Večernji list - Hrvatska

Branko Ivanković: Moj naslov prvaka slavilo je 40 milijuna Iranaca!

Dodjela trofeja je sutra, kada će na stadionu biti sto tisuća ljudi, kaže trener Persepolis­a

- Tomislav Dasović

U Aziji sam mijenjao podneblja, kulture, običaje, prilagođav­ao se u hodu i osvajao trofeje, kaže Branko Ivanković Ako je nekada u Iranu u modi bio bijeli šal megapopula­rnog izbornika Miroslava Blaževića, danas u Teheranu slave čovjeka ogrnutog crvenim šalom, trenera novog prvaka Persepolis­a, 63-godišnjeg varaždinsk­og trenerskog mačka Branka Ivankovića. Profesor se upravo vratio starim navikama, skupljanju “najvrednij­e srebrnine”, nakon podulje stanke, još od 2010., kada je bio prvak u Kini. Ne slavi, naravno, cijeli Teheran, dio grada naklonjen suparničko­m, moćnom Esteghlalu zavijen je u crno s obzirom na to da je titula prvaka nakon devet godina vraćena u Persepolis. Sve se pokrenulo dolaskom Branka Ivankovića, koji je u prošloj sezoni izgubio naslov prvaka gol-razlikom, a u ovoj je naslov osigurao tri kola prije kraja, s čak 11 bodova više od gradskog suparnika.

U Tabrizu nas ne vole

Persepolis je naslov matematičk­i osigurao na gostovanju kod Machine Sazi u Tabrizu (pobjeda 2:0), u kojem, kako kaže Profesor, slavlja nije bilo. – U tom gradu, Tabrizu, baš nas ne vole pa smo proslavili interno, u hotelu. Potom, kad smo se vratili u Teheran, slavili smo kod kuće, gdje su na Uskrs bili i moji pomoćnici Ćuk, Panadić i Stilinović, pa naš vratar Radošević, došao je i veleposlan­ik Kikerec, moj Varaždinac Prahić, igrač lokalnoga Nafta... Pravo slavlje s našim navijačima i dodjela medalja bit će u srijedu, na utakmici s Padidehom, kada će na stadionu biti sto tisuća ljudi – kaže Ivanković. Devet godina Persepolis čeka naslov prvaka, nije to uspio ni slavni Turčin Mustafa Denizli, ni iranska legenda Ali Daei, ni purger Zlatko Kranjčar... – Da, ova titula ima posebnu težinu i moram reći da mi je Zlatko Kranjčar među prvima čestitao, kao i Vinko Begović, također bivši trener Persepolis­a. Znate, naš klub ima 40 milijuna navijača koji su predugo čekali ovaj dan. Čuo sam da su u raznim dijelovima Irana izlazili na ulice i slavili – nastavlja Ivanković. Nakon Špace Poklepović­a, tek je drugi trener koji je u Aziji osvo- jio dva naslova prvaka. Prvi put, 2010. godine, okrunjen je u Kini sa Shandong Lunengom. – U moje vrijeme u Kini nije bilo takve euforije oko nogometa kao sada, dok je u Iranu ona oduvijek bila i te kako izražena. Iran je prava nogometna zemlja, Iranci ekstremno vole nogomet i izuzetno cijene i respektira­ju strane igrače i trenere koji im unapređuju nogomet i donose rezultat. Zato sam ovdje doista velika zvijezda i moram reći da se sjajno osjećam u tom ugođaju. Raditi u velikom iranskom klubu prava je uživancija – nastavlja Ivanković, koji ima ugovor s Persepolis­om još godinu dana.

Traje dulje od dvije godine

U Iranu je već napravio jedan pothvat odvevši reprezenta­ciju na Svjetsko prvenstvo 2006. godine, a potom je u Aziji radio u Kini, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima... – Mijenjao sam podneblja, kulture, običaje, prilagođav­ao se u hodu i osvajao trofeje. Ta prilagodlj­ivost velika je vrlina nas hrvatskih trenera, zato nas toliko cijene u ovom dijelu svijeta. Usto, na klupi Persepolis­a već sam dulje od dvije godine, što je veliki uspjeh – dodaje Ivanković. Budimo precizni: Branko Ivanković prvi je trener s tako dugim stažem u Persepolis­u još od 2003.

Kranjčar mi je među prvima čestitao, kao i Vinko Begović, također bivši trener Persepolis­a Ivanković je naslove osvajao u tri zemlje: Hrvatskoj, Kini i sada u Iranu

godine kada je sa scene nakon gotovo pet godina sišao Iranac Ali Parvin. Spominju vas i kao kandidata za klupu reprezenta­cije Irana, na kojoj sjedi poznati Portugalac Queiroz? – Queirozu dobro ide u kvalifikac­ijama za Svjetsko prvenstvo i, premda se te glasine često pojavljuju, ne vjerujem da će Iran mijenjati izbornika. Iskreno, meni više odgovara svakodnevn­i rad i s velikom strašću posvećen sam svojim klupskim obvezama – ističe varaždinsk­i trener kojega već u četvrtak čeka gostovanje u Omanu, u Ligi prvaka. A jesu li vam čestitali iz Maksimira, vašega bivšeg kluba?, pitamo Profesora. – Nisu, ali čestitao je Zorislav Srebrić, ali i brojni vaši kolege, na čemu svima zahvaljuje­mo – zaključio je Branko Ivanković.

 ?? REUTERS ?? Varaždinsk­i Profesor Branko Ivanković vratio je naslov u veliki klub nakon devet godina čekanja
REUTERS Varaždinsk­i Profesor Branko Ivanković vratio je naslov u veliki klub nakon devet godina čekanja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia