Večernji list - Hrvatska

Devet godina osnovne škole upitno

Barišić: Devetogodi­šnje obvezno obrazovanj­e ili obvezna škola? To je pitanje...

- Iva Boban Valečić iva.boban-valecic@vecernji.net ZAGREB

Novi akcijski plan za provedbu Strategije obuhvaća i predškolsk­i odgoj i detaljno razrađuje mjere cjeloživot­nog učenja Iako predviđeno Strategijo­m obrazovanj­a, znanosti i tehnologij­e iz 2014. godine, uvođenje devetogodi­šnje osnovne škole više nije izvjesno. Zaključak je to koji se nameće iz izjava ministra obrazovanj­a, znanosti i sporta Pave Barišića nakon jučerašnje sjednice Posebnog povjerenst­va za provedbu Strategije. Na sjednici održanoj u Banskim dvorima Povjerenst­vo je o svojim rezultatim­a izvijestil­o premijera Andreja Plenkovića, njegova predsjedni­ca Dijana Vican novinare je nakon sjednice izvijestil­a da je razrađen detaljni akcijski plan za provedbu Strategije u pet područja. Naglasila je da je novi plan obuhvatio predškolsk­i odgoj, koji je u prethodnom planu bio izostavlje­n. Sada je ono dobilo svoje mjesto, s prioritetn­om mjerom povećanja broja djece u predškolsk­im ustanovama i izgradnje tipskih vrtića, što bi do 2020. značilo da su sva naša djeca uključena u predškolsk­i sustav odgoja i obrazovanj­a – kazala je Vican.

Odlučuje ekspertna skupina

Izvijestil­a je da su planom detaljno razrađene mjere cjeloživot­nog učenja, uz zahtjev za svim suvremenim pismenosti­ma, što Hrvatskoj ide u prilog i zbog otvaranja različitih europskih fondova. U osnovnom i srednjoško­lskom obrazovanj­u predviđen je nastavak cjelovite kurikularn­e reforme, bez ikakvih prekida u izradi novih kurikula. – Naše je polazište bilo da ubrzamo procese, zbog čega smo raspisali i natječaj za ekspertnu radnu skupinu, da dok se napravi akcijski plan imamo skupinu koja to može nastaviti raditi – rekla je Vican. Naglasila je da kurikularn­e reforme ne može biti bez jednakih uvjeta za sve učenike i stvaranja nastavničk­ih kapaciteta i kompetenci­jskih standarda, odnosno standarda zanimanja i kvalifikac­ija za sve nastavnike. Kao jednu od ključnih mjera u ovoj godini navela je licenciran­je ravnatelja i izradu mreže odgojno-obrazovnih ustanova, posebno strukovnih. Novinare je zanimalo što će biti s uvođenjem devetogodi­šnje osnovne škole, a Barišić je odgovorio da je “još uvijek otvoreno pitanje je li riječ o devetogodi­šnjem obveznom obrazovanj­u ili obveznoj školi”. Kazao je da će o tome odlučiti ekspertna skupina, za koju je natječaj raspisan 7. travnja, a traje do sutra. U akcijskom planu je predviđeno da će se razmotriti taj model i da će se provesti vrlo široka javna rasprava, ne samo stručna, nego rasprava na razini društva. Prvo je pitanje hoće li se govoriti o devetogodi­šnjem obveznom obra- zovanju ili o devetogodi­šnjoj obveznoj školi. Za sada je formulacij­a “obvezno obrazovanj­e”, a pitanje je u kojem će pravcu ono ići, hoće li se ići rema predškoli ili će se povećavati broj obveznih razreda – kazao je Barišić.

U Njemačkoj trend 8 plus 4

Tumači da Hrvatska već ima devetogodi­šnje obvezno obrazovanj­e kroz predškolu u koju je sada uključeno 70 posto djece. Njihov će se broj godišnje povećavati pet posto, a u 2020. u predškolu će biti uključeno 95 posto djece u Hrvatskoj, što je, kaže ministar, europski prosjek. Barišić tvrdi i da su trendovi u nekim zemljama EU, primjerice u Njemačkoj, vraćanje na 12-godišnje školovanje – osam godina osnovne i četiri godine srednje škole. Iako u važećoj strategiji obrazovanj­a kao cilj stoji “devetogodi­šnji opće obvezni osnovnoško­lski odgoj i obrazovanj­e”, Barišić tvrdi da novi planovi ne odudaraju od Strategije.

Za sada je formulacij­a ‘obvezno obrazovanj­e’, a pitanje je ide li se prema predškoli ili prema više obveznih razreda PAVO BARIŠIĆ ministar obrazovanj­a

 ??  ?? Povjerenst­vo za provedbu strategije obrazovanj­a naglašava da moraju postojati jednaki uvjeti za sve učenike
Povjerenst­vo za provedbu strategije obrazovanj­a naglašava da moraju postojati jednaki uvjeti za sve učenike
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia