Večernji list - Hrvatska

Osječki Medicinski fakultet vodit će zagrebački liječnik

Dio liječnika optužuje sadašnjeg dekana Aleksandra Včeva da je imao “prste” u izboru Jure Mirata za dekana

- Suzana Lepan Štefančić suzana.lepan-stefancic@vecernji.net OSIJEK

Nisam se htio kandidirat­i niti imam namjeru i ne stojim iza kandidatur­e profesora Mirata, poručuje dekan Včev

Zagrebački liječnik prof. dr. sc. Jure Mirat, vlasnik privatne poliklinik­e Kardioton, izabran je za novog dekana Medicinsko­g fakulteta u Osijeku, na kojem je i redoviti profesor. Mandat mu počinje 1. listopada, a završava 30. rujna 2021. Bio je i jedini kandidat, ruku za njega podiglo je 28 članova Fakultetsk­og vijeća na sjednici u srijedu, no čak 13 bilo ih je protiv. Izbor dr. Mirata izazvao je lavinu reakcija u osječkoj medicinsko­j zajednici. Pojedine su struje, naime, uvjerene da u njegovoj kandidatur­i, a posljedičn­o i izboru, prste ima aktualni dekan prof. dr. sc. Aleksandar Včev.

Tražili i mišljenje ministra

– Dekanu Včevu istekao je drugi mandat pa se ne može kandidirat­i za novi. Pokušao je izboriti i izmjene statuta, no sveučilišn­i Senat to nije dopustio pa je odustao od kandidatur­e. Isturio je tada prof. Mirata, a ne bi nas iznenadilo da se dr. Mirat povuče za šest mjeseci pa će se na mjesto dekana moći vratiti Včev – govori nam jedan liječnik iz KBC-a Osijek, upućen u zbivanja. – Pljuska je to akademskoj zajednici u cijeloj regiji! Pa zar u osječkoj bolnici nema kvalitetni­h kadrova pa nam se mora dovoditi nekoga iz Zagreba? – nadovezuje se naš sugovornik. Postupak izbora dekana pokrenut je još 24. siječnja, po odluci Fakultetsk­og vijeća, ali je na jedno vrijeme zamrznut zbog izmjena statuta. Pravo na kandidatur­u imala su 23 nastavnika jer je uvjet bio da najmanje 50 posto radnog vremena rade na fakultetu. Baš zbog toga jedan je profesor još u siječnju zatražio pravno mišljenje ministra Pave Barišića. – Postoje nastavnici koji nemaju veliku satnicu, a izvrsni su kliničari i nastavnici. Prema sadašnjim uvjetima, 19 nastavnika KBC-a Osijek ima se pravo kandidirat­i. Ipak, na listi odluke nalazi se samo njih pet. Nije mi jasno zašto je učinjena ova intervenci­ja u popis potencijal­nih kandidata – napisao je taj profesor ministru.

Odbacuje optužbe

Dekan Včev odbacuje sve optužbe. – Nije istina da ja stojim iza kandidatur­e prof. Mirata. Nisam se htio kandidirat­i niti imam namjeru. Odradio sam osam godina mandata, uveli smo pregršt novih studijskih programa, od sestrinstv­a, medicinsko-laboratori­jske dijagnosti­ke do dentalne higijene, i zadovoljan sam učinjenim – kaže prof. Včev. Za dr. Mirata ističe da je izvrstan kardiolog te da je, u kumulaciji, na pola radnog vremena zaposlen na osječkom fakultetu. Prof. Mirat nije odgovarao na pozive.

Pa zar u osječkoj bolnici nema kvalitetni­h kadrova pa nam se mora dovoditi nekog iz Zagreba, pitaju se u Osijeku

 ??  ?? Nisam imao prste u izboru. Odradio sam osam godina mandata, rekao je A. Včev
Nisam imao prste u izboru. Odradio sam osam godina mandata, rekao je A. Včev
 ??  ?? Jure Mirat vlasnik je privatne poliklinik­e Kardioton
Jure Mirat vlasnik je privatne poliklinik­e Kardioton

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia