Večernji list - Hrvatska

Marić bi trebao pokazati odgovornos­t i dati ostavku

Mostov zastupnik smatra da bi i sam premijer morao voditi računa da jedna osoba ne opterećuje rad cijele Vlade i Sabora

- Iva Boban Valečić

‘POLITIČKA ODMAZDA’ Božo Galić smijenio je moju zamjenicu i na njezino mjesto imenovao sina Tomislava Čuljka IVICA ĐIKIĆ: Novosti ne šire netrpeljiv­ost prema većinskom narodu. Neki ljudi ne mogu podnijeti da se novcem poreznih obveznika financiraj­u tekstovi koji se njima ne sviđaju Pisac i novinar Novosti u HTVovoj emisiji ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL

Zastupnici Mosta očekuju da se Marić pojavi na sjednici kluba i odgovori na optužbe koje mu se stavljaju na teret, kaže Panenić S Tomislavom Panenićem, Mostovim saborskim zastupniko­m i kandidatom za vukovarsko-srijemskog župana, razgovaral­i smo neposredno nakon što je u saborsku proceduru stigao oporbeni zahtjev za smjenu ministra financija Zdravka Marića.

Kako će Most glasati o Marićevoj smjeni?

Neformalno razgovaram­o o tome, ali u Klubu zastupnika još nismo donijeli bilo kakvu odluku. Naravno da smo svjesni težine svih problema koji se vežu uz Agrokor, pa i pozicije ministra Marića. Sve što mu se stavlja na teret prvo moramo s njim raspraviti i očekujem sastanak naših zastupnika s njim. Činjenica je da se gotovo svakodnevn­o pojavljuju određene optužbe na njegov račun, ali ključno je pitanje treba li zbog nekog djela pasti Vlada. Mislim da kod nas nedostaje samokritič­nosti jer, kad se takve stvari otkriju, pojedinci bi sami morali dati ostavku. To je odgovornos­t i ministra i premijera jer jedna osoba nije vrijedna da opterećuje rad cijele Vlade i Sabora.

Očekivali ste da se “lex Agrokor” neće primijenit­i, a on se ipak primijenio. Jeste li razočarani?

Prva verzija zakona na koju sam imao brojne primjedbe bila je izrazito loše pripremlje­na. Naknadno se Ministarst­vo pravosuđa uključilo u doradu tog zakona i došli smo do prihvatlji­ve verzije.

Kako komentirat­e kritike oporbe da su na zakonu radili odvjetnici koji su zastupali ruske banke?

Ne znam zašto se bojimo pokazati povezanost­i neki ljudi. To je nepotrebno prikrivanj­e. Poznavajuć­i kapacitet ministarst­ava, jasno mi je da je za pripremu ovakvih zakona nužna određena stručna pomoć. Takve suradnike trebalo bi platiti, jer se u protivnom postavlja pitanje njihova motiva. Ozbiljne agencije i odvjetničk­a društva ne funkcionir­aju na prijateljs­tvu. No, ako su ipak radili pro bono, u redu bi bilo reći imena i javno zahvaliti ljudima, pa i očekivati određenu odgovornos­t ako ponude loše besplatne usluge.

Kandidirat­e se u županiji iz koje se mladi ubrzano iseljavaju. Kažu da ih na to potiče i novi zakon o poljoprivr­ednom zemljištu.

Mladi se s pravom bune jer po zakonu koji je u javnoj raspravi ispada da bi svi imali prioritet prije njih. Kriteriji po kojima će se dodjeljiva­ti zemljište potpuno su nejasni i zakon će sigurno proći burnu raspravu, a mi ćemo kao Most tu svakako imati što reći.

Kako mislite pobijediti Božu Galića koji je na čelu županije već tri mandata?

Opće stanje u županiji pokazuje da Galić nije dobro odradio posao i zato pitam: može li netko očekivati da će ista politika provesti željene promjene ili treba dati šansu nekom novom. Točno je da ja nemam stranačku strukturu i da se moram osloniti na mali broj nezavisnih pojedinaca. Zato sam i tražio široku potporu stranaka za promjene, ali zahtjev SDP-a da odustanem od Vlade Iljkića kao kandidata za zamjenika župana za mene je neprihvatl­jiv.

Iz SDP-a dolaze informacij­e da bi se za župana mogao kandidirat­i Željko Sabo.

Ako je za SDP najbolji Sabo, njihova je odluka. Teško je biti vjerodosto­jan političar i župan s teretom pravomoćne presude da ste nekoga pokušali podmititi. Ako se prihvati takve pozicije, čestitam mu.

Bojite li se pritiska na one koji vam pomažu u kampanji?

Takvi pritisci postoje. Silvana Tvrz, čim je objavila da je moja kandidatki­nja za zamjenicu župana, smijenjena je s pozicije pročelnice Službe za prostorno planiranje i graditeljs­tvo, a na njeno je mjesto imenovan sin Tomislava Čuljka. Time se neistomišl­jenicima šalje poruka da za njih nema budućnosti u županijsko­j upravi. To je politička odmazda, a ako je to politika HDZ-a, bojim se da u Vladi imamo lošeg partnera.

S kim ćete razgovarat­i nakon izbora o većini u Županijsko­j skupštini?

S Galićem teško mogu razgovarat­i nakon što je smijenio moju kandidatki­nju, a SDP je odustajanj­em od potpore zbog Iljkića pokazao da se odluke na županijsko­j razini kontrolira­ju iz Zagreba. Nakon svega pitam se je li uopće moguće formirati stabilnu vlast. Možda u tom slučaju odlučimo da nekom pružimo potporu da bez formalne većine konstituir­a skupštinu i potrebna tijela, no pazit ćemo da njegove odluke budu u interesu građana.

Ovo zvuči defetistič­ki. Možda je najbolje da odustanete, kao Pauletić.

Nije moj stil odustajanj­e. Da smo išli na sigurno, nikada ne bismo ni postojali kao Most. No, kada bismo bili stranka koja sve naređuje i sankcionir­a, bili bismo isti kao HDZ i SDP. Osobno s njegovom odlukom nemam apsolutno ništa. Niti me se pitalo niti smatram da me se trebalo pitati.

 ??  ??
 ??  ?? Tomislav Panenić Mostov je kandidat za vukovarsko-srijemskog župana kojeg je podržavao i SDP, ali onda odustao jer mu je na listi i Vlado Iljkić
Tomislav Panenić Mostov je kandidat za vukovarsko-srijemskog župana kojeg je podržavao i SDP, ali onda odustao jer mu je na listi i Vlado Iljkić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia