Večernji list - Hrvatska

Kim Jong-un: Potopit ćemo američki nosač i napasti Australiju

- Luka Capar luka.capar@vecernji.net ZAGREB

Zajedničke vježbe koje su započeli SAD i Japan izazvali su dodatni bijes Sjeverne Koreje, koja sad prijeti i drugim državama u blizini Nakon što su se nosači zrakoplova Sjedinjeni­h Američkih Država, potpomognu­ti japanskim razaračima, približili obalama Sjeverne Koreje i započeli sa zajednički­m vježbama u zapadnom Pacifiku, nije trebalo dugo da se oglasi vođa režima iz Pyongyanga i zaprijeti američkim snagama i njihovim saveznicim­a.

Uhitili američkog profesora

– Spremni smo potopiti američki nosač zrakoplova kako bismo pokazali našu vojnu moć – poručio je Kim Jong-un, no nije se zaustavio samo na prijetnji Amerikanci­ma. – Ako Australija nastavi pratiti i pomagati poteze koje vuče Washington i guši Sjevernu Koreju, to će biti samoubilač­ki potez – poručeno je iz Pyongyanga. Osim ovih verbalnih prijetnji, Sjeverna Koreja povukla je i jedan konkretan potez, pa je tako u zrakoplovn­oj luci svog glavnog grada uhitila jednog američkog državljana. Riječ je o Amerikancu korejskog podrijetla, sveučilišn­om profesoru, koji je mjesec dana boravio u Sjevernoj Koreji dogovaraju­ći humanitarn­e aktivnosti, a koji je uhićen u međunarodn­oj zračnoj luci u Pyongyangu prilikom povratka u SAD, objavila je južnokorej­ska agencija. Sjeverna Koreja, koja je dugo na udaru kritika zbog kršenja ljudskih prava, i ranije je zadržavala Amerikance u zatočeništ­vu kako bi izbjegla posjet visoke razine iz SAD-a, s kojim nema službeno uspostavlj­ene diplomatsk­e odnose. Ovo je treće uhićenje američkog državljani­na u posljednje vrijeme. Dvojica Amerikanac­a koji su ranije uhićeni, a riječ je o jednom svećeniku i jednom studentu, osuđe- na su na dugogodišn­je kazne zbog navodnih subverzivn­ih aktivnosti protiv Sjeverne Koreje. Ovakav potez analitičar­i ocjenjuju kao još jedan odgovor na sve snažniju retoriku i poteze američkog predsjedni­ka.

Veći angažman Kine

Podsjetimo, Donald Trump naložio je udarnoj skupini nosača zrakoplova Carl Vinson da plovi u vodama oko Korejskog poluotoka kao odgovor na rastuće napetosti zbog sjevernoko­rejskog nuklearnog i balističko­g testiranja i njezinih prijetnji da će napasti Sjedinjene Države i njene azijske saveznike. Iz Washington­a nisu objavili gdje se točno skupina nalazi dok se približava tom području. Američki potpredsje­dnik Mike Pence kazao je u subotu da će stići “u roku od nekoliko dana”, no nije priopćio detalje.Sjeverna Koreja obilježit će u utorak osnivanje Korejske narodne vojske. Do sada se velika obljetnica obično obilježava­la testiranje­m oružja i ispaljivan­jem balistički­h raketa. Ta je zemlja do sada izvela pet nuklearnih pokusa, dva prošle godine, i razvija rakete s nuklearnim punjenjem koje bi mogle dosegnuti tlo Sjedinjeni­h Država. Usto, izvela je niz testiranja balistički­h raketa unatoč sankcijama Ujedinjeni­h naroda. Kina, jedini sjevernoko­rejski saveznik, također se protivi programu naoružanja Pyongyanga te poziva na smirenje napetosti. Sjedinjene Države pozvale su Kinu da učini više kako bi pomogla na smanjenju napetosti.

Amerikanac koji je radio na humanitarn­im programima uhićen je u zračnoj luci u Pyongyangu Peking je pozvao na smirivanje tenzija, no uz jasno protivljen­je naoružavan­ju Sj. Koreje

 ??  ?? Pyongyang prijeti napadom na Australiju zbog pomaganja SAD-u
Pyongyang prijeti napadom na Australiju zbog pomaganja SAD-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia