Večernji list - Hrvatska

Don Carlo će potaknuti nadmetanje unutar HNK

Dvije domaće postave već odmjeravaj­u snage

- Branimir Pofuk branimir.pofuk@vecernji.net ZAGREB

Sve ukupno najdosljed­nije je u svojoj nedosljedn­osti, stilski nekonziste­ntno, s mnogo više postavljen­ih pitanja nego odgovora

O hrvatskim opernim kućama obično razmišljam­o kao o malima, ali nema ničeg malog u produkciji koju je svojoj publici kao posljednju ovosezonsk­u opernu premijeru ponudio zagrebački HNK. Riječima Tomislava Mužeka, nije mala kuća ona koja ima ne jednu, nego čak dvije postave za tako zahtjevan zadatak kao što je Verdijev Don Carlo.

Postupno zagrijavan­je

I to kakav Don Carlo! U pet činova, s dodanim baletom iz pariške verzije i naknadno u opernim arhivima pronađenim brojevima. Maestro Elio Boncompagn­i dugo se bavio proučavanj­em, redakcijom i kompletira­njem upravo takvog Don Carla kakav je, pod njegovim dirigentsk­im vodstvom, sada izveden u Zagrebu. Sumnjam da je ikoga uvjerio da je baš takva maratonska verzija apsolutna posljednja volja samog Verdija. Ali, vrlo uvjerljiva i precizna izvedba, što se glazbe tiče, najjači je argument ove produkcije, a veliki trud ansambala i solista nipošto nije bio uzaludan. Naprotiv. Don Carlo je veliki podvig HNK koji je u Zagreb privukao i nekoliko inozemnih opernih znatiželjn­ika i profesiona­laca. Ako je prvi čin još djelovao suspregnut­o i suzdržano, kako je predstava odmicala, a osobito u velikim masovnim prizorima, verdijevsk­i orkestraln­o-zborski vulkan zagrijao se do prave temperatur­e i raskošne erupcije. Lice Tomislava Mužeka u naslovnoj ulozi zaslužilo je mjesto na plakatu predstave. On sam na premijeri je bio vrlo oprezan, ali nas nije lišio ljepota svoga glasa i nadasve muzikalnih fraza. Međutim, ovacije i aplauz na kraju su mu “ukrali” protagonis­ti koje je Verdi počastio najljepšim arijama opere. Njima je Verdi dao svu liriku, a Don Carlu ostavio samo tragediju i dramatiku. Adela Golac Rilović bila je vrlo solidna Elizabeta. Miljenica publike i nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović-Mušović znala je iskoristit­i blistave točke snažnog lika princeze Eboli, a Ljubomir Puškarić još jednom se pokazao pravim draguljem zagrebačko­g ansambla zablistavš­i u ulozi markiza Pose. Sljedeće travanjske izvedbe,k osim što će sigurno rasti u sigurnosti i opuštenost­i izvođača, donijet će i uzbudljivo nadmetanje dviju postava. Konkurenci­ja unutar kuće, s ponekim gostom sa strane, može biti veliko nadahnuće. Od većih uloga, samo će Branislav Jatić iz Novog Sada pjevati Velikog inkvizitor­a u svim predstavam­a. Impresivno­m premijerno­m kralju Filipu u izvedbi Luciana Batinića već večeras će izazov uputiti Ivica Čikeš, don Carla će pjevati Stjepan Franetović, Elizabetu Valentina Fijačko Kobić, Rodriga Davor Radić, a Eboli gošća iz Beograda Višnja Popov.

Vizualne atrakcije

Inscenacij­u opere potpisuju redatelj Derek Gimpel, scenograf Italo Grassi, kostimogra­f Stephan Dietrich, oblikovate­lj svjetla Sebastian Alphons te koreografk­inja Mateja Pučko Petković. Rezultat njihova rada su vizualne atrakcije koje ne smetaju Verdijevoj glazbi, ali joj isto tako niti malo ne pomažu. Sve ukupno najdosljed­nije je u svojoj nedosljedn­osti, stilski nekonziste­ntno, zbunjujuće, s mnogo više postavljen­ih pitanja nego ponuđenih odgovora. Ako su ona mjesta inscenacij­e koja su u izravnom protuslovl­ju s libretom trebala biti provokacij­a, onda je riječ o već odavno zastarjelo­j modernosti. No, o tome ću razmišljat­i kad budem otišao drugi put pogledati Don Carla. U prvom redu zbog druge pjevačke postave i zbog glazbe.

Mužek je zaslužio biti na plakatu predstave, ali ovacije su mu ukrali drugi protagonis­ti Najjači adut maratonske produkcije precizna je glazbena izvedba, uz trud cijelog ansambla

 ??  ?? Adela Golac-Rilović kao Elizabeta i Zbor HNK u početnom prizoru predstave zbunjujuće inscenacij­e
Adela Golac-Rilović kao Elizabeta i Zbor HNK u početnom prizoru predstave zbunjujuće inscenacij­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia