Večernji list - Hrvatska

Trumpov zaokret od 180 stupnjeva u sedam dana

Je li i neukrotivi Trump potpao pod utjecaj centara moći koji kreiraju i vode američku ekonomiju i politiku

-

Donald Trump je u samo tjedan turbulentn­ih dana promijenio svoje stavove o Siriji, Rusiji, Kini, NATO-u i o svom ideološkom ocu i prema nuklearnom Kimu i Sjevernoj Koreji, no istovremen­o je morao okrenuti ploču prema najjačem igraču u Aziji – Kini, pa je Peking od manipulato­ra i rušitelja slobodne svjetske trgovine postao pozitivan partner. – Kina ne manipulira svojom valutom – rekao je Trump u posljednje­m intervjuu za Wall Street Journal, što je potpuno suprotno od onoga što je govorio samo koji tjedan ranije. Ne treba zanemariti ni činjenicu da se prije te izjave sastao sa svojim kineskim kolegom Xi Jingpingom.

“NATO me poslušao”

Jedan od najvećih kamena spoticanja između SAD-a i njegovih saveznika u NATO-u također je prije dva dana izglađen, a izgleda kako za Trumpa Savez više nije nepotreban i zastario. – Rekao sam da je NATO zastario. Više nije zastario – izjavio je američki predsjedni­k Trump nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenber­gom u srijedu.

Zaoštravan­je odnosa oko Sirije i Rusije možda je i dogovorena predstava NATO više nije zastario i nepotreban, a Kina ne manipulira tečajnom politikom

Ostao je ipak pri tvrdnji kako druge članice trebaju izdvajati više za obranu, no Savez kao takav više nije niti problemati­čan niti upitan. – Glavni tajnik i ja imali smo produktiva­n razgovor o tome što NATO još može učiniti u borbi protiv terorizma i kako se aktivnije uključiti u pomoć našim prijatelji­ma u Afganistan­u i Iraku. Žalio sam se na to odavno i oni su unijeli promjene, i sada se bore protiv terorizma – kazao je Trump na zajedničko­j konferenci­ji za novinare sa Stoltenber­gom. Posljednja, ali ne najmanje važna odluka Donalda Trumpa koja također pokazuje potpunu promjenu smjera u kojem je dosad djelovao, jest micanje s položaja svog idejnog stratega i voditelja kampanje Stevea Bannona, čovjeka kojeg su brojni analitičar­i označavali kao stvarnog tvorca i kreatora američke politike čije ideje Trump provodi u djelo. Sada pak ostaje vidjeti je li Donald Trump zaista samostalno donio radikalno suprotne odluke od onih koje je dosad promovirao, ili je pak kao što su mnogi predviđali pao pod utjecaj stvarnih političkih i ekonomskih centara moći koje upravljaju SAD-om.

 ??  ?? PRIJATELJS­KA KINA
PRIJATELJS­KA KINA
 ??  ?? PUTIN VIŠE NIJE DOBAR
PUTIN VIŠE NIJE DOBAR
 ??  ?? OTKAZ IDEOLOGU
OTKAZ IDEOLOGU
 ??  ?? NATO JE POTREBAN
NATO JE POTREBAN
 ??  ?? Novi Donald Trump Posljednje izjave u potpunoj su suprotnost­i od politike iz kampanje
Novi Donald Trump Posljednje izjave u potpunoj su suprotnost­i od politike iz kampanje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia