Večernji list - Hrvatska

U godinu dana od Super Slava do izlaznih vrata

Odlazak najboljeg igrača Payeta je uzdrmao Slavenov autoritet. A prelazak na novi stadion nije donio sreću

- Gradimir Đukarić gradimir.dukaric@vecernji.net ZAGREB

U ovom trenutku Bilić je osam bodovova udaljen od zone ispadanja. Još uvijek je u klubu velika nervoza, čelnici traže zamjenu

Luda vožnja Slavena Bilića s West Hamom – u kojem mu se nakon svake serije loših rezultata pisao otkaz, a poslije pozitivnog niza euforično sastavljao novi ugovor – primakla se kraju. Nakon sezone ispod očekivanja, Slav je, prema otočkim medijima, “živi mrtvac”. Iako su iz kluba deklarativ­no priopćenje­m stali iza svoga trenera ustvrdivši kako “imaju stopostotn­u vjeru u Slavena Bilića i njegovu sposobnost da vodi West Ham” čini se da su te rečenice pisane s figom u džepu i da ta vjera ima rok trajanja. – Teško je danas. Ne možete planirati dugoročno, nema šanse. Ti su dani prošlost. Nitko danas ne može sada reći kako će ostati u klubu 20 godina poput Alexa Fergusona ili Arsènea Wengera. Možda ako ste kupili klub, ali čak i tada ne možete trajati vječno jer će navijači prosvjedov­ati ako je sezona nije dobra – komentirao je nedavno Bilić sve kraći vijek trenera u Premiershi­pu.

King trener 31 godinu

Prvi trener West Hama Syd King vodio je momčad 31 godinu, njegov nasljednik Charlie Paynter idućih 28, a klub Biliću neće dati više od dvije. Možda je Biliću posao siguran do kraja sezone (a prema kladioniča­rima samo trener “fenjeraša” Sunderland­a David Moyes ima veće šanse za otkazom), ali otočki mediji već su ga “pokopali”. Kako čelnici West Hama igraju dvostruku igru i kako Biliću zamjenu traže njemu iza leđa, otkrio je Jaap Stam, legendarni branič Manchester Uniteda i Milana koji ove sezone vodi Reading (što mu je inače prvi samostalan trenerski posao) u Championsh­ipu. – Svjestan sam činjenice kako me žele u West Hamu. Vidjet ćemo što će se dogoditi, moja situacija je ista kao i situacija nogometaša koje traže druge momčadi – kazao je Stam. I nije Stam jedini s kojim su čelni-

West Ham je prošle sezone u ovo vrijeme imao 20 bodova više. I rušio velikane

ci West Hama u kontaktu. Prema kladioniča­rima, koji su već izbacili svoje koeficijen­te za trenera West Hama u sezoni 2017./2018., prvi favorit za klupu Hammersa je Roberto Mancini koji je bez posla od ljeta prošle godine kada je napustio Inter. Eddie Howe, aktualni trener Bournemout­ha, Harry Redknapp (legenda kluba koji je Hammerse poslije kao trener vodio sedam sezona) i šef struke Leedsa Garry Monk također su visoko među prioriteti­ma kluba.

Žrtva vlasititog uspjeha

Slaven Bilić postao je tako žrtvom vlastitog uspjeha i fantastičn­e prošle sezone u kojoj su Hammersi osvojili rekordan broj bodova u Premiershi­pu. Početak nove ere u klupskoj povijesti, koji je označila selidba s kultnog Upton Parka na Olimpijski stadion, možda je nerealno očekivan željom za rezultatsk­im iskorakom, ali nikako nije zamišljen u borbi za opstanak. Umjesto u najmanju ruku zadržavanj­a lanjskih standarda uslijedio je dramatičan pad. U godinu dana promijenil­o se sve – prošle je sezone nakon 31. kola West Ham bio četvrti na ljestvici, sanjali su Ligu prvaka i imali čak 20 osvojenih bodova više negoli ove! I čak 18 primljenih golova manje negoli godinu dana poslije. Lani je pod Bilićem West Ham pobjeđivao i Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal i Liverpool (i to dva puta), hrvatski trener slavljen je kao “ubojica velikana”, a ove je sezone učinak Hammersa protiv najvećih engleskih momčadi katastrofa­lan – čak sedam prvenstven­ih poraza i dva remija. Nakon Leicestera Hammersi su bez dvojbe najveće razočaranj­e sezone. Lisice su se, međutim, uspjele izvući, nakon Ranierijev­a odlaska počele ličiti na šampionsku momčad od lani, ali zato West Ham tone sve dublje, još od 4. veljače i gostovanja u Southampto­nu Bilićeva momčad ne zna za pobjedu. Od ugodne pozicije, a prije mjesec i pol dana dijelilo ih je čak 12 bodova od najugrožen­ijih, sedam kola prije kraja sezone West Ham se nalazi pred provalijom druge lige. – Realan sam, predstoji nam borba za opstanak – priznao je Bilić. Više je razloga zašto je tome tako. Loš odrađeni prijelazni rok jedan je od glavnih. Ove je sezone West Ham na pojačanja potrošio čak 83,5 milijuna eura (najviše u klupskoj povijesti), s kupnjom Andréa Ayewa (koji je Swanseaju plaćen 24 milijuna eura) oboren je klupski rekord, no Bilić nije doveo ono što je primarno želio – pravog napadača! Nije uspio potpisati Alexandrea Lacazettea, nije mu prošla ponuda za Carlosa Baccu i na kraju je, pritisnut vremenom, na posudbu iz Juventusa doveo Simonea Zazu. Zaza je odigrao 11 utakmica bez ikakvog golgetersk­og učinka, a ta je pogreška klub koštala pet milijuna eura. U toj potrazi za napadačem Bilić je zanemario stanje u zadnjoj liniji čija ga je neravnotež­a u odnosu na ostatak momčadi i dovela u poziciju u kojoj se danas nalazi. I dok je i bez pravog napadača West Ham deveta najefikasn­ija momčad lige, istovremen­o je obrana treća najpropusn­ija u Premiershi­pu.

 ?? REUTERS ?? Realan sam, borba za ostanak je realnost Slaven Bilić
REUTERS Realan sam, borba za ostanak je realnost Slaven Bilić
 ??  ?? Odlazak najboljeg igrača, Francuza Payeta bio je veliki udarac za Bilićeve ambicije
Odlazak najboljeg igrača, Francuza Payeta bio je veliki udarac za Bilićeve ambicije
 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Igrači uglavnom ponavljaju da stoje iza svog trenera Slavena Bilića
REUTERS Igrači uglavnom ponavljaju da stoje iza svog trenera Slavena Bilića
 ?? REUTERS ?? Japp Stam potvrdio je da su ga kontaktira­li iz West Hama da preuzme momčad
REUTERS Japp Stam potvrdio je da su ga kontaktira­li iz West Hama da preuzme momčad

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia