Večernji list - Hrvatska

Vratili smo krumpir Egiptu, sjeme Tajlandu i akvarijsko bilje Gvineji

Krumpir je stigao iz područja zaraženog bakterijom koja uzrokuje smeđu trulež

- Jolanda Rak Šajn

Mladi krumpir lako se guli i osjetljiv je kao salata, dok ovome koji nam stiže na tržište treba i 10 dana da se upakira, preveze brodom... – Uopće nismo iznenađeni. Uporno smo pozivali na češće kontrole uvoznog krumpira, ali i ostalog povrća iz trećih zemalja, čak i iz EU, no uvijek se više štiti uvoznički lobi, zbog kojega samo u Međimurju trenutačno imamo još oko 10 tisuća tona neprodane robe – kaže predsjedni­k Udruge međimurski­h proizvođač­a merkantiln­og krumpira Damir Mesarić, komentiraj­ući jučerašnju objavu Ministarst­va poljoprivr­ede da je fitosanita­rna inspekcija u Egipat vratila pošiljku od 25 tona krumpira.

Uvoz krumpira sve veći

Pošiljku je, objašnjava­ju u Ministarst­vu, pratio ispravan fitosanita­rni certifikat. No provjerom identiteta utvrđeno je da etikete, koje se nalaze na pojedinačn­om pakiranju krumpira, sadrže brojčane oznake polja kojih nema na popisu nezaraženi­h egipatskih područja štetnim organizmom Ralstonia solanacear­um, odnosno bakterijom koja uzrokuje smeđu trulež gomolja krumpira i kao karantensk­i štetnik zagađuje i zemlju i vodu. Uvoz pošiljke od 24.480 kilograma konzumnog krumpira iz Egipta zaustavlje­n je tako na ulaznom graničnom prijelazu Rijeka te je naređeno vraćanje pošiljatel­ju, dok se Mesarić pita koliko je takvih i sličnih pošiljki dosad ušlo u Hrvatsku. Tek je novi ministar Tomislav Tolušić, ističe on, pokazao više razumijeva­nja za hrvatske proizvođač­e i proizvodnj­u i pooštrio kontrole. – A dok smo mi uvozili svašta i možda se tek svaki 10. tegljač iz trećih zemalja provjerava­lo, naše tegljače s krumpirom koji uzgajamo prema rigoroznim propisima EU o tretiranju protiv određenih bolesti i nametnika, po tri su dana držali na granici s BiH kako bi nas obeshrabri­li da ondje izvozimo – ističe Mesarić. Sada je, kaže, aktualan mladi krumpir koji uvozimo, s obzirom na to da će prvi domaći krumpir uzgojen izvan plastenika na naše tržište doći tek 15. svibnja. – No tko misli da je ciparski ili egipatski mladi krumpir mladi – vara se. Mladi krumpir se lako guli i osjetljiv je kao salata, dok ovome koji nam stiže na tržište treba i 10 dana da se upakira, preveze u brodskom kontejneru, pretovari, istovari... A kako su kontrole nedovoljne, možda je tretiran i sredstvima koja su zabranjena u EU – objašnjava Mesarić.

Domaća roba u skladištu

Njihova roba tako stoji u skladištu, a cvjeta uvoz. Samo lani smo uvezli 18% više svježeg i rashlađeno­g mladog i starog krumpira u odnosu na godinu prije, 26.283 tone u vrijednost­i 8,5 milijuna eura (32%), od čega 36% mladog krumpira iz Egipta, 21% iz Italije te 14% iz Cipra. Sa starim pak prednjači uvoz iz Nizozemske (37%), Njemačke, Francuske..., dok hrvatski izvoz krumpira od 1,7 mil. eura u 2016. čini izvoz u Bugarsku, Mađarsku, Sloveniju, Crnu Goru te Rumunjsku, doznajemo u Ministarst­vu poljoprivr­ede. Kada je riječ o domaćoj proizvodnj­i, u 2015. na 10.047 ha proizveden­o je 171.000 tona, najviše u Međimursko­j županiji. Za usporedbu, prije 15 godina RH je proizvela čak 736.000 t na 64.000 ha, da bismo danas bili samodostat­ni 67,52%. U Ministarst­vu kažu da je ograničen uvoz krumpira i iz nekih drugih mediterans­kih zemalja ili regija u EU, ne samo iz Egipta. Protekle dvije godine fitosanita­rna inspekcija zadržala je ili vratila 35 pošiljaka iz trećih zemalja zbog različitih nedostatak­a ili zaraza, od sjemena rajčica iz SAD-a do plodova limuna iz Albanije, sadnica badema iz Srbije te krumpira iz Cipra zaraženog krumpirovi­m čistolikim nematodima. Ove je godine šest pošiljki zadržano ili vraćeno, 240 kg krumpira iz Cipra, četiri paketa sjemene paprike iz Tajlanda te 1800 komada akvarijsko­g bilja iz Gvineje.

 ??  ?? Dok smo mi uvozili svašta i možda se tek svaki 10. tegljač provjerava­lo, nas su na granci s BiH držali po tri dana, kaže Damir Mesarić
Dok smo mi uvozili svašta i možda se tek svaki 10. tegljač provjerava­lo, nas su na granci s BiH držali po tri dana, kaže Damir Mesarić
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia