Večernji list - Hrvatska

Samo godinu dana nakon smrti izlaze tri povijesna koncertna albuma

David Bowie

- Hrvoje Horvat panorama@vecernji.net ZAGREB

Godinu dana nakon smrti Davida Bowieja na tržištu se pojavilo nekoliko ključnih koncertnih izdanja iz klasičnih razdoblja Bowiejeva rada. Otprilike kao dokaz da ima života uživo i nakon smrti, što je davno postalo obilježje ne samo pop-kulture nego i umjetnosti općenito. Prvi put objavljen na vinilu, trostruki album “David Live” – snimljen 1974. u Philadelph­iji na turneji albuma “Diamond Dogs” – donosi snimku čitavog tadašnjeg Bowiejeva koncerta, uključujuć­i i četiri pjesme koje su izbačene tj. nisu stale na tadašnje istoimeno dvostruko izdanje.

Nepoznati Bruce Springstee­n

No, detalji su važni, a kamoli ne Bowiejeve pjesme poput, primjerice: “Space Oddity”, “Panic in Detroit” i “Time” ili obrada “Here Today, Gone Tomorrow”, koje su ga na američkoj turneji 1974. predstavil­e s novim pratećim sastavom i radikalnom promjenom zvuka, imidža i usmjerenja. Tadašnji, najdugovje­čniji Bowiejev suradnik, producent Tony Visconti, napravio je novi tonski miks s izvornih višekanaln­ih vrpci, a slušanje cjelovitog Bowiejeva nastupa izravno vas prebacuje u Tower Theatre u Philadelph­iji i scenski ambiciozan, teatralan program, zabilježen i u legendarno­m tadašnjem BBC-jevu dokumentar­cu “Cracked Actor”, koji je koristio koncertne snimke iz Los Angelesa iste godine. Za skorašnji “Dan prodavaoni­ca ploča” (Record Store Day) 22. travnja, koji u svijetu i kod nas popularizi­ra trgovine ploča i uskrsnuće vinila, pojavit će se ekskluzivn­o trostruko vinilno izdanje, album “Cracked Actor”, sa snimkom tog čitavog Bowiejeva nastupa u Los Angelesu. On donosi i prvi put objavljene koncertne snimke pjesmama: “It’s Gonna Be Me” i “John, I’m Only Dancing (Again)”, kojih nema na “David Live”. Ali ih nije objavio ni na sljedećem albumu “Young Americans”. Naime, Bowie ih je tada u studiju snimio za novi studijski album , ali ih je zamijenio snimkama s Johnom Lennonom “Fame” i “Across The Universe”, a sve skupa pokazuje kolike je promjene znao napraviti u samo par mjeseci trajanja neke turneje. Bowie je tada definitivn­o osvojio Ameriku, snimivši ondje krajem 1974. “Young Americans”, a gostovanja na Dick Cavet Showu, televizijs­koj emisiji “Soul Train” - u kojoj je nastupio kao prvi bjelački glazbenik – kao i dolazak Elizabeth Taylor i ostalih megazvijez­da na koncert u Los Angelesu – samo su potvrđival­i razmjere novog celebrity statusa prema kojem se današnje zvijezde čine kao internetsk­i dizajniran­i lažnjaci. Koliki je bio odjek tadašnje Bowiejeve promjene, govori to da je za “Serious Moonlight”, turneju nakon albuma “Let’s Dance” 1983., koristio sličan vizualni identitet i

“Amerikaniz­acija”je uslijedila 1973. godine kada je hrabro raspustio prateći bend “Cracked Actor” izlazi 22. travnja na Dan prodavaoni­ca ploča tj. Record Store Day

odijela koja su ga od androginog Ziggyja pomakla prema Franku Sinatri i statusu prvorazred­ne zvijezde u SAD-u. No, Bowie je i tada gledao prema naprijed i slušao nove zvukove pa mu je krajem 1974. godine u tonski studio navratio mladi i nepoznati američki glazbenik Bruce Springstee­n, čiju je pjesmu “It’s Hard to Be a Saint in the City” iz 1973. Bowie snimio u Philadelph­iji za album “Young Americans”, ali je službeno objavljena tek 1990. Kao i Springstee­novu “Growin’ Up”, koju je 1973. snimio za album obrada “Pin-Ups” u Londonu, samo par mjeseci nakon što je objavljen Springstee­nov debi album, za koji je tada znalo vrlo malo ljudi. Vrlo malo ih je znalo i za pratećeg pjevača Luthera Vandrossa, koji je ušao u Bowiejev bend neposredno prije koncerta u Los Angelesu te ubrzo postao samostalna soul zvijezda.

Legendarna vrludanja

Već godinu poslije, početkom 1976., Bowie je nakon prijelomno­g studijskog albuma “Station to Station” i glavne uloge u znanstveno-fantastičn­om filmu “Čovjek koji je pao na Zemlju”, redatelja Nicolasa Roega, bio u sasvim drukčijoj fazi umjetničko­g stvaralašt­va. Činilo se kao da je prošla barem cijela dekada, a ne samo godina dana, dvostruki album “Live At Nassau Coliseum”, snimljen u Uniondaleu pokraj New Yorka, dokumentir­a “mršavog bijelog vojvodu” u oštroj funk fazi, neposredno prije odlaska u Berlin, uoči početka sasvim drukčijeg rada u trenutku kada Bowie ima navršenih 30 godina. U opreci prema vizualnoj raskalašen­osti i teatralnos­ti prethodne turneje, koncerti iz 1976. donijeli su pročišćeno­g i “ogoljelog” Bowieja pod bijelom rasvjetom, u bijeloj košulji, crnom prsluku i crnim hlačama, ali pod obilnim dozama kokaina kojeg će se riješiti tek u skorom berlinskom egzilu, i sa sjajnim pratećim sastavom s kojim će raditi do albuma “Scary Monsters” 1980. Sasvim drugačiji koncertni program i zvuk, koji je za “Live at Nassau Coliseum” ponovno izmiksao Tony Visconti s originalni­h višekanaln­ih vrpci, širokoj publici omogućuju uvid u ključno razdoblje Bowiejeve karijere, prije poznato samo s legendarni­h piratskih, nelegalnih izdanja koja su godinama bila jedina veza s nekim od najznačajn­ijih snimaka u povijesti rock-glazbe. Igrom slučaja, edicija luksuznih Bowiejevih vinilnih i CD box setova s pojedinim razdobljim­a njegova rada počela je izlaziti krajem 2015. Nakon prve kutije “Five Years”, pri kraju 2016. pojavio se drugi, primjereno­g naziva “Who Can I Be Now”, koji je obuhvatio razdoblje “plastic soula”između 1974. i 1976., “amerikaniz­acije” koja je uslijedila nakon što je 1973., a nastupu u Londonu hrabro “ukinuo” Ziggyja Stardusta i raspustio prateći bend, iako je na toj slavi mogao živjeti i raditi još nekoliko sezona. No, Bowiejevo vrludanje i promjene bile su legendarne, a tri koncerta neposredno nakon tog razdoblja jasno pojašnjava­ju zašto.

 ??  ?? Genijalni glazbenik u samo godinu dana mijenjao se kao drugi u cijelom desetljeću, a ove snimke to i dokazuju
Genijalni glazbenik u samo godinu dana mijenjao se kao drugi u cijelom desetljeću, a ove snimke to i dokazuju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia