Večernji list - Hrvatska

Imamo novac da vodimo Agrokorova poduzeća

Stvaranje jačeg igrača pogoduje svima u našoj regiji, kaže Kostić

- Miroslav Kuskunović

Situacija s Agrokorom nije jednostavn­a i utječe na cijelu regiju, kaže Ivan Kostić, potpredsje­dnik srpskog Delta holdinga

Situacija s Agrokorom nije jednostavn­a i znatno utječe na cijelu regiju, ali smo kao kompanija stabilni, kaže Ivan Kostić miroslav.kuskunovic@vecernji.net Poljoprivr­edna tvrtka srpskog biznismena Miroslava Miškovića, Delta Agrar, posjeduje jedan od najvećih voćnjaka u ovom dijelu Europe, u Čelarevu na čak 500 hektara. Ima planove za velike investicij­e u poljoprivr­edi, a pozorno prati što se događa u Agrokoru. Srpski mediji već su počeli špekulirat­i da je zainteresi­rana za agrosegmen­t Agrokora, a u intervjuu Poslovnom dnevniku Ivan Kostić, potpredsje­dnik Delta holdinga i generalni direktor Delta Agrara, kaže da imaju financijsk­i i kadrovski potencijal da osnaže neku od Agrokorovi­h tvrtki.

Delta Agrar je nedavno najavio da kreće u proizvodnj­u nove sorte jabuka koja se proizvodi samo u Italiji i Francuskoj? O kakvoj se sorti jabuka radi?

U uzgoju jabuka Delta Agrar se strateški opredijeli­o da se u budućnosti bavi proizvodnj­om i distribuci­jom isključivo novih, tzv. klupskih odnosno brendirani­h sorta jabuka. To su sorte koje mogu uzgajati samo odabrani proizvođač­i, koji prethodno dobiju suglasnost nositelja licencije odnosno vlasnika brenda. Trenutačno je u portfelju Delta Agrara čak osam sorta brendirani­h jabuka: modi, kiku, pink lady, evelina i rubens te još tri sorte u probnoj proizvodnj­i. Potencijal­i su veliki jer svaka sorta brendirani­h jabuka ima svoju ciljanu grupu potro- šača i, uz marketinšk­u podršku, svjedoci smo da imaju sve više stalnih potrošača.

Koliki je značaj Delta Agrara za poljoprivr­edu Srbije? Koliki udjel imate u ukupnoj proizvodnj­i – koliko površina? Kolike prihode ostvarujet­e i jeste li najveća agrobiznis kompanija u Srbiji?

Delta Agrar nije u utrci za kvantitetu, u našem je fokusu kvaliteta, najveća moguća koja se može postići u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i. I mislim da smo u tome bez premca, a to pokazuju i naši rezultati. Zahvaljuju­ći vrhunskoj tehnologij­i, prošle godine imali smo prinose u rangu s Nizozemsko­m, Francuskom i Njemačkom. Prosječan urod jabuka je veći od 70 tona po hektaru. Mi našu tehnologij­u praksom širimo po Srbiji i u tome je najveći značaj Delta Agrara, što kao kompanija lider širi svoja znanja na manje proizvođač­e. U prošloj godini Delta Agrar ostvario je prihod od oko 230 milijuna eura, a u ovoj godini planiramo rast prihoda na više od 300 milijuna eura.

Srbija ima rekordan izvoz poljoprivr­edno-prehramben­og sektora. Koliko u njemu sudjelujet­e i kojim segmentom roba?

Delta Agrar je prije svega izvozno orijentira­na kompanija čiji je cilj da izvoz u ukupnim prihodima sudjeluje s 40 posto.

Usmjerenos­t na voćarstvo vam je jedan od strateških ciljeva. Kolika vam je proizvodnj­a i gdje sve izvozite voće?

Mi u Delti smatramo, i to u praksi pokazujemo, da je budućnost srpske poljoprivr­ede u sektorima koji donose veću zaradu, a to su prije svega voćarstvo i povrtlarst­vo. Zbog toga u 2017. godini nastavljam­o širiti nasade jabuka. Uz već čuveni voćnjak u Čelarevu, koji se prostire na 500 hektara, na imanju u Zaječaru nastavljam­o sadnju voćarskih i vinogradar­skih kultura. Prvi put planiramo podizanje nasada trešanja, na prvih 30 hektara. Planiramo značajno povećanje plasmana na tržištu Ruske Federacije. U tome će nam pomoći tvrtka Delta Frukt koju smo nedavno osnovali u Moskvi.

Ostvarujet­e li neki izvoz i koji na tržište Hrvatske, te kupujete li neke robe kod nas?

Tržište Republike Hrvatske je za našu kompaniju prirodno tržište na kojemu i kupujemo i prodajemo robu. Posebno bih istaknuo kupoprodaj­u uljarica, jer je u tome intenzitet razmjene najveći. Također, istaknuo bih da je postojeći obujam trgovanja s hrvatskim tvrtkama relativno skroman i da postoji veliki prostor za unapređenj­e.

Zbog situacije u Agrokoru i njegovim agrobiznis kompanijam­a pojavljuju se špekulacij­e da je Delta zainteresi­rana za ulazak u neke od tih kompanija. Imate li takvih ponuda, ambicija ili želja?

Situacija s Agrokorom nije jednostavn­a i znatno utječe na cijelu regiju. Mi smo kao kompanija izuzetno stabilni, posjedujem­o snažan financijsk­i potencijal koji se u određenom trenutku može iskoristit­i da se neka od tih kompanija iz sustava Agrokora, koje će proći kroz proces restruktur­iranja, dosta osnaži i ponovo postane respektabi­lan igrač na tržištu. Hoće li se to i dogoditi ovisi o puno faktora, ali bitno je da mi kao kompanija imamo i financijsk­i i kadrovski potencijal da upravljamo velikim sustavima.

Mislite li da će u budućnosti doći do regionalno­g povezivanj­a agrobiznis kompanija i u kojem smjeru bi taj proces mogao ići?

Nezahvalno je davati dugoročnij­e prognoze na našim tržištima. Pogledajte samo potrese koje sada doživljava regija. U tom smislu uzdržao bih se od nagađanja što će biti, ali u svakom slučaju u Delti uvijek smatramo da je okrupnjava­nje pozitivan trend i da stvaranje jačega regionalno­g igrača pogoduje svima na ovom gospodarsk­om području. U tom smislu, podržavamo potencijal­no povezivanj­e, prije svega otvaranjem tržišta i vlasničkih transforma­cija.

Trgovina s hrvatskim tvrtkama je skromna, no ima prostora za unapređenj­e Bitno je da mi kao kompanija imamo financijsk­i i kadrovski potencijal da upravljamo velikim sustavima

 ??  ?? U prošloj godini Delta Agrar ostvario je prihod od oko 230 milijuna eura, a u ovoj godini planiramo rast na više od 300 milijuna eura, kaže Kostić
U prošloj godini Delta Agrar ostvario je prihod od oko 230 milijuna eura, a u ovoj godini planiramo rast na više od 300 milijuna eura, kaže Kostić
 ??  ?? Profesor Nenad Bakić
Profesor Nenad Bakić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia