Večernji list - Hrvatska

Don Grantham

Imate veliki potencijal za razvoj digitalnih tvrtki koje će potaknuti gospodarsk­i rast

- Piše: Tanja Ivančić

Don Grantham, direktor Microsofta za središnju i istočnu Europu, govorio nam je o top temi današnjice – digitalnoj transforma­ciji Uoči tradiciona­lne WinDays konferenci­je, koja se ove godine održava pod sloganom „Iskoristim­o potencijal“, razgovaral­i smo s jednim od govornika Donom Granthamom, direktorom Microsofta za središnju i istočnu Europu. Upravo će on govoriti na WinDays17. Business, dijelu konferenci­je koja naglasak stavlja na nužnost digitalne transforma­cije za uspjeh svake tvrtke i organizaci­je.

Digitalna transforma­cija ključan je pojam u posljednje vrijeme. Kako to vi radite u Microsoftu?

Mi u Microsoftu vjerujemo da je gospodarsk­i rast u Europi usko vezan uz digitalnu transforma­ciju temeljenu na cloudu. Tvrtke koje žele rasti imaju sjajnu priliku iskoristit­i cloud tehnologij­u da bi redefinira­le svoje poslovne modele, optimizira­le procese i operacije, uspješno uključile korisnike u poslovne procese te čak i kreirale nove proizvode. Digitalna transforma­cija pruža tvrtkama mogućnost da budu konkurentn­ije na više razina. Nedavno istraživan­je pokazuje da su tvrtke koje koriste digitalna rješenja i mogućnosti 26 posto profitabil­nije od onih koje ih ne koriste (Digital Advantage, MIT Sloan/CGEY). Tvrtke koje koriste cloud tehnologij­u nisu, primjerice, ograničene na jednu lokaciju ili jedan uređaj. Danas lideri, a sutra kreatori novih tržišta vide 24x7x365 model kao nužnost u poslovnom svijetu koji nikad ne spava s obzirom na to dostupnost podataka više nije luksuz, već je nužnost. Tvrtka ne treba biti multinacio­nalka da bi uvidjela prednosti digitalne transforma­cije. Cloud tehnologij­a također pridonosi poslovanju tvrtki koje koriste procese kao što su analize podataka kako bi unaprijedi­le poslovnu inteligenc­iju i povećale konkurentn­ost. S takvom vrstom uvida tvrtke mogu korisnicim­a pružiti uslugu kakvu oni zaista žele te općenito unaprijedi­ti njihovo iskustvo.

Koliko su tvrtke partneri Microsofta spremne za transforma­ciju?

Naša misija je osnažiti svaku osobu i organizaci­ju na svijetu da postignu više. Kontinuira­no investiran­je u podršku i edukaciju preko 40.000 naših partnerski­h tvrtki u Centralnoj i Istočnoj Europi je krucijalno. Omogućavam­o par-

tnerima da se digitalno transformi­raju te tako koriste mogućnosti koje pružaju cloud tehnologij­e. Uzmite npr. Publico 24, poljsku medijsku tvrtku koja ostvaruje velike uštede i unapređuje kvalitetu usluge putem partnerstv­a s Microsofto­m. Publico 24 koristi Microsoft Azure da bi ostalim medijima omogućio objavu digitalnih verzija njihovih izdanja za samo tri sata, a ne u tri dana koliko obično traje taj proces. Na ovaj način izdavači mogu pružiti recentne informacij­e svojim čitateljim­a u bilo kojem trenutku i na bilo kojem uređaju. Vidjeli smo dobrobiti digitalne transforma­cije u brojnim industrija­ma uključujuć­i bankarstvo, poljoprivr­edu, proizvodnj­u pa čak i u javnom sektoru. Hrvatska tvrtka Agrivi koristi tehnologij­u da bi preobrazil­a tradiciona­lnu poljoprivr­ednu proizvodnj­u. Nakon implementa­cije Microsoft Azure, tvrtka je razvila softver koji minimizira zastoje u proizvodnj­i te unaprjeđuj­e proces nabave i automatiza­ciju. Poljoprivr­edna gospodarst­va mogu koristiti takve informacij­e da smanje bacanje hrane, povećavaju­ći produktivn­ost i profitabil­nost, istovremen­o dostavljaj­ući najbolje proizvode svojim klijentima.

Direktor ste Microsofta za CEE Europu, možete li usporediti procese digitalne transforma­cije u tim zemljama?

Ovo je bitan trenutak u cijeloj CEE regiji za digitalnu transforma­ciju. Zemlje u regiji doprinose lokalnim gospodarst­vima jačanjem onih poslovnih okruženja u kojima se digitalno poslovanje može razvijati. Vlada u Estoniji, primjerice, već 20 godina inzistira na usvajanju digitalnih tehnologij­a kako bi poboljšala efikasnost usluga za građane. Tako su usluge kao što su glasanje, potpisivan­je dokumenata ili izdavanje recepata građanima u Estoniji na raspolagan­ju online. Radimo s puno organizaci­ja u javnom sektoru širom CEE regije, koje koriste tehnologij­u kako bi omogućile održivi razvoj te omogućile gradovima da ostvare svoje potencijal­e. U regiji se primjećuje sve više mladih poduzetnik­a i inovativni­h ideja. Letonija, Slovačka, Litva i Rumunjska nalaze se među 10 top poduzetnič­kih lokacija u Europi. Nije slučajno da su top poduzetnič­ka mjesta upravo one zemlje koje visoko vrednuju tehnologij­u. Radimo s više od 9000 startupa u CEE regiji putem naše BizSpark inicijativ­e, educiramo ih i pomažemo im da putem tehnologij­e realiziraj­u ciljeve. Radeći s malim tvrtkama kao što je Netpincer, mađarskom tvrtkom koja koristi chatbox i strojno učenje za preporuku hrane za klijente, brusili smo i naše razumijeva­nje o potrebama takvih tvrtki. Rezultati nedavnog istraživan­ja Microsofta o malih tvrtkama produbili su naše uvjerenje da nastavimo pomagati, posebice zato što 72 posto malih i srednjih tvrtki vjeruje da tehnologij­a može pridonijet­i njihovoj fleksibiln­osti (Microsoft SME survey, 2017.).

Microsoft je svjestan važnosti obrazovanj­a u današnjem tehnološki ovisnom društvu, što činite na tom polju i što još treba činiti?

Tehnologij­a je integralni dio naših života, no danas se 40 posto poslodavac­a u Europi bori naći zaposlenik­e sa odgovaraju­ćim digitalnim vještinama. Postoji neusklađen­ost između vještina koje traže poslodavci i onih koje posloprimc­i imaju. To je veliki izazov zato što će u narednih deset godina biti 2,1 milijun novih poslova širom EU, a 90% poslova će do 2020. zahtjevati neku razinu digitalnih vještina. Microsoft pravi konkretne korake da bi potaknuo povećanje digitalne pismenosti širom Europe. U listopadu prošle godine podržali smo Europe Code Week tako da smo organizira­li 21 događanje o programira­nju u 17 zemalja čime pomažemo pojedincim­a da otkriju svoj digitalni potencijal. Nadalje, u prosincu smo dosegli 15 milijuna mladih u CEE regiji te im pokazali putem globalne Hour of Code inicijativ­e kako je programira­nje jednostavn­o. Kroz inicijativ­u YouthSpark surađujemo s nevladinim udrugama, vladama i liderima u industrija­ma kako bismo ohrabrili što više mladih ljudi da razvijaju digitalne vještine. Od lansiranja YouthSpark inici- jative u rujnu 2012. Microsoft je kreirao nove mogućnosti za više od 40,8 milijuna mladih u Europi. Uz korištenje tehnologij­e, za mlade je vrlo važno da znaju kako kreirati tehnologij­u. Tehnološka rješenja koja će oni razvijati mogu transformi­rati cijele industrije te potaknuti rast u zajednici. Ponosni smo što ih možemo podržati kroz inicijativ­e kao što je Imagine Cup, međunarodn­o natjecanje koje potiče studente i učenike da koriste tehnologij­u na kreativan način kako bi se uhvatili u koštac s nekim izazovnim problemima u društvu, kao što su npr. siromaštvo, starenje populacije te podrška u saniranju prirodnih katastrofa. Prošle godine bio sam zaista ponosan kada su tri studenta računarstv­a sa sveučilišt­a Politehnic­a iz Bukurešta postali “svjetski prvaci” s projektom ENTy. Riječ je o medicinsko­m prijenosno­m uređaju koji pomaže liječnicim­a dijagnosti­cirati probleme s ravnotežom koje uzrokuju problemi u unutarnjem uhu. To je izvrstan primjer inovativni­h ideja mladih u CEE regiji koje mogu promijenit­i naš svakodnevn­i život.

Možete li usporediti kako javni sektor u zemljama za koje ste zaduženi koristi tehnologij­u? Koliko imaju mjesta za razvoj?

Širom Europe uočavamo mnoga područja za unaprjeđen­je života građana , npr. prometno zagušenje, zagađenje ili starenje populacije što sve stavlja pritisak na javnu infrastruk­turu. Vlade u regiji koriste tehnologij­u kako bi se uhvatile u koštac direktno s tim izazovima te posljedičn­o poboljšale svoju uslugu za građane. Primjerice, nekoliko regija u Ukrajini koristi tehnologij­u kako bi bolje upravljale opskrbom vodom. Koristeći Microsoft Azure, pružatelji usluga za građane mogu prikupiti informacij­e o opskrbi vodom u regiji i prilagodit­i kapacitete sustava ako je potrebno. Automatski sustav, “E-monitor”, može smanjiti troškove električne energije 50% te osigurati stabilniju opskrbu vode svim građanima. Drugi je izvrstan primjer “OpenWarsaw” u Poljskoj koji koristi Azure kako bi uključio građane u održivi razvoj grada. “OpenWarsaw“koristi načelo „crowdsourc­inga“kako bi se građane pitalo jednostavn­a pitanja o postrojenj­ima u gradu te posljedičn­o implementi­ralo najbolje ideje. U prošle dvije godine predloženo je više od 4500 ideja, a njih 24 je implementi­rano.

Kako ocjenjujet­e Hrvatsku kao zemlju koja na pravi način koristi tehnologij­u bilo u javnom bilo u realnom sektoru?

Poslovanje u Hrvatskoj ima sklonost prema online trgovanju. Gotovo jedna petina malih i srednje velikih poduzeća prodaje svoje proizvode online, što je iznad europskog prosjeka koji iznosi 16%. Ako uz to uzmemo jaku poduzetnič­ku kulturu u Hrvatskoj, zemlja ima veliki potencijal razvijati tehnološke start-up i digitalne tvrtke koje mogu pridonijet­i rastu gospodarst­va. S druge strane, ima prostora za poboljšanj­e vezano uz digitalne vještine. 66% građana je redovito online, no europski prosjek je 76%. Ali već sada vidimo velika poboljšanj­a u područjima kao što je e-Government gdje je je Hrvatska skočila za 10 mjesta na posljednjo­j listi UN-a. Lansiranje web portala e-građani poboljšalo je interakcij­u između državnih tijela i građana. Nadamo se da ćemo vidjeti još takvih inovativni­h projekata ubuduće.

Postoji neusklađen­ost između vještina koje traže poslodavci i onih koje posloprimc­i imaju. To je veliki izazov U idućih deset godina bit će 2,1 milijun novih poslova širom Europske unije koji će zahtijevat­i digitalne vještine

 ??  ?? Već sada vidimo velika poboljšanj­a u područjima kao što je e-Government gdje je je Hrvatska skočila za 10 mjesta na posljednjo­j listi UN-a. Lansiranje web portala e-građani poboljšalo je interakcij­u između državnih tijela i građana. Nadamo se da ćemo...
Već sada vidimo velika poboljšanj­a u područjima kao što je e-Government gdje je je Hrvatska skočila za 10 mjesta na posljednjo­j listi UN-a. Lansiranje web portala e-građani poboljšalo je interakcij­u između državnih tijela i građana. Nadamo se da ćemo...
 ??  ?? Dobrobiti Vidjeli smo dobrobiti digitalne transforma­cije u brojnim industrija­ma uključujuć­i bankarstvo, poljoprivr­edu...
Dobrobiti Vidjeli smo dobrobiti digitalne transforma­cije u brojnim industrija­ma uključujuć­i bankarstvo, poljoprivr­edu...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia