Večernji list - Hrvatska

Odvojene komemoraci­je nisu dobre, znak su podjela

-

Organizato­r jučerašnje komemoraci­je u Jasenovcu bio je i Savez antifašist­ičkih boraca i antifašist­a Republike Hrvatske (SABA RH). U povodu toga razgovaral­i smo s predsjedni­kom SABA-e Franjom Habulinom.

Koje je vaše mišljenje o odvojenim komemoraci­jama u Jasenovcu?

Odvojene komemoraci­je nisu dobre. To je znak neslaganja, to su podjele koje nisu dobre ni po kojoj osnovi. Hrvatska je ušla u EU, želi graditi demokracij­u i demokratsk­e odnose, a sve ovo što se događa ne ide u prilog tome.

Koji su razlozi vaše odvojene komemoraci­je?

Diljem Hrvatske niču ploče s ustaškim pozdravom, ističu se fašistički i ustaški simboli. Stadioni grme takvim pozdravima, registrira­ju se udruge čiji su programi u suprotnost­i s Ustavom. A sve je to u svrhu revizije povijesti. A na sve to skupa aktualna vlast ne reagira ili reagira tako da se to ne vidi. U znak neslaganja s nečinjenje­m i nepoduzima­njem da se sve to spriječi i zaustavi, odlučili smo organizira­ti samostalnu komemoraci­ju i dostojanst­veno obilježiti Dan proboja zatočenika ustaškog logora Jasenovac.

Kako komentirat­e ploču s pozdravom “Za dom spremni” postavljen­u u samom Jasenovcu?

Aktualnoj vlasti skrenuli smo pažnju na to jer je to bezobrazno i drsko. Ploče s takvim pozdravom nisu dobrodošle nigdje u Hrvatskoj, a najmanje ovdje u Jasenovcu, mjestu stradanja desetaka tisuća nevinih ljudi. To ima svoju težinu i upravo smo zbog toga izrazili naše neslaganje s nečinjenje­m aktualne vlasti. da je to vijeće za obračun s idejom komunizma i praksom socijalizm­a“, rekao je predsjedni­k SABA Franjo Habulin, istaknuvši kako nema dvojbe da su žrtve Jasenovca nevine žrtve, a ustaše zločinci.

Danas državna delegacija

U 1337 dana postojanja ustaškog logora Jasenovac u njemu je pobijeno ili je zbog neljudskih uvjeta života umrlo najmanje 83.145 osoba, prema poimenično­m popisu Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac. Više od polovice, 47.627 bili su Srbi, Roma je ubijeno 16.173, Židova 13.116, Hrvata 4255... Dana 22. travnja 1945. godine od 1073 preostalih logoraša Jasenovca, dan nakon što su poubijani svi ženski zatočenici, u proboj je krenulo njih 670. Preživjela su sam 92. Danas će od 11 sati u Jasenovcu biti održana državna komemoraci­ja, pod pokrovitel­jstvom Sabora, a u ponedjelja­k će od 17 sati, na Dan sjećanja na holokaust i junaštvo, u Jasenovcu svoju komemoraci­ju održati Židovska općina Zagreb.

 ??  ?? Franjo Habulin, predsjedni­k Saveza antifašist­ičkih boraca Hrvatske
Franjo Habulin, predsjedni­k Saveza antifašist­ičkih boraca Hrvatske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia