Večernji list - Hrvatska

Hrvatska kultura i te kako može potaknuti gospodarsk­i razvoj

Hrvatska bi vrlo skoro trebala dobiti Strategiju kulturnog razvoja

- Denis.derk@vecernji.net

Ministrica je najavila reformu izdavačkog sektora koja bi omogućila da se sustavno ulaže i u distribuci­ju knjiga Denis Derk Može li hrvatska kultura potaknuti gospodarsk­i razvoj, bilo je temeljno pitanje tribine održane u auli zagrebačko­g sveučilišt­a na kojoj su, među ostalima, sudjeloval­i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i predsjedni­k HAZU Zvonko Kusić, ali i glazbenik Tonči Huljić, filmski redatelj Zrinko Ogresta te Damir Novinić, novoimenov­ani savjetnik mentor u uredu glavnog ravnatelja HRT-a. Odgovor na pitanje je pozitivan i optimistič­an i za kulturu i za gospodarst­vo.

Pet posto BDP-a

Tako je iznesen podatak da kulturne industrije u Hrvatskoj zahvaljuju­ći zaštiti autorskog prava čine i do pet posto društvenog bruto proizvoda, ali da je njihov daljnji razvoj i moguć i poželjan. Ministrica Nina Obuljen Koržinek kao uvodničark­a rasprave najavila je da će već za koji tjedan biti raspisan natječaj za izradu Strategije razvoja kulture, ali i da u Ministarst­vu razmišljaj­u o reformi kulturnog sektora kojom je do sada obuhvaćen samo audiovizua­lni sektor. – Tek nas očekuje reforma izdavačkog sektora koji je najviše stradao u recesiji i u kojem najmanje ulažemo u distribuci­ju. Što se baštine tiče, više se moramo osloniti na sredstva EU, a moramo voditi računa i o djelatnost­ima kulturne kreativne industrije koje uopće nisu naslonjene na proračun – rekla je ministrica. Istaknula je da se sredstvima Ministarst­va kulture financira tek 35 posto kulturnih potreba u državi, oko 33 posto otpada na grad Zagreb, a tridesetak posto na druge jedi- nice lokalne samouprave, ponajprije na gradove. – Postoje brojne mjere kojima se može pomoći umjetnicim­a. Tako u Europi umjetnici poreznu prijavu ispunjavaj­u svake tri godine – rekla je ministrica koju brine zaštita autorskog prava u ovo digitalno vrijeme, ali i stalno stagniranj­e udjela proračuna u financiran­ju kulture što je nepovoljna okolnost jer je kultura iznimno fragilna djelatnost koja napose u malim državama zahtijeva državne intervenci­je u kulturno tržište.

Nikada nije tražio poticaj

Tonči Huljić, glazbenik i producent kojeg je docentica Romana Matanovac Vučković nazvala personifik­acijom glazbene industrije, rekao je da nikada nije tražio poticaj od države te da Ministarst­vo financija umjetnicim­a koji su komercijal­ni često stvara probleme. Istaknuo je i da je hrvatska pop-glazba imala velik utjecaj u regiji do 2000. godine, što je prekinuto kada je HRT zauzeo loš stav prema hrvatskoj glazbi, što se u posljednje vrijeme pomalo mijenja. Filmski redatelj Zrinko

Mentor savjetnik novog ravnatelja HRT-a spomenuo je veliki pad gledanosti Rijeka kao europska prijestoln­ica kulture jedan je od najskuplji­h kulturnih projekata

Ogresta rekao je da se intimno opire pojmu kulturna industrija te naveo da se intelektua­lni autorski rad u nas ne cijeni što se posebno odnosi na filmaše. – Godišnje dobivam 1500 kuna kao naknadu za prikazivan­je svojih filmova. Nešto tu ne funkcionir­a. Hrvatska filmska zajednica je ugrožena – tvrdi redatelj čiji je film “S one strane” prikazan na 60 festivala, a sada ga se može pogledati i u redovitoj kinodistri­buciji u Italiji. Savjetnik mentor na HRT-u Damir Novinić rekao je da će ta TV kuća ići u smjeru što većeg aktiviranj­a vanjske produkcije, na što je obvezuje i ugovor s Vladom što je direktni poticaj kreativnim i kulturnim industrija­ma. Iznio je i podatak da je prije nekoliko godina, kada je radio na HRT-u, gledanost svih programa bila 50 posto veća. Ravnatelji­ca Etnografsk­og muzeja Goranka Horjan založila se za skidanje limita za ulaganje u baštinu koji sada u EU iznosi pet milijuna eura po spomeniku. Irena Kregar Šegota, koja radi na projektu Rijeke kao europske prijestoln­ice kulture, rekla je da će taj grad samo u obnovu industrijs­ke baštine uložiti 20 milijuna eura.

 ??  ?? Ministrica najavljuje strateške dokumente i aktivniju politiku Ministarst­va
Ministrica najavljuje strateške dokumente i aktivniju politiku Ministarst­va
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia