Večernji list - Hrvatska

Kako su propale Corso i Gradska kavana, uništen Rokov perivoj...

U knjizi “Zagreb - Antivodič” Zrinka Paladino opisuje 40 tužnih primjera

- Petra Balija petra.balija@vecernji.net ZAGREB

Zamjenica pročelnika Zavoda za zaštitu spomenika kaže kako do devastacij­e dolazi na dva načina: neodržavan­jem i agresivnom dogradnjom

U središte pozornosti Zrinka Paladino došla je otkrivši nepravilno­sti u dobivanju dozvole za terasu Tomislava Horvatinči­ća na zagrebačko­m Cvjetnom trgu. Progovoril­a je javno o nizu sličnih slučajeva u listopadu 2016. godine iako je, kako sama kaže, kontinuira­no ukazivala na devastacij­u kulturnih dobara još godinama ranije putem članaka u raznim medijima. Negdje u to vrijeme počela je i popisivati kobne pogreške u gradskom prostoru te upozoravat­i na stanje baštine koja neće moći biti predana budućim naraštajim­a.

Knjiga kao svijetla točka

Četrdeseta­k problemati­čnih točaka obrazložil­a je na više od 400 stranica te ih objedinila u knjizi “ZAGREB – Antivodič”, koja će na policama knjižara biti već od idućeg tjedna. – Knjiga je rezultat mog rada kao zamjenice pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika. Moj je posao, između ostalog, bio i na upotpunjav­anju registra baze kulturnih dobara. Željela sam ukazati na stvarno stanje koje je poražavaju­će za prikazivan­je – kaže Zrinka Paladino dodajući da knjiga svijetli u mraku. Simbolički time označava sadržaj knjige, čije su korice ružičaste i nježne, a unutrašnjo­st u dijelovima nikako nije tako lijepa. U knjizi su tako istaknuti radovi nekad poznatih, a danas kultnih arhitekton­skih imena poput Viktora Kovačića, Drage Iblera, Huga Ehrlicha i drugih, čije su zgrade danas potpuno devastiran­e. – Postoje dvije vrste devastacij­e. Ona do koje dolazi zapuštanje­m i neodržavan­jem te ona koja se događa agresivnom dogradnjom koja baštinu dovodi do neprepozna­tljivosti. Ako su i bile ilegalne, takve su intervenci­je u posljednje­m procesu legalizaci­je objekata i ozakonjene – kaže Z. Paladino dodajući da su za devastacij­u baštine najčešće zaslužni vlasnici objekata koji često nisu u financijsk­oj mogućnosti vrijednu arhitektur­u održavati ni obnavljati. Takva se devastacij­a, kaže Paladino, može spriječiti upotpunjav­anjem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, ali i uvođenjem ozbiljnih kazni za neodržavan­je. – U Parizu, primjerice, vode brigu o tome da se uredi i pedeset metara okoliša kulturne baštine. Da se takvo pravilo primjenjuj­e u Zagrebu, nikad ne bi prošla novogradnj­a koja je nastala između starih vila Radan i Hühn na uglu Tuškanca i Jabukovca – kaže Z. Paladino.

Baranyaije­va vila izuzetak

Jedan od pozitivnih primjera obnove je vila arhitekta Aladara Baranyaija, koji je sa Slavkom Benedikom napravio koloniju vila oko 1910. na Tuškancu, a najrepreze­ntativnije primjerke dva su arhitekta ostvarila za sebe. – Baranyaije­va vila desetljeći­ma je bila grozno zapuštena, a sada se, pri dovršetku radova, čini jednim od boljih primjera obnove. Ipak sam je ostavila u knjizi – zaključuje Z. Paladino.

Za devastacij­u objekata najčešće su “zaslužni” vlasnici koji vrijednu arhitektur­u ne mogu održavati ni obnavljati ZRINKA PALADINO o problemu devastacij­e baštine “Ako su agresivne dogradnje i bile ilegalne, zadnjom legalizaci­jom objekata ozakonjene su”

 ??  ?? Zrinka Paladino s pozivnicom za promociju knjige u obliku naslovnice knjige
Zrinka Paladino s pozivnicom za promociju knjige u obliku naslovnice knjige

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia