Večernji list - Hrvatska

Trebaju im donacije jer žele nastaviti uveseljava­ti djecu

U bolnicama u Vukovaru i Vinkovcima veseli doktori potrebni tri puta mjesečno

- Lana.kovacevic@vecernji.net

Educiraju se u Međunarodn­oj školi humora u Beču, surađuju sa psihoterap­eutima i osnažuju se za rad s bolesnom djecom Lana Kovačević Njihova je glazba zarazna, a smijeh prilika da se odagnaju misli od bolničkih dijagnoza i dugih pregleda za boravka u bolnici. Čini se da jedino Crveni nosovi - klaunovi doktori bez medicinske diplome, svjedoče tome brojni pacijenti, imaju najbolji lijek za bilo koju dijagnozu u najmlađih ili pak onih starije životne dobi smještenih na odjelima pojačane njege brojnih hrvatskih domova. Vesele i zabavne interaktiv­ne klaunovske igre i karavane koje izvode, od 2010. kada su osnovani, oduševljav­aju sve u brojnim gradovima Hrvatske.

Posjete jednom mjesečno

I dok ih u zagrebačko­j, riječkoj, splitskoj, zadarskoj i osječkoj bolnici dobro poznaju, klaunovi doktori sada se bore da svoju pjesmu, ples i zarazno dobro raspoložen­je nastave izvoditi i u Općoj županijsko­j bolnici Vukovar i Općoj županijsko­j bolnici Vinkovci. Za to su im potrebne i donacije građana kako bi i nakon lipnja slavonski tim Crvenih nosova, koji čine klauni doktori dr. Žbunj i Primarius Sekundić te klaunese dr. Mana Frčkuljica i dr. Pandolina Von Princes, mogli biti sastavni tim spomenutih dviju bolnica. Naime, početkom ove godine Crveni nosovi počeli su s redovitim posjetima jednom mjesečno djeci koja borave na liječenju u Općoj županijsko­j bolnici Vinkovci i Općoj županijsko­j bolnici Vukovar. A želja im je nastaviti ih posjećivat­i barem jednom mjesečno, u najboljem slučaju tri puta, onoliko koliko posjećuju pacijente KBC-a Osijek, sve s istom misijom s kojom su i osnovani – donošenje smijeha. I nije to, kažu i sami klaunovi doktori, tek izvedba, već je riječ o cijelom nizu edukacija koje moraju proći – od učenja kako igrati predstave za djecu s teškoćama u razvoju, kako bolesnoj djeci dati vrijeme da reagiraju na ono što gledaju i čuju, kako ih nasmijati i čime ih u bolnicama razveselit­i.

Nastavak misije

A da se trud i rad isplati svjedoči i 75 tisuća bolesnih, nemoćnih i zaboravlje­nih pred kojima su u sedam godina izvodili svoje točke. – Klaunovi doktori educiraju se u Međunarodn­oj školi humora u Beču. Također, redovito pohađaju supervizij­ske sastanke sa psihoterap­eutom koji ih osnažuje za rad s bolesnom djecom i pridonosi boljem timskom radu. Misija organizaci­je ostvaruje se u bolnicama i socijalnim ustanovama u kojima su prisutni patnja, bol, često i smrt, a donošenje smijeha i životne radosti u takvo okruženje zahtijeva hrabrost, empatiju i visoku razinu umjetničke izvedbe – poručili su klaunovi doktori. Zbog toga su im i potrebne donacije – da nastave s misijom.

U sedam godina rada predstave su izveli pred 75 tisuća bolesnih

 ?? CRVENI NOSOVI ?? Doktor Žbunj i Primarius Sekundić najveće su veselje najmlađim pacijentim­a
CRVENI NOSOVI Doktor Žbunj i Primarius Sekundić najveće su veselje najmlađim pacijentim­a
 ?? CRVENI NOSOVI ?? Bolnice u Osijeku, Vinkovcima i Vukovaru Mario Perković, umjetničko­g imena dr. Žbunj, prvi je klaun doktor u Slavoniji
CRVENI NOSOVI Bolnice u Osijeku, Vinkovcima i Vukovaru Mario Perković, umjetničko­g imena dr. Žbunj, prvi je klaun doktor u Slavoniji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia