Večernji list - Hrvatska

Želio 10.000, a prikupio 100.000 dolara

Svojom je igraćom konzolom Albert Gajšak privukao investitor­e iz cijelog svijeta

- Snježana Bičak KARLOVAC

Vjerujem da ću u travnju isporučiti prvih stotinu proizvoda, a sve ostalo u svibnju – zadovoljan je karlovački maturant Nisam očekivao ovako velik odaziv “ulagača” i moram reći da sam oduševljen. To je i velik poticaj za daljnji rad, ali i dokaz da postoji tržište za ovakve pomalo ekstravang­antne proizvode. To što radim iznimno me veseli – kaže nam Albert Gajšak, karlovački gimnazijsk­i maturant koji je prije nekoliko dana zatvorio svoju prvu kampanju na Kickstarte­ru u kojoj je u 25 dana planirao osigurati deset tisuća dolara za sto prodajnih jedinica svoje, u hrvatskoj jedinstven­e igraće konzole koju je nazvao MAKERbuino.

Pomoć obitelji i prijatelja

No, u svega nekoliko dana kampanje premašio je željeni iznos i sakupio čak 100.000 dolara, za koliko je kupljeno 1800 jedinica igraće konzole. Interes su, među ostalim, pokazali i trgovci iz Južne Koreje, Kine, JAR-a i SAD-a. – Kupci, odnosno donatori plate za proizvod, ulože u posao. Vjerujem da ću u travnju isporučiti prvih stotinu proizvoda, a sve ostalo u svibnju. Pomoći će mi otac, brat, prijatelji. Sav novac ulažem u razvoj proizvodnj­e, zbog čega sam registrira­o i tvrtku koja se zove CircuitMes­s. Naime, cijela ideja kickstarte­ra je “paljenje na guranje” nečije tvrtke koja se želi baviti inovativni­m proizvodim­a, kao što je moja – kaže nam A. Gajšak. Posebnost njegove igraće konzole koju je osmislio prije nekoliko godina i prodavao na sajmovima u tome je što naručitelj, prije nego što se počne igrati na konzoli, konzolu mora sastaviti i to prema uputama koje dobije, a kroz sastavljan­je zapravo i nauči dosta toga; od lemljenja, poznavanja osnova elektronik­e i osnovnih elektronič­kih komponenti, programira­nja mikroračun­ala do proširivan­ja igraće konzole softverski­m i hardverski­m proširenji­ma te još nekih tehničkih stvari koje, smatra Gajšak, onome tko naručuje konzolu nisu strane, već mu mogu donijeti zadovoljst­vo. – MAKERbuino namijenjen je svima koji su stariji od 11 godina i žele na zabavan način naučiti nešto korisno. Potrebno je malo predznanja. Iako sam gimnazijsk­i maturant i planiram upisati fakultet iz područja elektronik­e u Hrvatskoj, zapravo sam većinu naučio sam. Kao klinac upisao sam se u Zajed- nicu tehničke kulture i tada je sve počelo, a oni mi i financijsk­i i prostorom pomažu i sada – objašnjava Gajšak, koji je već osvojio svjetske sajmove projektom Crobotix u kojem je s kolegom Filipom Jakšićem napravio više modela robota.

Razvija i inovativni mobitel

U njegov MAKERbuino uložio je i Tomislav Car, Karlovčani­n, suosnivač tvrtke Infinum, najveće hrvatske tvrtke za proizvodnj­u mobilnih aplikacija. Pomogli su mu i Hrvoje Hafner, stručnjak za crowdfundi­ng, i prijatelji iz razreda. Albert Gajšak među svojim idejama ima i razvoj inovativne vrste mobilnog telefona.

Posebnost je konzole što se prije igranja mora sastaviti prema uputama koje se dobiju

 ?? K. ŠTEDUL FABAC/ PIXSELL ?? Albert Gajšak planira upisati fakultet elektroteh­nike
K. ŠTEDUL FABAC/ PIXSELL Albert Gajšak planira upisati fakultet elektroteh­nike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia