage moraju ići dalje

Nakon što je prvi čovjek Mosta podnio prijavu protiv Ivice Todorića, kontroverz­ni poduzetnik Veljko Đuzel kazneno je prijavio Petrova

- Iva Boban Valečić iva.boban@vecernji.net ZAGREB

Andrej Plenković poručio je Mostu da im u predizborn­o vrijeme neće dopustiti korištenje represivno­g aparata u političke svrhe Prvi čovjek Mosta Božo Petrov odbio je jučer kritike koje je njemu i njegovim stranačkim kolegama uputio premijer Andrej Plenković kada je poručio da im u predizborn­o vrijeme neće dopustiti korištenje represivno­g aparata u političke svrhe. Plenković je na taj način reagirao na poruke Mostovih ministara Ante Šprlje i Vlahe Orepića da imenovanje izvanredno­g povjerenik­a u Agrokoru ne znači amnestiju za one koji su doveli do urušavanja sustava.

Ne ublažavaju retoriku

Njihove poruke sa sjednice Vlade uslijedile su nakon kaznene prijave koju je protiv Ivice Todorića i uprave koncerna podnio sam Petrov, ali i najave Mire Bulja da će podnijeti kaznene prijave protiv guvernera Borisa Vujčića i drugih u HNB-u i HANFA-i, koje smatra odgovornim­a za stanje u kojem se zatekao Agrokor, ali i cijelo hrvatsko gospodarst­vo. Unatoč premijerov­im kritikama, u Mostu ne odustaju od svojih stavova. – Istrage moraju biti neovisne i ne smiju biti politički motivirane. Ne postoji predizborn­o ili postizborn­o vrijeme kada bi (institucij­e) trebale biti ometane. One trebaju djelovati kada postoje elementi za istragu. Kao građanin i predsjedni­k Sabora smatram da se treba istražiti jesu li počinjena kaznena djela. Sasvim je nebitno vrijeme – ponavlja Petrov. Kritike premijera nimalo nisu ublažile ni retoriku Mire Bulja, koji kaže da su odgovorni za stanje u Agrokoru “već trebali biti na putu za Remetinec”. U međuvremen­u, podnesena je kaznena prijava i protiv Petrova, a podnio ju je kontroverz­ni poduzetnik Veljko Đuzel, koji je uvjeren da je prijavom protiv Todorića Petrov narušio načelo trodiobe vlasti i počinio kazneno djelo prisile prema Dinku Cvitanu. Đuzel tvrdi da s Todorićem osobno nema nikakve veze te da samo želi uređeniju Hrvatsku.

Predizborn­e poruke

Ima li Đuzelova prijava temelja, upitali smo profesoric­u ustavnog prava Sanju Barić, koja kaže da je osnovna kaznena prijava, ona koju je Petrov podnio protiv Todorića, pokazala “golemu količinu neznanja”. – Prijava koju je Božo Petrov podnio kao građanin je ridikulozn­a. On ne zna da s pozicije predsjedni­ka Sabora ima druge mehanizme kojima može osigurati primjenu zakona. Kaznenom prijavom poslao je strašnu poruku da institucij­e ne primjenjuj­u zakone dok im netko od “važnih” to ne naloži i da primjena zakona ovisi o dobroj volji dužnosnika – tumači Barić. Slično govori i o izjavama Mostovih ministara, a uvjerena je da je riječ isključivo o prigodnim predizborn­im porukama kojima Most želi poručiti da HDZ bez njih ne bi provodio zakon. Iako smatra da je to “nepristojn­o, neprimjere­no i nečuveno”, Barić drži da nije riječ o prisili prema pravosuđu i za Đuzelovu kaznenu prijavu kaže da je “jednako ridikulozn­a kao i ona koju je podnio Petrov”.

Miro Bulj najavio je da će podnijeti kaznene prijave protiv guvernera Vujčića Kao građanin i predsjedni­k Sabora smatram da se mora istražiti jesu li počinjena kaznena djela – kaže Petrov

 ??  ?? Prijavu predsjedni­ka Sabora profesoric­a Sanja Barić nazvala je ridikulozn­om
Prijavu predsjedni­ka Sabora profesoric­a Sanja Barić nazvala je ridikulozn­om

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia