Večernji list - Hrvatska

Vujčić zbog Kitzbühela kažnjen s 5000 kuna

Pokrenut je postupak protiv Jasne Omejec

- Petra Maretić Žonja

Zastupnica HNS-a Vesna Pusić povrijedil­a je načela djelovanja pri ispitivanj­u Željka Olujića za kandidata Ustavnog suda petra.maretic@vecernji.net Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa pokreće postupak protiv bivše predsjedni­ce Ustavnog suda Jasne Omejec zbog moguće zloporabe posebnih prava dužnosnika i to jer je primala dužnosničk­u plaću u iznosu 20 tisuća kuna neto još šest mjeseci po prestanku dužnosti. Naime, pravo na naknadu imaju dužnosnici koji ne nađu novi posao, a Omejec je svoj povratak na Pravni fakultet dogovorila mjesec dana nakon prestanka dužnosti predsjedni­ce Ustavnog suda.

Maksimalno dvije plaće

Međutim s odgodom, odnosno Pravni fakultet odobrio joj je povratak na posao, ali od 1. prosinca 2016. godine, odnosno pola godine od prestanka dužnosti. Povjerenst­vo drži da je prema Zakonu o obvezama i pravima dužnosnika moguće došlo do zloporabe posebnih prava s obzirom na to da dužnosnik, nakon prestanka dužnosti, a ako ima rješenje o povratku na stari posao, što je Omejec imala, ima pravo na isplatu do maksimalno dvije plaće. Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić dobio je kaznu od pet tisuća kuna, koju mora platiti u dva obročna plaćanja, a zbog putovanja na konferenci­ju u austrijski Kitzbühel u organizaci­ji UniCredit banke, koja je u istoj grupaciji kao i Zagrebačka banka i koja mu je podmirila troškove puta. Naime, Vujčić je na konferenci­ji u organizaci­ji Unicredit banke u Kitzbühelu sudjelovao u više navrata. U 2013. i 2014. godini organizato­r mu je platio put i smještaj, 2015. godine samo put, dok je HNB platio smještaj. Prošle je godine pak HNB sam podmirio troškove. Povjerenst­vo smatra da je guverner Vujčić prekršio Zakon o sprečavanj­u sukoba interesa jer je primio nedopušten dar. Inače, članovi Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa nisu bili jedinstven­i u predmetu protiv Vujčića. Na stolu su bila dva prijedloga, jedan kojim se tražilo da se utvrdi da je Vujčić primio nedozvolje­n dar i da mu se izrekne sankcija i drugi kojim se tražilo da se utvrdi da je povrijedio tek načelo djelovanja. No prvi je prijedlog dobio više glasova.

Nije očuvala nepristran­ost

Povjerenst­vo je odlučivalo i o prijavi protiv HNS-ove saborske zastupnice Vesne Pusić. Ona je, prilikom ispitivanj­a kandidata za Ustavne suce u Saboru Željka Olujića optužila da je lagao o njezinu gimnazijsk­om obrazovanj­u što ga, kazala je, diskvalifi­cira kao kandidata. Povjerenst­vo drži da je načinom na koji je to izvela propustila očuvati nepristran­ost i da je povrijedil­a načela djelovanja.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia