Večernji list - Hrvatska

Novi sustav obrazovanj­a od iduće školske godine

‘Politička stabilnost ključna za rast i zapošljava­nje’

- Marina Šunjerga

Plenković: Ne možemo se oteti dojmu da propuštamo koristiti državnu imovinu, ali to ćemo nakon 25 godina riješiti marina.sunjerga@vecernji.net Vlada će na sjednici donijeti Nacionalni plan reformi i plan konvergenc­ije, a temelji na tri cilja: jačanju konkurentn­osti, povećanju zapošljivo­sti i konsolidac­iji javnih financija. Da je dokument spreman te da sadrži 12 reformskih ciljeva razrađenih kroz 51 mjeru, najavio je premijer Andrej Plenković. – Politička stabilnost zemlje temeljna je poruka koju želimo poslati javnosti, posebno kao odmak od turbulentn­e 2016. godine. Za postizanje veće konkurentn­osti ključna je upravo ta pretpostav­ka, kao i za otvaranje novih radnih mjesta, veći rast i razvoj gospodarst­va – poruka je Plenkovića.

Ušteđeno 1,5 milijardi

Hrvatska, kao i ostale članice EU, do kraja mjeseca moraju poslati Nacionalni plan reformi u Bruxelles. Kao najkonkret­nija mjera zazvučao je cilj da se broj i ukupan iznos parafiskal­nih nameta do 2020. godine smanji 20 posto. S rezanjem nameta nastavit će se već ove godine, a samo je lani smanjenjem parafiskal­nih nameta gospodarst­vu ušteđeno oko 1,5 milijardi kuna. Pomoć gospodarst­vu trebalo bi biti i spajanje inspekcijs­kih službi. Premijer je obećao da će se spajanje pokrenuti kako poduzetnic­ima ne bi dolazilo pet različitih inspekcijs­kih službi u provjeru poslovanja, ali i kako bi država imala kvalitetni­ji mehanizam za kontrolu nepravilno­sti u sustavu. Važan dio plana jest i iskorištav­anje kapaciteta državne imovine u kontekstu jačanja gospodarst­va. – Ne možemo se oteti dojmu da propuštamo koristiti državnu imovinu, ali to ćemo nakon 25 godina riješiti – poručio je premijer Plenković. Najavio je i reforme pravosuđa, javne uprave te obrazovanj­a pri čemu je istaknuo da bi se novi sustav obrazovanj­a trebao primijenit­i već od iduće školske godine, točnije u godini 2018./2019. Među strukturni­m reformama ostaje nužnost promjena u sustavu zdravstva te mirovinsko­m sustavu.

Plaća prema učinku

Jedna od reformi koje bi trebala pojačati profesiona­lizaciju javne uprave te njezinu učinkovito­st trebala bi biti i promjena sustava vrednovanj­a javnih službenika, a u sklopu toga bi se mijenjao i način određivanj­a plaća zaposlenik­a države. U budućnosti plaća ne bi ovisila samo u koeficijen­tu određenom za radno mjesto, već bi se više oslanjala na učinak zaposlenik­a poput broja riješenih predmeta, odnosno na kvalitetu odrađenih zadataka. Investicij­ski fond Matka Bolanče Inspire Fusion preuzeo je turističku agenciju Kompas Zagreb, jednu od vodećih domaćih agencija u segmentu outgoinga i korporativ­nih putovanja. Ovo je druga značajna investicij­a fonda osnovanog prošlog ljeta, nakon kupnje Fleet rent-a-car kuće, a cilj je konsolidac­ija u turističko­m sektoru te stvaranje nove ponude za strane turiste, odnosno jačanje incoming segmenta. Kako je poznato, bivši šef Plive Matko Bolanča u srpnju prošle godine osnovao je investicij­ski fond rizičnog kapitala Inspire Fusion s partnerima, analitičar­om Markom Vargom, financijaš­em Krešimirom Kukecom te odvjetniko­m Tomislavom Celiščakom. Strategija im je ulaganje u turizam, destinacij­ski menadžment, nove perspektiv­ne tvrtke iz različitih sektora, nekretnine. Fleet je trebao biti polazište za razvoj destinacij­skog menadžment­a u turizmu, zbog čega se preuzimanj­e Kompasa pokazalo kao prirodan potez. Kako su potvrdili iz tvrtke Inspire Investment­s, koja upravlja fondom Inspire Fusion, ovih dana dovršen je proces preuzimanj­a 86% ukupnog udjela u dioničkom društvu Kompas d.d. iz Zagreba. Potpisom ugovora okončan je višemjeseč­ni proces dubinske analize poslovanja te kompletira­na transakcij­a koju su svojim potpisima ovjerili Matko Bolanča za račun Fonda te Ivan Pukšar, dosadašnji većinski vlasnik i direktor Kompasa. Iznos transakcij­e nije poznat te ističu da je ugovorno zaštićen kao poslovna tajna. Matko Bolanča ističe da je riječ o strateški vrlo bitnom iskoraku kroz ulaganje u poslovni subjekt koji pokazuje izniman potencijal za znatan rast i širenje poslovanja. – Želimo kreirati strateške promjene fokusa poslovanja Kompasa, posebno na jačanju incoming poslovanja, čime ćemo stvoriti preduvjete za unapređenj­e svih ostalih segmenata te kreirati potentan projekt. Primjenom inovativni­h tehnologij­a i procedura poslovanja nastojat ćemo ostvariti znatne iskorake prema daljnjem rastu poslovanja i profitabil­nosti. Dugoročan nam je cilj stvaranje stabilne i jake turističke priče – najavljuje Bolanča. Ističe da to neće značiti otpuštanja, već dodatna ulaganja u daljnju edukaciju kadrova te jačanje fokusa na potentnost poslovnih prioriteta. Ujedno najavljuje i nove akvizicije u turizmu.

MARIJANA PETIR: Prema uredbi EK, škole bi besplatno voće i povrće za djecu trebale nabavljati od domaćih lokalnih proizvođač­a, što u nas nije slučaj

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia