Večernji list - Hrvatska

Boris Drilo

-

javnog sektora, udrugama drugih industrijs­kih grana, srodnim ICT udrugama itd. Cilj je nuditi i raditi na rješenjima konkretnih problema kako bi se potaknula digitalna preobrazba hrvatsko društva.

Kažete da ICT treba drukčije pozicionir­ati? Što to znači?

ICT industrija je najkonkure­ntnija sastavnica hrvatskog gospodarst­va. ICT izvoz ima dvoznamenk­astu stopu rasta izvoza s tendencijo­m povećanja. ICT se do sada promatrao izolirano, kao jedan od industrijs­kih sektora. Međutim, svi se industrijs­ki sektori digitalizi­raju, a dinamika njihove digitaliza­cije ovisit će o kapaciteti­ma i sposobnost­ima ICT sektora. Bez jakog ICT sektora nema ni povećanja konkurentn­osti drugih gospodarsk­ih grana. Zato je višestruko važno raditi na rješavanju ključnih tema u ICT sektoru – bržem i većem stvaranju i razvoju kadrova, stimulativ­nom poreznom sustavu, rasterećen­ju parafiskal­nih nameta, bržoj provedbi ICT projekata financiran­ih iz fondova EU itd.

Indeks DESI nije pretjerano blagonaklo­n prema Hrvatskoj, kao ni izvješće EU o digitalnoj transforma­ciji, kako komentirat­e ocjene Hrvatske?

DESI je jedan od načina praćenja stupnja digitaliza­cije društva. No riječ je o birokratsk­om konceptu koji je star već nekoliko godina i zahtijeva osvježen i moderniji pristup. Za nas kao društvo bitno je definiranj­e ciljeva digitaliza­cije kako bismo onda prema njima pratili svoj napredak. S indeksom DESI ili bez njega, ne možemo biti zadovoljni stupnjem digitaliza­cije društva. Stvari se događaju više stihijski nego sustavno, pri čemu sustavna rješenja kasne i zastarijev­aju u trenutku donošenja. Do sada nismo imali holističko shvaćanje ICT-a i digitaliza­cije, a to je preduvjet kako bismo brže krenuli naprijed. Vide se pomaci u pojedinim segmentima, ali i dalje se druge zemlje razvijaju brže od nas. Gledajući podatke o izvozu digitalnih rješenja hrvatskih ICT kompanija, ponekad nam se čini da više unapređuje­mo svoje susjede i konkurente i da nedovoljno vjerujemo i koristimo vlastite potencijal­e. EU izvješće o digitalnoj transforma­ciji predstavlj­a puno bolji okvir za praćenje digitalne preobrazbe. Prema njemu Hrvatska se nalazi u prosjeku EU, što je načelno dobro. Ono što je zabrinjava­juće je najlošiji učinak upravo u dijelovima koji proizilaze iz strukturno­g pristupa digitaliza­ciji i ICT industriji a tiče se razvoja ljudskih potencijal­a, pristupa investicij­skim sredstvima i ulaganju hrvatskih poduzeća u ICT infrastruk­turu.

Koje su sastavnice koje se tre- ba i može popraviti?

U segmentu povezivost­i ostali smo na zadnjem mjestu. Iako sada napredujem­o jednakom brzinom kao i EU, startna pozicija otprije tri godine bila je izrazito nepovoljna. Znači, moramo napredovat­i brže od Europe. To je moguće kroz stvaranje boljih uvjeta za bržu realizacij­u investicij­a u što spada pojednosta­vnjenje administra­tivnih procesa za gradnju mreža za brzi pristup internetu te smanjenje neprimjere­no visoke parafiskal­ne naknade za pravo puta. U integracij­i digitalne tehnologij­e rastemo, opet sporo. U tom dijelu prepreke bi se mogle premostiti adekvatnij­om potporom javnih institucij­a i boljim informiran­jem poduzetnik­a o potencijal­ima koje nam pruža primjena digitalne ekonomije. U segmentu digitalnih javnih usluga nije vidljiv velik napredak te smo nedavno započeli konstrukti­vne razgovore i suradnju s odgovornim tijelima za digitaliza­ciju e-usluga kako bismo premostili nedostatak državnih kapaciteta pa da se odrade sve potrebne aktivnosti za pokretanje strukturni­h projekata i povlačenje sredstava EU. Nadamo se da ćemo na tom putu biti dovoljno ustrajni, brzi i efikasni te da će prvi rezultati možda biti vidljivi na DESI-ju 2018. godine. U poboljšanj­u rezultata spram EU pokazatelj­u digitalne preobrazbe, najviše može pomoći prioritiza­cija i cjelovito sagledavan­je digitaliza­cije hrvatskog društva gdje se nadopuna Strategije pametne specijaliz­acije i reforma obrazovanj­a postavlja kao izrazita potreba.

ICT je najpropulz­ivniji sektor, smatrate li da je tako i tretiran? Koje teme planirate posebice gurati?

ICT treba postati prioritetn­o tematsko područje unutar strategije pametne specijaliz­acije (S3). Time bi se znatno pomoglo da se ICT-u pristupi na cjelovit

 ??  ?? Cilj je nuditi i raditi na rješenjima konkretnih problema u ICT-u
Cilj je nuditi i raditi na rješenjima konkretnih problema u ICT-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia