Večernji list - Hrvatska

HNS u svojoj općoj gluposti odlučio: Soudani igra u derbiju

Disciplins­ki sudac kojem je poništena odluka: Nemam komentara!

- Robert Junaci

Sportski bi bilo kazniti Soudanija, ali pravilnici zapravo kažu drukčije i zato ga je Komisija za žalbe oslobodila robert.junaci@vecernji.net Komisija za žalbe Hrvatskoga nogometnog saveza donijela je djelomično očekivanu odluku, ukinula je igraču Dinama El Arbiju Hillelu Soudaniju zabranu nastupa na jednoj utakmici jer je u utakmici s Lokomotivo­m udario suparničko­g igrača. Takvu mu je kaznu izrekao disciplins­ki sudac Prve HNL Saša Pavličić-Bekić nakon što je Soudanija prijavio igrač NK Plomina Goran Kvalić.

Sudac na terenu je glavni

I imao ga je pravo prijaviti jer je član nogometne organizaci­je, to mu dopušta disciplins­ki pravilnik koji, pokazalo se, baš i nije dobar jer sad bismo mogli imati poplavu takvih prijava. Nikome nije sporno da je Soudani udario igrača, pa i da je zaslužio kaznu, odnosno suspenziju za taj nesportski potez. No, s druge strane, ako je sudac vidio taj ružni čin, a odlučio ga sankcionir­ati samo opomenom, njegova je odluka zapravo konačna. Druga bi priča bila da on to nije vidio i da je na osnovi TV snimke utvrđen prekršaj, tada se igraču može izreći kazna, čemu smo svjedočili na brojnim svjetskim terenima. Iz Maksimira su se žalili, HNS je promptno sazvao sjednicu i Komisija za žalbe odlučila je Soudaniju ukinuti kaznu glasovima predsjedni­ka Davora Blaškovića (Zagreb), Alana Klakočera (Zagreb) i Ante Tomaša (Rijeka), dok je protiv bio Stipe Cvitanović (Metković), a Valentina Koprivnjak (Osijek) nije došla na sjednicu Komisije. – Komisija za žalbe posebno je istaknula da je prvostupan­jskom odlukom bitno narušena autonomija suca utakmice jer se odlučivalo o prekršaju koji je sudac vidio i odlučio da nije takav da bi trebao primijenit­i stegovnu mjeru sukladno pravilima nogometne igre. S obzirom na to da sudac samostalno odlučuje hoće li dodijeliti žuti ili crveni karton ili ne, u ovom slučaju ne može biti riječ o očitoj grešci suca koju bi disciplins­ko tijelo sukladno odredbama članka 110. Disciplins­kog pravilnika HNS-a trebalo ispraviti – piše među ostalim u priopćenju Saveza. Da, to vam je kao da u kaznenom procesu u žalbi nekome ukinete kaznu i oslobodite ga zbog procedural­nih grešaka. Kako bilo, sve je ispalo u najmanju ruku nespretno pa i glupo. Prvo što je spomenuti Disciplins­ki pravilnik glup, i s te je strane Hajduk u pravu kad se bori da se baš i taj detalj promijeni već od Zakona u sportu, da ne može baš svatko prijavljiv­ati i odlučivati u svim razinama natjecanja.

Kos: Nećemo odustati dok se ovaj teatar apsurda ne prekine. Apeliram i na ostale klubove da se priključe ovoj inicijativ­i Nemam komentara – rekao je o odluci Komisije za žalbe Saša Pavličić Bekić

 ??  ?? Soudani je u zadnjem susretu s Hajdukom matirao vratara Stipicu i donio Dinamu tri važna boda s Poljuda
Soudani je u zadnjem susretu s Hajdukom matirao vratara Stipicu i donio Dinamu tri važna boda s Poljuda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia