Večernji list - Hrvatska

‘HNS nije lojalan partner, šuruje s Plenkoviće­m i nudi se HDZ-u’

“Mi smo dvije političke stranke”, zaključio je jučer Ivan Vrdoljak

- Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net ZAGREB

U SDP-u kažu da prate poteze Vrdoljaka koji, kažu, cijelo vrijeme kopa jamu između Mosta i HDZ-a kako bi HNS uletio u priču

Iako u većini gradova, općina i županija idu zajedno na lokalne izbore, na relaciji SDP – HNS zadnjih je dana ponovno ozbiljno zaiskrilo. U intervjuu Globusu potpredsje­dnik SDP-a Rajko Ostojić na pitanje profilira li se šef HNS-a Ivan Vrdoljak sve više kao šef oporbe kazao je kako “za političara nema gore stvari nego kad mu konkurenci­ja kaže da je simpatičan i susretljiv, kako je premijer Plenković javno kvalificir­ao njegovo sudjelovan­je na sastanku o Agrokoru”.

Odbio potpisati Deklaracij­u

– Ne znam što je bilo na tom sastanku, znam samo da je opozicija pozvana da u pola sata dođe u Vladu. Bernardić se takvom pozivu nije odazvao, Vrdoljak je spremno otišao. To je razlika – kazao je Ostojić u Globusu i tako otvorio novu frontu. Nema sumnje da odnosi između nekada dva glavna partnera nisu idilični već neko vrijeme, a dolazak Davora Bernardića na čelo SDP-a i činjenica da se ta stranka još uvijek pokušava posložiti u svom postmilano­vićevskom razdoblju, HNS cijelo vrijeme pokušava okrenuti u svoju korist. Što je legitimno, ali što iritira SDP u kojem se sve češće čuje da se HNS ne ponaša kao partner za razliku, kažu, od HSS-a. Da im HNS nije lojalan, u SDP-u su tvrdili i kada je Ivan Vrdoljak odbio potpisati njihovu Deklaracij­u o dobrom društvu, a na koju su svoj potpis stavili i šefovi HSS-a, HSU-a i Laburista. “Gusto” je bilo i kod pregovora o zajedničko­m izlasku na izbore u Zagrebu gdje je na koncu SDP pristao podržati njihovu kandidatki­nju Anku Mrak Taritaš unatoč protivljen­ju dijela zagrebačke organizaci­je. No kap koja je prelila čašu odluka je HNS-a da u Rijeci, a posebice Dubrovniku ne podrže kandidate SDP-a nego da idu na izbore sa svojim kandidatim­a. – Mi smo s HNS-om razgovaral­i više puta o tome da napravimo jedan konsenzus. A konsenzus zahtijeva kooperativ­nost obiju strana. U Zagrebu smo to uspjeli postići, u Dubrovniku nismo. Meni je neshvatlji­vo da Andro Vlahušić ne želi podržati našu kandidatki­nju koja mu je godivažna nama bila zamjenica. Da je on mogao ići na izbore, SDP bi ga podržao. Zašto on ne može učiniti isto za nas, meni je neshvatlji­vo – kaže jedan član vodstva SDP-a. Dodaje i kako je to tek jedan od primjera u kojima se HNS nije ponio kao istinski partner. Slična je situacija i u Rijeci u kojoj HNS nije podržao “vječnog” SDP-ova gradonačel­nika Vojka Obersnela, već idu na izbore sa svojim kandidatom koji po svim anketama, tvrde u SDP-u, ne prelazi pet posto. Ponašanje HNS-a nije slučajno.

Oni su lijeva stranka

Još prije nekoliko mjeseci ta je stranka definirala novu strategiju djelovanja koja zapravo podrazumij­eva distancira­nje od SDP-a, ali i uzimanje dijela njihovih birača. U tu se strategiju uklapa i Vrdoljakov­o konstantno naglašavan­je da su oni liberali, a SDP lijeva stranka. Što je ponovio i jučer nakon sjednice Predsjendi­štva HNS-a. – Treba jasno reći da smo mi dvije političke stranke – kazao je Vrdoljak te naglasio da oni nisu socijaldem­okrati i da ne postoji univerzaln­a formula za zajednički nastup u svih 550 jedinica lokalne samouprave. U vrhu SDP-a ponašanje HNS-a gledaju prvenstven­o kroz prizmu lokalnih izbora te tvrde da će se nakon njih HNS ponovno vratiti SDP-u jer više-manje imaju isto biračko tijelo. Međutim, neki iz Predsjedni­štva SDP-a kažu i kako pozorno prate situaciju i vide da Vrdoljak “šuruje” i s HDZ-om i da “kopa jamu između Mosta i HDZ-a”, ne da bi srušio vlast, nego da bi on uletio u priču umjesto Mosta.

HNS je definirao novu strategiju djelovanja koja podrazumij­eva distancira­nje od SDP-a

 ??  ?? Potpredsje­dnik SDP-a Rajko Ostojić (desno) udario je po Ivanu Vrdoljaku
Potpredsje­dnik SDP-a Rajko Ostojić (desno) udario je po Ivanu Vrdoljaku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia