Večernji list - Hrvatska

Nemoral je ne plaćati radnicima, a i dalje živjeti u dvorcu

Vezano uz Agrokor, premijer Plenković otvoreno kaže da ni članovima Vlade (čitaj Mostu) neće dopustiti zloupotreb­u represivno­g aparata

- Iva Puljić-Šego, Iva Boban Valečić ZAGREB

Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović jučer se prvi put oglasila o poslovnoj krizi Agrokora i žestoko udarila po vlasniku koncerna Ivici Todoriću. U intervjuu Media servisu poručila je da najveću odgovornos­t za sudbinu koncerna Agrokor, ali i cijelog sustava koji je vezan uz Agrokor, snosi bivša uprava te kompanije.

Velika odgovornos­t Vlade

– Moram vam reći da sam zgrožena. Za mene je utjelovlje­nje Agrokora jedan mali dućan Konzuma koji se nalazi ispod mojeg stana. Ja ne mogu razumjeti da u situaciji kada ti ljudi strepe za vlastiti život i budućnost svojeg radnog vijeka, kada ne možete plaćati dobavljači­ma, kada možete izazvati domino-efekt pada dobavljača, da i dalje možete živjeti u luksuznim uvjetima u nekakvom dvorcu. Mislim da je to apsolutno nedopustiv­o i nemoralno – kazala je predsjedni­ca RH u intervjuu za Media servis. Uz mostovce koji zazivaju kaznenu odgovornos­t Ivice Todorića (Božo Petrov, predsjedni­k Sabora, protiv njega je podnio i kaznenu prijavu), Kolinda Grabar-Kitarović druga je političark­a iz državnog vrha koja je prilično nagazila, do “jučer” nedodirlji­vog Todorića. Predsjedni­ca je poručila da podržava rad Vlade u situaciji s Agrokorom, ali upozorava i na veliku odgovornos­t. – Vlada se trudi iznaći rješenje koje će osigurati stabilnost Agrokora, ali i cijelog sustava da se ne prouzroči domino-efekt. Odgovornos­t je Vlade da zaštiti prava radnika i dobavljača, ali i da kontrolira transparen­tnost poslovanja. U svemu tome podržavat ću Vladu – rekla je Kolinda Gra- bar-Kitarović u intervjuu Media servisu. Upozorila je da svi akteri, od nje preko Vlade i oporbe, moraju voditi računa da sve njihove izjave i te kako odjekuju u međunarodn­oj javnosti. Za razliku od predsjedni­ce i Mosta, u HDZ-u se suzdržavaj­u, štoviše kritiziraj­u Most zbog populizma i osobnog prozivanja Ivice Todorića. Ne spominju kaznenu odgovornos­t ni dvorac u kojem Todorić živi, ali se zato premijer Plenković jučer na sjednici Vlade iznimno trudio uvjeriti javnost da lex Agrokor ne znači spašavanje bilo kojeg pojedinca, nego spašavanje gospodarsk­og sustava jer je, da je erumpirala kriza s Agrokorom, kako je rekao, prijetio gubitak i 200.000 radnih mjesta. Sve je jasnije da se slučaj Agrokor pretvara u ključno političko pitanje uoči lokalnih izbora. U osjetljivo predizborn­o vrijeme premijer Plenković jučer je sa sjednice Vlade poslao poruke kojima nastoji uvjeriti naciju da se ništa od crnih scenarija, koji bi “bili realnost da nije donesen lex Agrokor”, neće dogoditi. Naglasio je da je ovo prijelomni trenutak za transforma­ciju politike poslovanja tvrtki koja više neće podrazumij­evati beskrajne rokove plaćanja, što je Agrokor Ivice Todorića inaugurira­o kao model poslovanja.

Visoka politička napetost

Slučaj Agrokor svakako će obilježiti lokalne izbore, a u vodstvu HDZ-a optužuju partnere iz Mosta da se u krizi tog koncerna ponašaju u stilu Živog zida. Politička napetost dosegnula je tu razinu da premijer Plenković otvoreno kaže da nikome, pa ni članovima Vlade (čitaj Mostu), neće dopustiti zloupotreb­u represivno­g aparata.

Slučaj Agrokor pretvara se u ključno pitanje u osjetljivo vrijeme uoči lokalnih izbora

 ??  ?? Kolinda Grabar-Kitarović jućer se prvi put oglasila o Agrokoru
Kolinda Grabar-Kitarović jućer se prvi put oglasila o Agrokoru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia