Večernji list - Hrvatska

Droga se konzumira po školama. Djeci treba pomoći da se okane poroka

Zoran Škugor pokreće akciju kojom će se među srednjoško­lcima buditi svijest o zdravoj zabavi

- maja.car@vecernji.net Maja Car

Inicijativ­a počinje u svibnju koncertom u Šibeniku, namijenjen­a je populaciji od 16 do 22 godine, a plan je ući u veće gradove svih županija Za dugog staža na sceni glazbeni producent Zoran Škugor imao je prilike gledati kako poroci uzimaju maha. No da se više od 20 godina nakon što je akcijom “Stop drogi” s Tonyjem Cetinskim upozorio na taj problem opet aktivira i pokrene inicijativ­u “Glazbom pro- tiv droge i alkohola”, potakao ga je problem ovisništva među djecom.

Poruka i roditeljim­a

– Bio sam na ručku s mladim glazbeniko­m Dinom Petrićem nakon kojeg smo se prošetali pokraj srednje škole u blizini zagrebačko­g Ekonomskog fakulteta. Bilo je rano popodne i on mi kaže: “Čujete li?”, odgovorim: “Što? Čujem samo buku automobila”, na što mi je on preusmjeri­o pozornost na lijevo i na miris marihuane koji se “čuo” iz smjera četvorice klinaca. Dakle, droga se konzumira po školama. To je strašan problem. Tu djecu treba educirati i pomoći im da se kane poroka jer ima puno pametnijih stvari za trošenje džeparca od alkohola ili droge – kaže Škugor. Kampanja sastavljen­a od niza koncerata koji promoviraj­u zdravu zabavu trebala bi, kaže, početi u svibnju, a plan je uključiti cijelu Hrvatsku. – Nastupat će mladi izvođači Matea Božić Angie i Dino Petrić, kojeg pamtimo iz prve sezone showa “The Voice”, jer klinci kojima je akcija namijenjen­a njihova su publika. A kako idemo od grada do grada, dovodili bismo još glazbenih gostiju iz “The Voicea”. Koncerti su namijenjen­i populaciji od 16 do 22 godine, a naglasak je na srednjoško­lcima. Plan nam je ući u najveće gradove svake županije, neki su se već javili, iako ima i manjih mjesta koja se žele uključiti u akciju. Pokrenut ćemo cijelu Hrvatsku, a želja nam je da poruka, osim djeci, ide i roditeljim­a – kaže. Zbog nedavne tragedije u okolici Vodica u kojoj je 19-godišnjak, navodno sklon drogama, usmrtio roditelje, akcija će simbolički početi u Šibeniku.

Simbolika nedavne tragedije

– Prije nego što se to dogodilo, plan je bio početi koncertom u Zagrebu u kojem je 35.000 srednjoško­laca. No u ovom trenutku simbolički idealan grad je Šibenik, dakle da se krene iz županije u kojoj se tragedija dogodila – kaže pa dodaje da se na estradi nagledao stravičnih posljedica koje poroci nose. – Osobno nisam konzument ni alkohola, čak ni duhana, a kamoli droge. Ali kraj mene je bilo puno toga i, već onda kada sam radio akciju s Tonyjem, uzimalo je maha. Tada sam sudjelovao i na okruglom stolu na kojem je bio i dr. Sakoman. Kad su me pitali kako uspostavit­i red, savjetovao sam rigorozne mjere od po 10 do 20 godina robije za prvih deset dilera koje uhite. Poslije toga više nikome ne bi palo na pamet to ponoviti – zaključio je.

Nisam konzument ni duhana, a kamoli droge, no na estradi je bilo puno toga oko mene

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mlade snage za zdravu zabavu Glavni izvođači u akciji mladi su glazbenici Matea Božić Angie i Dino Petrić, kojeg pamtimo iz prve sezone showa The Voice
Mlade snage za zdravu zabavu Glavni izvođači u akciji mladi su glazbenici Matea Božić Angie i Dino Petrić, kojeg pamtimo iz prve sezone showa The Voice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia