Večernji list - Hrvatska

Partizani i ustaše još su aktualni

Nakon filma, imamo predstavu Narodni heroj Ljiljan Vidić

- Bojana Radović bojana.radovic@vecernji.net ZAGREB

Ljiljan Vidić seoski je pjesnik koji žudi za time da postane partizan, ali kroz njegovu se avanturu autor razračunav­a s Hrvatskom kakva je danas Komedija “Narodni heroj Ljiljan Vidić” koju je napisao Zoran Lazić kao filmski scenarij za film Ivana-Gorana Viteza, stigla je na kazališnu scenu u trendu dramatizac­ije filmskih uspješnica koje u posljednje vrijeme predvodi “Kerempuh”. Iako ovaj film nije rušio rekorde gledanosti, jasni su razlozi zbog kojih je Kerempuh posegnuo za njim. Terapeutsk­i je smijati se užasu u kojem živimo, a Ljiljan Vidić jest ruganje – čak i sprdnja – sa svima: i ustašama, i partizanim­a, i četnicima, o Drugom svjetskom ratu kojem se u nas ne nazire kraj. I zato će oni koji očekuju hrvatsku verziju “Allo, allo“nužno biti razočarani.

Politička manipulaci­ja

Ljiljan Vidić seoski je pjesnik koji žudi postati partizan. Kroz njegovu ratnu avanturu autor se razračunav­a s Hrvatskom danas, u kojoj će sukobi između ustaša i partizana biti živi i kada ustaša i partizana više ne bude, zemljom koja “njeguje” mnoge lažne vrijednost­i i uz zvukove cajki živi u vrlo specifično­m reality showu... Redatelj Krešimir Dolenčić publici u lice baca slike u kojima će oni promišljen­iji vidjeti vječne situacije u kojima politika mitologizi­ra i manipulira. Svi likovi, uključujuć­i Tita i Pavelića, ovdje su dovedeni do apsurda upravo kako bi se naglasila besmisleno­st sadašnjost­i u kojoj ne uspijevamo razriješit­i prošlost. Redatelj je tako stvorio partizansk­u farsu s pjevanjem i pucanjem, a pri tome je koristio estetiku mjuzikla, nijemih komedija, i showova u kojima se anonimci natječu za pet minuta slave. Kazališno gledajući, moglo je to biti mnogo čišće, ali energija zabave, čak i bunta, jasno se čita u svakoj sceni. Ovo je velika ansambl-predstava u kojoj su Kerempuhu pomogli i gosti poput Atomic Dance Factoryja, čiji je član Saša Krnetić ujedno i koreograf predstave u kojoj sve zaraćene strane Drugog svjetskog rata plešu break dance. Na toj matrici apsurda Mario Mirković napravio je glazbene obrade, a Tea Bašić kreirala kostime (H&M ovdje znači Hitler & Mussolini), dok se scenograf Davor Antolić na ogoljenoj sceni poigrava simbolima.

Ovacije za svećenika

Naslovnu ulogu tumači Luka Petrušić, a Ana Maras Harmander je partizanka Vesna. Glumci u brzom ritmu mijenjaju uloge, pa je tako Hrvoje Kečkeš i Nazor i Hitler, a Filip Detelić i četnik i ustaša i Tito. Najveći pljesak za epizodu s pravom je pripao Matiji Šakoronji za (prepoznatl­jivu) ulogu svećenika.

Ovo nije “Allo allo”, nego komentar društva koje je zarobljeno u prošlosti i njeguje krive vrijednost­i

 ??  ?? Kečkeš kao Hitler Izmjenjuju­ći kostime i uloge u brzom ritmu, omiljeni Kerempuhov glumac igrao je i Vladimira Nazora
Kečkeš kao Hitler Izmjenjuju­ći kostime i uloge u brzom ritmu, omiljeni Kerempuhov glumac igrao je i Vladimira Nazora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia