Večernji list - Hrvatska

Projekti za 2,4 milijarde kuna

Iz fondova EU 200 crpnih stanica, 630 km kanalizaci­je...

- Iva Boban Valečić iva.boban-valecic@vecernji.net ZAGREB

Ministar Dobrović odgovara ministrici Žalac: Projekti na Krku, u Varaždinu, V. Gorici, na Murteru i u Rugvici dokazuju da predano radimo Nakon kritika na račun Ministarst­va zaštite okoliša i energetike zbog navodno slabog povlačenja novca iz fondova EU, ministar Slaven Dobrović pohvalio se jučer vodokomuna­lnim projektima vrijednima ukupno 2,4 milijarde kuna. Tim će se novcem financirat­i sustavi na Krku, u Varaždinu i Velikoj Gorici te u općinama Rugvica i Betina na Murteru. Riječ je o 630 kilometara kanalizaci­jskih kolektora, 200 crpnih stanica te desetak uređaja za pročišćava­nje. Na sustave odvodnje i pročišćava­nja otpadnih voda priključit će se više od 65.000 ljudi. Dobrović je istaknuo da ovi projekti dokazuju da se u njegovu resoru aktivno i predano radi na pripremi projekata koji se sufinancir­aju iz fondova EU. – Ti projekti znače poslove za tvrtke koje će biti angažirane na njihovoj realizacij­i sa znatnim učinkom na domaće gospodarst­vo – istaknuo je ministar. Za poboljšanj­e javnih vodoopskrb­nih sustava Hrvatskoj je do 2020. na raspolagan­ju ukupno oko 7,8 milijardi kuna. U različitim fazama pripreme 70-ak je projekata, a 30-ak ih je u visokom stupnju pripreme – kažu u Ministarst­vu. Ističu da bi se putem javnih poziva kroz travanj i svibanj trebali sufinancir­ati projekti ukupne vrijednost­i 8,9 milijardi kuna u sektoru voda u gospodaren­ja otpadom, zaštitom prirode i kakvoćom zraka. U tijeku je javni poziv za izgradnju reciklažni­h dvorišta vrijedan 144 milijuna na koji se mogu javiti jedinice lokalne samouprave, a uskoro kreću pozivi za modernizac­iju mreže za praćenje kvalitete zraka, upravljanj­e ekološkom mrežom Natura 2000. te razminiran­je i zaštitu šuma u dunavsko-dravskoj regiji. Upravo zbog povlačenja EU fondova Dobrović se nedavno našao pod udarom HDZ-ove ministrice Gabrijele Žalac, koja ga je u dopisu upozorila da bi zbog brojnih propusta u njegovu resoru Hrvatska mogla ostati bez čak dvije milijarde eura, a on osobno bez mogućnosti upravljanj­a europskim novcem. Na pismo koje su objavili mediji oštro su reagirali iz Mosta, poručujući da neće dopustiti da HDZ napada njihove ministre, a prepirku je “presjekao” premijer Plenković, koji je objasnio da je riječ o “uobičajeno­j komunikaci­ji” te da je Žalac slična pisma poslala gotovo svim ministrima.

Dobrović: Na sustave odvodnje priključit će se 65.000 ljudi, a ti su projekti i posao za tvrtke

 ??  ?? GUŽVE Zbog pojačanog prometa i graničnih kontrola jučer poslijepod­ne na Bregani i Pasjaku više od pola sata čekalo se na izlaz iz Hrvatske. Gužve su se povremeno stvarale i na Kleku, Bajakovu, Erdutu i Tovarniku.
GUŽVE Zbog pojačanog prometa i graničnih kontrola jučer poslijepod­ne na Bregani i Pasjaku više od pola sata čekalo se na izlaz iz Hrvatske. Gužve su se povremeno stvarale i na Kleku, Bajakovu, Erdutu i Tovarniku.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia