Večernji list - Hrvatska

Presudit će glasovi neopredije­ljenih

Borbu protiv terorizma nude svi, Francuze zanimaju veće plaće i bolji standard

- Luka Capar luka.capar@vecernji.net ZAGREB

Ankete malu prednost daju Emmanuelu Macronu ispred Marine Le Pen, no ni druga dva kandidata ne zaostaju previše za vodećim dvojcem Ubojstvo francuskog policajca na Champs-Élyséesu i uhićenje njegova pomoćnika dan poslije u Belgiji, a sve samo dva dana uoči prvog kruga predsjedni­čkih izbora u Francuskoj, dodatno su zakomplici­rali i ovako neizvjesnu borbu za ulazak u drugi krug. Ovakav razvoj događaja svakako je, slažu se i francuski analitičar­i, svojevrsni vjetar u leđa kandidatki­nji desne Nacionalne fronte Marine Le Pen, kojoj je podrška nakon teroristič­kog napada lagano porasla.

Tijesna utrka

No, unatoč blagom rastu popularnos­ti čelnici krajnje desnice, ankete pokazuju kako je kandidat desnog centra i zagovornik ostanka Francuske u Europskoj uniji Emmanuel Macron i dalje u laganoj prednosti. Iako su Francuzi vrlo skeptični prema istraživan­jima i anketama, tamošnji mediji objavili su kako će Macron gotovo sigurno kao prvoplasir­ani kandidat ući u drugi krug izbora, a prema njihovim procjenama, ako se u njemu nađe i Marine Le Pen, njegova će pobjeda biti još uvjerljivi­ja. Ovakva predviđanj­a ipak treba uzeti s dozom opreza jer ni drugi kandidati, posebno konzervati­vac François Fillon i komunistič­ki kandidat Jean-Luc Mélenchon, kojima je podrška nakon pariškog napada pala za 0,5 posto, i dalje osvajaju 19 posto glasova, i nije isključeno da se u trenutku izlaska na birališta dobar dio Francuza koji je još uvijek neodlučan kome će dati svoj glas, odluči baš za nekoga od njih. U konačnici upravo će oni neopredije­ljeni donijeti prevagu na stranu jednog od kandidata, a za koga će glasati, presudni će biti problemi koji muče prosječnog Francuza.

Nužnost reformi

Pitanje terorizma i sigurnosti ovdje nikome od kandidata neće dati preveliku prednost jer svi koji žele postati novim stanovniko­m predsjedni­čke palače ističu borbu protiv terorizma i jačanje sigurnosno­g aparata kao primarni cilj. Kandidati ljevice tu su vjerojatno ipak malo podređeni jer ih se gleda kroz prizmu još uvijek aktualnog predsjedni­ka Françoisa Hollandea za vrijeme čijeg je mandata Francuska doživjela najveće teroristič­ke udare, a sigurnosni sustav i funkcionir­anje obavještaj­nih službi ozbiljno su dovedeni u pitanje. Pobjede li Le Pen, Macron, pa čak i Fillon, taj će segment funkcionir­anja države prije svega vojska, policija i obavještaj­ni aparat doživjeti ozbiljno i temeljito restruktur­iranje. Osim sigurnosno­g sustava Francuze ipak jednako zabrinjava­ju i svakodnevn­i problemi plaća, mirovina, zaposlenos­ti, zdravstven­og sustava, pa će tek izborni rezultati pokazati tko je pogodio u svojem predizborn­om programu. Le Pen se po uzoru na Donalda Trumpa u tom segmentu fokusirala na takozvanu “izgubljenu i zaboravlje­nu” Francusku, odnosno srednji sloj koji se posljednji­h godina osjećao zapostavlj­enim. Uz to igrala je i na kartu referendum­a o izlasku iz EU, koji prema anketama podržava 49 posto Francuza, kao i preispitiv­anje članstva u NATO-u. Macron pak ide na kartu jedinstva tražeći podršku (n)i lijevih (n)i desnih.

 ??  ?? Krajnja desnica ili desni centar Prema zadnjim anketama, Le Pen i Macron su glavni kandidati za ulazak u drugi krug izbora
Krajnja desnica ili desni centar Prema zadnjim anketama, Le Pen i Macron su glavni kandidati za ulazak u drugi krug izbora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia