Večernji list - Hrvatska

“Ako i za što vrijedi marširati, to su znanost i obrazovanj­e”

Nekoliko tisuća građana okupilo se u Zagrebu, Splitu i Rijeci

- Božena Matijević bozena.matijevic@vecernji.net ZAGREB

Podrška Maršu izražavala se i transparen­tima: “Dok ministri plagiraju, mladi emigriraju”, “O tempora, o Boras!”, “Citati, a ne plagijati” Danas slavimo, zagovaramo, borimo se i branimo znanost i visoko obrazovanj­e. Slavimo ih kao najvažnija čovjekova kolektivna dostignuća u čijim je rukama ključ sudbine čovječanst­va. Zagovaramo ih kao najvrednij­e što moderno društvo može imati, njegovati, u što može ulagati – jedino na što se može oslanjati ako gleda u budućnost. Borimo se za uređeniji, kvalitetni­ji, kompetitiv­niji sustav, za kontinuira­na povećana ulaganja i percepciju te tretman znanosti i obrazovanj­a kao pokretača društva. Braneći znanost i visoko obrazovanj­e, mi branimo svoj planet, opstanak ljudi i drugih živih vrsta, branimo našu budućnost. Ključne su to teze proglasa s jučerašnje­g Marša za znanost koji se, u organiza- ciji Udruge studenata sociologij­e Anomija, istovremen­o okupivši nekoliko tisuća studenata, znanstveni­ka i građana, održavao u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

Vlast ne cijeni izvrsnost

Tijekom zagrebačko­g marša, čitajući i jasno dajući do znanja na čemu treba počivati zrelo, moderno i odgovorno društvo, studenti Hrvatskih studija, Filozofsko­g fakulteta i Tehničkog veleučiliš­ta, upozoravaj­ući su podsjećali kakva nam je današnja slika društva pa su prozivajuć­i spominjali: sadašnjeg ministra znanosti i obrazovanj­a kao dokazanog plagijator­a, “kolege” mu u plagiranju – potpredsje­dnika Sabora i ustavnu sutkinju, donedavnog ministra znanosti koji je dovodio u pitanje teoriju evolucije, zaustavlja­nje kurikularn­e reforme, gotovo pa tjeranje Ivice Đikića iz zemlje... – Došao sam dati podršku maršu jer, ako danas i za što vrijedi marširati, onda su to znanost i obrazovanj­e koji su u našoj zemlji podcijenje­ni – svoju je prisutnost među onima koji su jučer marširali Zagrebom objasnio Boris Jokić, još jednom potvrdivši da će se javiti na natječaj za voditelja nove kurikularn­e. Kukavički bi bilo ne javiti se ako se već boriš za neke vrijednost­i, dodao je Jokić. – Loše je što na pozicijama moći imamo ljude koji ne slušaju građane, ne cijene stručnjake ni izvrsnost. Drago nam je da među sudionicim­a prosvjeda nismo vidjeli članove velikih političkih stranaka jer bi se onda naš skup ispolitizi­rao, a to ni na koji način nismo htjeli. Na njima, onima koji su na vlasti, jest da čuju naš glas i naše zahtjeve te naprave ono za što su ih građani i birali – kazala je studentica sociologij­e i čelnica Anomije Tea Ovničević.

“O tempora, o Boras!”

A podrška maršu izražavala se i transparen­tima: “Dok ministri plagiraju, mladi emigriraju”, “Između škole i vjeronauka nema kemije”, “Mi bismo na Mjesec, a ne u Irsku”, “O tempora, o Boras!”, “Želimo naučiti slagati robote, a ne puške”, “Citati, a ne plagijati”, “Državo, skini mi se s k... i prestani mi od klinca raditi mulca”...

 ??  ??
 ??  ?? Bivši šef kurikularn­e reforme B. Jokić podržao je marš
Bivši šef kurikularn­e reforme B. Jokić podržao je marš
 ??  ?? Tea Ovničević iz Anomije: Drago nam je da među prosvjedni­cima nismo vidjeli članove velikih političkih stranaka
Tea Ovničević iz Anomije: Drago nam je da među prosvjedni­cima nismo vidjeli članove velikih političkih stranaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia