Večernji list - Hrvatska

Kerum preko nećaka dobio i uvalu na Hvaru

Odluke o koncesiji potpisao je Petroslav Sanader

- Martina Butorac

Koncesije za uvalu Bene u Splitu i uvalu Vlaška na Hvaru dobile su tvrtke čiji je suvlasnik Igor Sapunar, sin šefa županijske skupštine martina.butorac@vecernji.net Osim sporne odluke o dodjeli koncesije za plažu Zlatni rat, čije je preispitiv­anje naložio i sam premijer Andrej Plenković, Skupština Splitsko-dalmatinsk­e županije dodijelila je još neke koncesije za koje bi se, u najmanju ruku, moglo reći da su dvojbene. Radi se o koncesijam­a za uvalu Bene u Splitu i uvalu Vlaška kod Starog Grada na Hvaru, a obje su povezane s kandidatom za splitskog gradonačel­nika Željkom Kerumom. Uvalu Bene na rok od petnaest godina uz naknadu od 220.000 kuna dobila je tvrtka National iza koje stoje izvjesni Nikola Matić, Kerumov nećak, ali i sin predsjedni­ka Županijske skupštine i člana Kerumove stranke Petroslava Sanadera, Igor Sanader.

Nije upozorio vijećnike

No, to nije jedina koncesija koje se, doduše, posredno domogao Kerum. U sjeni dodjele koncesije za Zlatni rat i one za uvalu Bene, ostala je i odluka da se uvala Vlaška na Hvaru na rok od 20 godina i to za uzgajališt­e ribe i školjkaša da u zakup tvrtki Divergent d.o.o. iza koje također stoji spomenuti dvojac. Obje odluke, na prijedlog Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru, potpisao je, dakle, otac vlasnika tvrtke koja dobiva koncesiju. Premda Sapunar prema Zakonu o sprječavan­ju sukoba interesa nije dužnosnik pa se na njega ne primjenjuj­u odredbe tog zakona, kao član predstavni­čkog tijela jedinice lokalne samouprave dužan je poštivati etička načela. To je u svojim odlukama isticalo i Povjerenst­vo za sprječavan­je sukoba interesa. Činjenicu da se donosi odluka, koja se izravno tiče njegova sina, Sapunar na sjednici županijske skupštine nije istaknuo. To nam je potvrdio i SDP-ov vijećnik Damir Krstinić. – Očigledno su se koncesije podijelile unutar obitelji Kerum. Bilo bi korektno da se nas vijećnike upozorilo tko stoji iza te tvrtke, a to nitko nije učinio. Jasno je da se članovima obitelji ne mogu ograničiti njihovi poslovi, no predsjedni­k skupštine trebao je dati tu informacij­u – komentirao je Krstinić. Za komentar smo tražili i predsjedni­ka Županijske skupštine, no do zaključenj­a izdanja nije se javio na poziv. Kerum, pak, u svemu ne vidi ništa sporno, a neizravno je i priznao kako ipak on stoji iza svega.

‘Nije profitabil­no ili me se boje’

– Za uvalu Vlaška nitko se nije natjecao. Može se natjecati tko hoće, ali nije nitko i ne vidim u čemu je problem. Dva su razloga zašto se nitko nije javio – ili to nije profitabil­no ili se boje Keruma – komentirao je. Zanimljiva je i činjenica da je Kerum oko koncesije za Zlatni rat rekao kako smatra da je učinjena nepravda prema Bračanima, no ipak su njegovi vijećnici glasali za tu odluku. – Mi smo u koaliciji s HDZ-om i dogovor se mora poštivati – zaključio je Kerum.

Premda Petroslav Sapunar nije državni dužnosnik, dužan je poštivati etička načela

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia