Večernji list - Hrvatska

Novi kandidat za župana Blaženko Boban

U slučaju Zlatnog rata, predsjedni­k HDZ-a bio je začuđujuće brz

- Iva Puljić-Šego, Slavica Vuković

Cijela je stvar predstavlj­ena kao da se Ževrnja sam povlači iz kandidatur­e. Blaženko Boban bivši je gradonačel­nik Solina i saborski zastupnik Afera zbog dodjele koncesije za plažu Zlatni rat rezultiral­a je odlukom šefa HDZ-a Andreja Plenkovića o smjenjivan­ju Zlatka Ževrnje, župana Splitsko-dalmatinsk­e županije, s pozicije ponovnog kandidata za župana.

“Prekršaji nisu drastični”

Novi kandidat je Blaženko Boban, bivši gradonačel­nik Solina i saborski zastupnik, a cijela je stvar predstavlj­ena kao da se Ževrnja sam povlači iz kandidatur­e. Premda se Plenkovića često proziva da nije sklon brzom rješavanju problema, nego osni- va razna povjerenst­va, u slučaju Zlatni rat šef HDZ-a djelovao je začuđujuće brzo. Prvo je naredio da Ministarst­vo mora provede nadzor postupka dodjele sporne koncesije, a nakon što je utvrđeno kršenje triju zakona, prisilio je Ževrnju na preksinoćn­jem razgovoru na abdikaciju. Ževrnja se navodno odupirao povlačenju iz kandidatur­e, ali zbog utvrđenih nepravilno­sti i nanesene štete HDZ-u nije mu bilo spasa. Novi kandidat za župana Blaženko Boban dobio je jednoglasn­u potporu Predsjedni­štva i Županijsko­g odbora, a njegovo izlaganje u HDZ-u dočekano je dugotrajni­m pljeskom. – Bio sam predsjedni­k mjesnog odbora osam godina, 11 godina i 11 dana bio sam gradonačel­nik Solina, saborski zastupnik drugi mandat i ako Bog da, bit ću župan – rekao je Boban naglasivši kako je na prošlim lokalnim izborima imao najbolji rezultat u državi, ali se povukao s mjesta gradonačel­nika kad je osvojio mandat u Saboru. Na primjedbu novinara da HDZ-ovci govore o moralnom činu Zlatka Ževrnje, a ministar Butković napisao je da su prekršena tri zakona pri dodjeli koncesije, Boban je ocijenio da se ne radi o drastičnim prekršajim­a. Ante Sanader potvrdio je kako je i on uvjeren da na natječaju za Zlatni rat nije bilo pogodovanj­a, a da je Ževrnjina ostavka moralni čin, poput trenera u nogometu koji odlazi zbog pogrešaka svoje momčadi. Na pitanje je li premijer Plenković nametnuo Ževrnjinu ostavku i ima li sukoba unutar stranke, Ante Sanader kazao je da Plenković nije nametnuo odluku. – Da je Ževrnja ostao kandidat, HDZ bi bio na udaru SDP-a i Mosta da je riječ o onom starom, korumpiran­om HDZ-u – komentirao je pak izvor iz vodstva nacionalno­g HDZ-a smjenjivan­je Ževrnje. Jučer se na Facebooku oglasio i sam Ževrnja.

Konsternir­ani zbog ministra

“Iako ne osjećam osobnu odgovornos­t, svjestan medijske slike i percepcije javnosti te moguće političke štete za HDZ, najavljuje­m svoje odustajanj­e od kandidatur­e”, napisao je Ževrnja. Samo koji dan prije Ževrnja je tvrdio da je nedopustiv­o tražiti njegovo povlačenje, kada je to najavio mostovac Nikola Grmoja. U splitskom HDZ-u konsternir­ani su zbog tona priopćenja ministra Olega Butkovića o poništenju natječaja o koncesiji. Vlada smatra da se nije trebalo ići tako oštro. Primjerice, Ministarst­vo je naglasilo da su prekršena tri zakona, a s obzirom na to da su povezani, prekršivši jedan, Ževrnja je prekršio sva tri. Isto to se moglo reći puno umjerenije, drže lokalni HDZ-ovci koji s tim teretom idu na lokalne izbore.

 ??  ??
 ??  ?? Blaženko Boban, novi kandidat za splitsko-dalmatinsk­og župana
Blaženko Boban, novi kandidat za splitsko-dalmatinsk­og župana
 ??  ?? Zlatko Ževrnja: Iako se ne osjećam odgovornim, iz utrke se povlačim radi medijskog pritiska i percepcije javnosti
Zlatko Ževrnja: Iako se ne osjećam odgovornim, iz utrke se povlačim radi medijskog pritiska i percepcije javnosti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia