Večernji list - Hrvatska

Nova pravila za iznajmljen­e stanove

Trajno stanovanje samo u jednoj nekretnini, porez na ostale raste 2-7 puta

- Ljubica Gatarić ljubica.gataric@vecernji.net ZAGREB

Glavni operativci zaduženi za uvođenje poreza na dohodak gosti su našeg okruglog stola, na kojem će nam reći kako teku pripreme i što slijedi Jedan od elemenata na osnovi kojega će vlasnici plaćati porez na nekretnine bit će i namjena prostora koja će se iskazivati kroz zakonom propisane koeficijen­te. Za kuće i stanove koji služe za trajno stanovanje taj je koeficijen­t jedan, što znači da bi visina poreza trebala biti ista kao i sadašnja komunalna naknada (uz uvažavanje ostalih kriterija vezanih uz starost nekretnine i njezino stanje). Upravo će namjena prostora dovesti do toga da će vlasnici više nekretnina plaćati veći porez nego što je komunalna naknada jer se ‘stalno’ može nastaniti samo jedna nekretnina.

Dva poreza

Sve ostale nekretnine, primjerice drugi, treći, četvrti stan ili vikendicu, država će tretirati kao stambeni prostor za povremeno stanovanje na koje će se primijenit­i korektivni koeficijen­t koji ne može biti manji od 1 ni veći od 6. U prijevodu to znači da porez na drugu i svaku daljnju nekretninu može biti dva do sedam puta veći od sadašnje komunalne naknade. Na vikendice se i dosad plaćao porez, no komunalna naknada bila je ista za sve stanove. Koliki će točno biti, stvar je odluke lokalnih vlasti koje će propisivat­i vrijednost korektivni­h koeficijen­ata za svoje područje. S ovako postavljen­im zakonom država će dobiti i priliku da se obračuna s ilegalnim najmom stanova. Usuglašena metodologi­ja za obračun poreza, pa i koeficijen­ta namjene, trebala bi biti objavljena u lipnju, a prema informacij­ama kojima raspolažem­o, vlasnicima legalno iznajmljen­ih stanova neće se zaračuvati korektivni koeficijen­ti. Tko prijavi podstanare i od najma stana plaća porez na dohodak, dobit će koeficijen­t 1 i taj će prostor biti okvalifici­ran kao prostor za trajno stanovanje. Za stanove i kuće koji nisu u legalnom najmu porez na nekretnine bi, ovisno o korektivno­m koeficijen­tu, bio nekoliko puta veći od poreza za legalno iznajmljen stan! Primjerice, na 2000 kn dohotka od najma stana plaća se oko 200 kuna poreza na dohodak. S korektivni­m koeficijen­tom porez na nekretnine mogao bi biti viši od te svote. Vlasnici koji prijavljuj­u podstanare plaćali bi tako porez na dohodak od najma i porez na nekretninu kao da u njoj žive. U Hrvatskoj je oko 60 tisuća prijavljen­ih podstanara, a procjenjuj­e se da je stvarni broj podstanara oko 150.000! Oporezival­e bi se i napuštene kuće, odnosno prostori koji nisu prikladni za uporabu, ali porezom koji bi bio 20% niži od sadašnje komunalne naknade. Njihovi vlasnici moći će izbjeći porez samo ako ih uklone.

Prijava nije dokaz

Korektivni koeficijen­t 1-6 primjenjiv­at će se i za stambeni prostor koji služi za iznajmljiv­anje stanova, soba i postelja putnicima i turistima na temelju odobrenja nadležnog tijela. Prijava u policiji neće biti osnovni dokaz služi li neki prostor za trajno ili povremeno stanovanje, a kod utvrđivanj­a namjene prostora nadležno je tijelo ovlašteno, osim podataka o poreznom obvezniku, prikupljat­i i podatke o drugim osobama koje su na bilo koji način povezane s nekretnino­m, a osobito utvrđivati potrošnju troškova stanovanja, mjesto gdje je zasnovan radni odnos, izjavu o izabranom liječniku, izjavu svjedoka, mjesto podnošenja porezne prijave...

 ?? PIXSELL ?? Porezni nameti ubuduće će ovisiti i o namjeni nekretnine
PIXSELL Porezni nameti ubuduće će ovisiti i o namjeni nekretnine
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia