Večernji list - Hrvatska

Ministar Stier dobio poziv za sastanak u Moskvi

U cijeloj EU, Hrvatska najdulje “ignorirala” Rusiju

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

Posjet Moskvi daljnji je korak u otopljavan­ju odnosa s Rusijom, koje je počelo imenovanje­m veleposlan­ika Tončija Staničića

Suradnja je prepoznata i u borbi protiv terorizma, ali i zaštiti vjerskih manjina, posebice kršćana koje proganjaju iz ratnih područja Hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier krajem svibnja odlazi u službeni posjet ruskom kolegi Sergeju Lavrovu, doznaje se iz diplomatsk­ih izvora. Sastanak ministara najvjeroja­tnije će biti održan u danima oko 25. godišnjice uspostave diplomatsk­ih odnosa dviju država, koja se obilježava, 25. svibnja.

Pragmatičn­o otvaranje

Prvi je to službeni susret ministara vanjskih poslova Hrvatske i Rusije od 2012. kad su se, i to na marginama UN-ove Opće skupštine susreli Vesna Pusić i Lavrov. Kad je riječ o sastancima na najvišoj razini, situacija je još lošija – jedini susret premijera zbio se 2010. kad se Jadranka Kosor u Moskvi susrela s tadašnjim premijerom Vladimirom Putinom, a te je godine zadnji pravi predsjedni­čki susret “odradio” Ivo Josipović (uz iznimku protokolar­nog nazočenja otvaranju OI 2014. u Sočiju). Takvu paralizu bilateraln­ih odnosa i pauzu u komunikaci­ji nije imala nijedna država EU, unatoč sankcijama koje su EU i SAD nametnuli Rusiji kao reakciju na rusku vojnu intervenci­ju u Ukrajini. Hrvatski šef diplomacij­e Davor Ivo Stier, koji je nazočio na “asimetričn­om” sastanku hrvatske predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović i Lavrova veljači na sigur- nosnoj konferenci­ji u Münchenu, istaknuo je kako je Hrvatska članica EU i NATO-a te da ima jasna stajališta, no da učinkoviti kanali komunikaci­je i dijalog moraju postojati. Posjet Moskvi daljnji je korak u svojevrsno­m pragmatičn­om otopljavan­ju odnosa s Rusijom, koje je počelo imenovanje­m veleposlan­ika Tončija Staničića i održavanje­m političkih konzultaci­ja u Zagrebu, i predstavlj­a politiku balansiran­ja između interesnih sfera što ne isključuje suradnju ni s jednom državom. Dijelom je razlog tomu globalna geopolitič­ka slike, ali dijelom i situacija u susjedstvu, prvenstven­o u Bosni i Hercegovin­i, što je Vlada apostrofir­ala kao hrvatski vanjskopol­itički prioritet, a gdje je utjecaj Rusije značajan i nemoguće ga je zaobići.

Tradiciona­lne vrijednost­i

Suradnja s Rusijom prepoznata je i u borbi protiv terorizma, ali i zaštiti vjerskih manjina, posebice kršćana koje proganjaju iz ratnih područja, o čemu se govorilo u Ženevi na marginama zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN-a, a iz diplomatsk­ih se krugova doznaje da su se za političkih konzultaci­ja u Zagrebu sugovornic­i dotakli teme zaštite tradiciona­lnih vrijednost­i koje, kako je rečeno, dijele obje države.

 ??  ??
 ??  ?? Hrvatski ministar Davor Ivo Stier
Hrvatski ministar Davor Ivo Stier
 ??  ?? Ruski ministar Sergej Lavrov
Ruski ministar Sergej Lavrov

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia