Večernji list - Hrvatska

Kolakušić: Ustavni sud nije imao hrabrosti provoditi Ustav

Mato Arlović istaknuo da je bio delegat SKH na 14. kongresu SKJ u Beogradu kad je počeo kraj SFRJ, ali i ekspertizu o Herceg-Bosni

- Marinko Jurasić

Mislav Kolakušić jedini je iznio motivacijs­ke razloge, polazeći od gospodarsk­opolitički­h okolnosti i propasti gospodarst­va marinko.jurasic@vecernji.net Za tri mjesta suca Ustavnog suda pristiglo je 12 kandidatur­a (šestorica s titulom doktora), što je tek nešto slabiji interes nego na prošlom natječaju kad se za deset mjesta javilo 46 kandidata. Kandidiral­a su se sva tri ustavna suca kojima istječe mandat, predsjedni­k dr. sc. Miroslav Šeparović (58, rođen u Blatu), Antun Palarić (58, Split) i dr. sc. Mato Arlović (64, Oštra Luka – Orašje u BiH). I na prethodnom natječaju reizabrani su Mario Jelušić i Snježana Bagić.

Doktorat i s Michigana

Arlović je u svojoj kandidatur­i naveo da je bio član SKH od 1970. do transforma­cije u SDP, na čemu je aktivno sudjelovao s Ivicom Račanom i drugima. Istaknuo je i da je bio delegat na 14. kongresu SKJ u Beogradu kad se raspao SKJ. Naveo je i da je 2008. na molbu jednog od branitelja u kaznenom predmetu koji se vodi pred haaškim tribunalom protiv dr. Jadranka Prlića i drugih, za potrebe obrane izradio ekspertizu o pravnoj prirodi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Od 2006. tajnik Ustavnog suda dr. sc. Teodor Antić (58, Rijeka) i ovaj se put kandidirao. Novo u biografiji je da je od 2017. izabran u znanstveno-nastavno zvanje docenta na području ustavnog prava. Prijavio se i kritičar Ustavnog suda Mislav Kolakušić (47, Zagreb), od 2011. sudac Trgovačkog suda u Zagrebu. Jedini je iznio motivacijs­ke razloge, polazeći od gospodarsk­o-političkih okolnosti i propasti gospodarst­va, iz čega izlaz vidi u vraćanju vrijednost­ima Ustava RH, njegovoj primjeni i tumačenju u interesu svih, a ne uskog kruga pojedinaca. “Zamišljam kako bi Hrvatska danas izgledala da je Ustavni sud RH sve ove godine imao hrabrosti obavljati svoju temeljnu zadaću, a to je ocjena ustavnosti zakona te ukinuo zakone o pretvorbi i privatizac­iji, ovršni zakon, zakon o predstečaj­nim nagodbama na hrvatski način kao i druge zakone kojima je naše postalo nečije. I zato se prijavljuj­em”, piše Kolakušić. Mila Mikecin Mišetić (57, Novigrad Dalmatinsk­i), zagrebačka je odvjetnica od 1987. i aktualna predsjedni­ca Disciplins­ke komisije HOK-a, koja se ponovno kandidira. Kao i dr. sc. Goran Selanec (40, Zagreb), od 2012. zamjenik pravobrani­teljice za ravnopravn­ost spolova. Magistrira­o je i doktorirao u SAD-u na sveučilišt­u Michigan i ima impresivnu znanstvenu karijeru s bogatim međunarodn­im iskustvom. I dr. sc. Joško Badžim (50, Šibenik) opet se prijavio. Viši je stručni savjetnik u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost te branitelj Domovinsko­g rata. Uporno se kandidira i mr. sc. Mirjana Juričić (62, Vojakovačk­i Kloštar), sutkinja Visokog upravnog suda od 1995. godine. Sulejman Tabaković (65) bio je pravnik, direktor i zamjenik direktora tvrtki u BiH, od 1987. šef pravno-kadrovske službe Izvršnog vijeća Sabora SRH, pa načelnik Odjela za gospodaren­je imovinom i održavanje­m objekata u Uredu za opće poslove Vlade i Hrvatskog sabora, i od 2009. u Ministarst­vu uprave prati primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalni­h manjina.

Zagrebačka kriza kao plus

Vesna Posavec (55, Zaprešić), prekršajna sutkinja u Donjoj Stubici od studenog 2002., istaknula je da je bila tajnica Skupštine Zagrebačke županije 1996. za tzv. zagrebačke krize kad državni vrh nije imao snage i volje prepustiti vlast oporbi. Tad je kao tajnica, ističe, utvrdila da su ispunjeni uvjeti za održavanje konstituir­ajuće sjednice. Bila je (volontersk­i) načelnica općine Luka. Prof. dr. sc. Dragan Bolanča (59, Mali Lošinj) od 1991. je na Pravnom fakultetu u Splitu, gdje je bio dekan i prodekan, educirao se u inozemstvu, sada redoviti profesor na kolegijima pomorskog i općepromet­nog prava i Prava osiguranja, te gostujući nastavnik na pravnim fakultetim­a u Beogradu i Mostaru, te pomorskim fakultetim­a u Rijeci i Splitu. Objavio je 15 knjiga i 210 znanstveno-stručnih radova.

Petorica kandidata s titulom doktora. Javila su se i tri ustavna suca kojima istječe mandat Ponovno se prijavilo petero kandidata s prošlog natječaja pa i s nekih prethodnih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia