Večernji list - Hrvatska

Čilić vratio dugove Berdychu

Razumljivo je da se Međugorac u Kneževini osjeća kao kod kuće jer ima ondje prebivališ­te. Uoči turnira odradio je, kaže, iznimno kvalitetne pripreme

- anton.filic@vecernji.net Anton Filić

Za svoj drugi ovosezonsk­i polufinale Marin će se boriti sa Španjolcem RamosomVin­olasom, 24. tenisačem svijeta protiv kojega ima 3-1

To je već bio Marin Čilić kakvoga priželjkuj­emo. Marin koji je “grizao” za svaki poen, koji je suvereno vladao terenom i s mnogo samopouzda­nja rješavao “probleme” koje donosi svaki meč. Sa 6:2, 7:6 (0) pobijedio je Čeha Tomaša Berdycha (12. tenisača svijeta) i ušao u četvrtfina­le prvog zemljanoga ATP Masters 1000 turnira sezone u Monte Carlu, nagradnog fonda od čak 4,6 milijuna eura.

Propustio meč-loptu

Mogao je Međugorac dvoboj okončati i ranije, kod 5:4 u drugom setu servirao je za meč. No nikako nije uspijevao spojiti dva prva servisa pa je propustio i meč-loptu, ali sve mu se to vratilo u 13. igri kada je Čeha, kojega sada vodi Goran Ivanišević, bivši Marinov trener, ostavio na ništici te nakon dva sata igre slavodobit­no podignuo ruke u zrak. Čilić je tako izjednačio omjer u međusobnim dvobojima na 6-6, ali u posljednji­h pet mečeva ima veliku prednost – vodi s 4-1 u pobjedama. Također je uzvratio Berdychu za poraz u njihovu jedinom prijašnjem dvoboju u Monte Carlu – 2012. godine Čeh je pobijedio sa 7:6 (3), 6:1. Iako je ukupno u karijeri Čilić bio uspješniji na betonu (66,4 posto pobjeda) i na travi (67,6), nego na zemlji (59,7), nema razloga da on na toj podlozi ne bude jednako ambiciozan. Osvojio je turnir u Umagu 2012., lani je u Monaku igrao četvrtfina­le (poraz od Novaka Đokovića), tri je puta stizao do osmine finala Roland Garrosa, ali ono što bi mu trebalo donositi najviše samopouzda­nja njegov je trijumf u juniorskoj konkurenci­ji Otvorenog prvenstva Francuske 2005. godine, trenutak koji će jamačno pamtiti cijeli život. I tako će se Marin, bez izgubljeno­g seta u Kneževini ove godine, za svoj drugi ovosezonsk­i polufinale boriti sa Španjolcem Albertom Ramosom-Vinolasom, 24. igračem svijeta, koji je iznenađuju­će izbacio prvog tenisača svijeta Andyja Murraya s 2:6, 6:2, 7:5, iako je Škot u odlučujuće­m setu poveo s 4:0 u gemovima.

Protiv Ramosa bolji i na zemlji

Zna se koliko su Španjolci jaki na zemlji, ali Čilić protiv Ramosa-Vinolasa ima učinak od 3-1 u pobjedama, a dobio je i njihov jedini dvoboj na zemlji 2012. u Hamburgu (6:4, 7:6 (5)). Pa, dakle, nije bez izgleda... Zasad je naš prvi reket osigurao novčanu nagradu od 102.900 eura te 180 ATP bodova koji ga trenutačno u poretku “uživo” vode s osmog mjesta na poziciju više. Najbolji Čilićev plasman je šesto mjesto (iz studenoga 2016.), a kako u Kneževini ne nastupaju Kei Nishikori i Miloš Raonić, Marinu je otvoren put do petog mjesta, odmah iza Rogera Federera. Razumljivo je da se Čilić u Monte Carlu osjeća kao kod kuće jer ima ondje prijavljen­o prebivališ­te i često trenira. Uoči turnira odradio je, kaže, iznimno kvalitetne pripreme sa svojim trenerima Björkmanom i Cinkušem, nastupio na dobrotvorn­oj ekshibicij­i i osjeća se jako dobro.

Zasad je naš prvi reket osigurao novčanu nagradu od 102.900 eura i 180 ATP bodova

 ??  ?? Osvoji li turnir, Marin bi mogao do petog mjesta, odmah iza Federera
Osvoji li turnir, Marin bi mogao do petog mjesta, odmah iza Federera
 ??  ?? Tomašu Berdychu nije pomoglo ni to što ga je savjetovao Ivanišević
Tomašu Berdychu nije pomoglo ni to što ga je savjetovao Ivanišević
 ??  ?? Albertu RamosuVino­lasu (29) ovo je prvi četvrtfina­le u Monaku
Albertu RamosuVino­lasu (29) ovo je prvi četvrtfina­le u Monaku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia