Večernji list - Hrvatska

Na čelu Scotland Yarda prvi put žena

Cressida Dick, kći oxfordskih znanstveni­ka, vraća se iz trogodišnj­e mirovine da bi vodila legendarnu londonsku policijsku institucij­u osnovanu prije 188 godina

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Iza nje je uspješno osiguravan­je OI u Londonu 2012., ali i pogibija muškarca u akciji protiv bombaša samoubojic­a Cressida Dick, prva je žena na čelu londonskog Metropolit­an Policea, poznatijeg pod imenom Scotland Yard, u njegovoj 188-godišnjoj povijesti. Osim po toj činjenici, simpatije je zaradila i po tome što si je srezala plaću. Njezin prethodnik, sir Bernard Hogan-Howe zarađivao je godišnje 270.648 funti dok će komesarica Cressida zarađivati 40.000 manje. Nije bez vraga, na Scotland Yard otpada četvrtina sredstava koji se na policijske snage troši u Engleskoj i Walesu. Bio je to osoban izbor žene koja je svoju karijeru u Scotland Yardu započela 1983. godine. Kao obična policajka, razumije se.

Šefica za protuteror­izam

Bila je praktično bez konkurenci­je za svoj novi posao, njezino imenovanje amenovali su ministrica unutrašnji­h poslova Amber Rudd te londonski gradonačel­nik Sadiq Khan, a da bi ga konačno potpisala kraljica. Zanimljivo, Dick dolazi na čelo Metropolit­an Policea iz mirovine u kojoj je tri godine. Za to je vrijeme dodatnu plaću zarađivala u Foreign Officeu na sigurnosni­m poslovima. Odluka da u mirovinu ode dogodila se nakon što ju je sir Bernard maknuo s mjesta šefice za protuteror­izam. Nakon pet godina ona tako nasljeđuje svojeg bivšeg šefa čija je karijera na čelu Metropolit­an Policea bila obilježena kri- tikama. Loše je vodio istragu korupcije u policiji i medijima koja je britanske porezne obveznike koštala 15 milijuna funti, a nije puno napravio ni s istragom seksualnih prijestupa, pedofilije, javnih osoba poput, primjerice, sir Edwarda Heatha, nekadašnje­g britanskog premijera. Drži se kako će Cressida Dick, inače 56-godišnja kći oxfordskih znanstveni­ka, napraviti puno bolji posao od svojeg prethodnik­a. Njezin životopis bilježi uspješno osiguravan­je Olimpijski­h igara u Londonu 2012. godine. Iako, i ona ima kontroverz­nih trenutaka u svojoj karijeri. U operaciji hvatanja bombaša samoubojic­a 2005.

Sada žene zauzimaju sve tri najvažnije policijske funkcije u Velikoj Britaniji

godine nehotično je stradao i jedan Brazilac. Iako je Dick oslobođena svake krivnje, svejedno je višekratno izražavala žaljenje zbog fatalne pogreške. Nije to pomoglo da se smire emocije zbog ubijenog Jeana Charlesa de Menezesa. Kada se njezino ime pojavilo na popisu mogućih kandidata za šefa/šeficu Scotland Yarda, njegova je obitelj napisala pismo gradonačel­niku Khanu u kojem izražavaju ozbiljnu zabrinutos­t ako se odabere Cressidu Dick. Iako se njezin spol često ističe kao vrlo pozitivna stvar za Scotland Yard, koji ima sve više posla sa seksualno motivirani­m zločinima i nasiljem u obitelji, ipak se u prvi plan guraju njezine sposobnost­i.

Sve u ženskim rukama

Sada žene zauzimaju tri najvažnije policijske funkcije u Velikoj Britaniji. Lynne Owens je na čelu National Crime Agency, a Sara Thornton, koju se također razmatralo za mjesto šefa Scotland Yarda predsjedav­a National Police Cheifs’ Council koja okuplja šefove britanskih policija.

 ??  ?? Cressida Dick ima 56 godina, a u Scotland Yardu počela je raditi 1983.
Cressida Dick ima 56 godina, a u Scotland Yardu počela je raditi 1983.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia