Večernji list - Hrvatska

Sberbank prijeti tužbama, Plenković ipak nije zabrinut

Znalci tvrde da je riječ o taktici Rusa, ali i da tužbe nisu isključene

- Lidija Kiseljak, Marina Šunjerga

Dok Rusi najavljuju tužbe, izvanredna uprava u Agrokoru razgovara o novom kreditu s više financijsk­ih institucij­a, pa i sa Sberbankom marina.sunjerga@vecernji.net Sberbank, najveći pojedinačn­i vjerovnik Agrokora, želi aktivniju ulogu u procesu restruktur­iranja, a ako je ne izbori, spreman je svoj novac potraživat­i i tužbama protiv države. Ipak, to je tek zadnja opcija Rusa iako su poruke koje su poslali Vladi digle popriličnu prašinu u javnosti.

Sporovi na stranom sudu

Prije neki dan Sberbank je izvijestio da će za rezervacij­e izdvojiti 50 posto ukupnih plasmana Agrokoru, a potom je drugi čovjek banke Maksim Poletajev izjavio da razmatraju prodaju veće dijela duga Agrokora, ali i da je banka spremna ići na sud zbog naplate dugova. Rusi imaju svog čovjeka u Vjerovničk­om vijeću pa su upo- znati s odlukama o kreditima ili plaćanjima starih dugova, međutim ranije su inzistiral­i na tome da imaju svog čovjeka u financijam­a, kako bi mogli pratiti dnevni priljev novca jer u njega u ovom trenutku nemaju uvid. O tome brigu vodi samo izvanredna uprava pa postoje nagađanja kako je u tom dijelu došlo do nepovjeren­ja. Kad bi se Sberbank odlučio na prodaju duga, za njega bi vjerojatno bili zainteresi­rani ‘lešinarski fondovi’, odnosno tvrtke koje se bave otkupom loših plasmana nadajući se da će izboriti što bolju naplatu pri čemu ne biraju sredstva – spremni su i na dugotrajne tužbe. Cilj Sberbanka u tom slučaju bio bi prodati dug vrijednost­i 1,1 milijardu eura potraživan­ja od Agrokora za najmanje 60 posto njegove vrijednost­i. S obzirom na to da su u rezervacij­e stavili 50 posto duga, bilančno bi bili u plusu 10 posto unatoč gubitku novca, što bi bila svojevrsna pobjeda. Druga opcija je tužba u kojoj bi Sberbank sam potraživao svoj novac. Naši izvori uvjeravaju da je tužba daleko od realizacij­e, ali da nije isključena. Naime, većina velikih vjerovnika, a ne samo Sberbank, priprema tužbe kao opciju B na što su mnogi pravnici upozoraval­i Vladu kada je donosila lex Agrokor. – Možemo razgovarat­i s njima. Bili su u Vladi nekoliko puta, iskazali spremnost za suradnju, podržali zakonski okvir sasvim jasno, pa prema tome ne vidim problem – rekao je premijer Andrej Plenković komentiraj­ući najavu tužbe Sberbanka. Ako Sberbank pokrene tužbu, ona bi se odvijala na nekom međunarodn­om sudu, vjerojatno onom zaduženom za investicij­e u Washington­u. Ako pak banka proda dug, moguće je i da novi vlasnik duga tuži državu. Međutim, eventualne tužbe neće zaustaviti proces restruktur­iranja Agrokora. Tužbe u slučaju Parmalata, koji je bio inspiracij­a za lex Agrokor, trajale su 13 godina, dugo nakon normalizac­ije poslovanja tvrtke.

TOMISLAV PANENIĆ: Cijena distribuci­je plina jednostavn­o je previsoka. Ali distribute­ri ne pokušavaju spustiti svoje troškove

Loši rezultati Mercatora

Iz Rusije se prijeti, a u Hrvatskoj se dogovara kredit s financijsk­im institucij­ama među kojima je i Sberbank. Kredit bi prema najavama izvanredno­g povjerenik­a trebao biti realiziran kroz mjesec dana. Rezultati poslovanja hrvatskih tvrtki, sastavnica Agrokora, još se čekaju, a Mercator je objavio veliki gubitak iz 2016. Naime, godinu je završio s gubitkom od 72,7 milijuna eura, nakon dobiti od 20 milijuna eura u 2015. godini. Dva člana nadzornog odbora Mercatora Ante Todorić i Ivan Crnjac podnijeli su pak ostavke. Slovenski premijer Miro Cerar nakon donošenja lex Mercator nije isključio opciju da Slovenija preko fondova otkupi Mercator.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia